Andra, Efterrätter

Nyårsdessert – punschpannacotta under jordgubbstäcke

Nu har jag gnuggat geniknölarna rejält och hittat på ett nyårsvärdigt recept alldeles själv. Min mamma lagar jättegod punschglass, så jag tänkte att punschpannacotta borde gå minst lika bra. Dessutom brukar det tipsas om punsch ihop med jordgubbar under sommarmånaderna, så jag tänkte att om man toppade pannacottan med lite jordgubbar som man puréat och som dessutom fått koka ihop med lite socker och vaniljstång innan så bara måste det ju bli bra, och det blev det! (Skryt, skryt.) Men ta inte för mycket jordgubbstopping, för den smaken tar lätt överhanden. Gör bara ett tunt täcke, så kommer punschsmaken fram mer. Det här receptet räcker till 4 små pannacottor. Men alla blir ju glada av stora pannacottor, så gör gärna dubbel sats. 🙂

Punschpannacotta:
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk socker
0,5 dl punsch, minst (jag använder alltid Carlshamns Flaggpunsch)

Jordgubbstäcke:
ca 10 jordgubbar (beroende på storlek), frysta går bra
1 vaniljstång
ca 0,5 dl florsocker (smaka av tills det är så sött som du vill ha det)

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädde och socker. Ta av kastrullen från plattan, och rör i punschen och gelatinbladen. Låt svalna, och häll sedan i portionsformar som ställs in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Till jordgubbstäcket; puréa de tinade jordgubbarna med en stavmixer ifall du har någon, och låt dem sjuda ihop med florsocker och fröna från er urskrapad vaniljstång. Låt svalna, och ställ in i kylen. Häll på den kalla jordgubbstoppingen ovanpå pannacottorna precis innan servering.

8 Kommentar

 1. Fridas kök

  28 december, 2009 at 8:07 f m

  Åh, så gott! Till nyår har vi redan bestämt dessert (plus att vi åt pannacotta förra året) men denna måste jag testa! Jordgubbar och punsch är gott tillsammans. 🙂

 2. Emmas Kök

  28 december, 2009 at 11:56 f m

  Pannacotta är ju så gott! Måste nog ta och laga lite nu så jag kan mumsa på de senare 🙂

 3. Hallon & Blåbär

  28 december, 2009 at 4:53 e m

  Åhhå, det där ser ju döläckert ut ju. Usch, själv sitter jag och har riktig idétorka vad gäller nyårsmenyn, men har ju några dagar på mig =).

  Ha en bra kväll!

 4. Remsan

  29 december, 2009 at 10:15 f m

  Punsch låter som en spännade smaksättning. Berra har pratat om något annat du bjudit på med punsch som var grymt gott. Glass kanske?

 5. Yasemin

  29 december, 2009 at 9:40 e m

  Visst är det en härlig känsla när man kommer på något och som dessutom blir gott. Duktig du är 😉 Jag tycker att vanilj med jordubb låter riktigt mumsigt.
  Menade du i din kommentar till mig att du var nyfiken på Göran Persson-boken eller "Äkta vara"? Jag hade skrivit om båda igår 🙂

 6. Marija

  30 december, 2009 at 6:49 f m

  Har du inte smakat Helenas punschglass Emy så har du missat något :- )
  Gjorde den till jul och den fick stående ovationer.

 7. GISELA

  17 december, 2019 at 9:00 e m

  Detta blir årets nyårdessert!
  En fråga…om jag gör dubbel sats ska jag då dubbla gelatinbladen med. (Har aldrig gjort pannacotta förut)

  1. Helena

   18 december, 2019 at 8:05 e m

   Hej Gisela! Det här receptet tog jag fram för tio år sedan, och har faktiskt inte lagat det sedan dess. Men nu blev jag jättesugen på att laga det snarast, för det är verkligen supergott! Det är jättesvårt att säga med dubbleringen, rent spontant är jag rädd att 6 gelatinblad skulle ge en gummiaktig och hård konsistens, för det är vad som kan hända. Jag hade inte haft i fler än 5. För att vara på säkra sidan hade jag nog testlagat innan, ifall jag haft möjlighet. Men – om du vill vara bombsäker istället på något som är lika gott om inte ännu godare – gör mammas punschglass istället. Och här kan du dubbla hela receptet hur många gånger om du vill. 🙂 För nyårspimpning kan du servera med färska bär och tomtebloss.

   https://baraenkakatill.se/mammornas-punschglass/

Lämna en kommentar