Andra Öland

Öland rustar för skördefest

Om två veckor är det dags för den årliga skördefesten här på Öland, en av mina favorithelger på året, då man kan åka runt mellan de olika byarna, köpa lokalproducerade grönsaker, äta nygjorda kroppkakor i lantliga, röda lador, och besöka konstnärer och hantverkare som alla visar upp sina alster under konstnatten. Förra året när vi var ute och gick i Stora Frö på konstnatten var det alldeles stjärnklart ute, och det stärnspäckade himlavalvet över oss såg helt oändligt ut.

Häromdagen åkte vi till Sunt och Grönt i Björnhovda för att fylla upp på potatis- och grönsaksförrådet lite.

Björnhovda är ett av mina absoluta favoritställen under skördefesten, allting är så fint upplagt i gamla trälådor, och grönsakerna och bären smakar ljuvligt.

Storstäder och metropoler i all ära, men jag skulle aldrig vilja flytta ifrån Öland.

I Björnhovda finns det ett persikoträd där persikorna är lika söta som godis, och physalisliknande gyllenbär som gör sig alldeles ypperligt i marmelad.
Nu ska jag snart gå ner till Björklokalen i Färjestaden och rösta. Jag har inte varit i Björklokalen sedan jag gick på högstadiedisco där för …hrm… 13 år sedan. Hoppas att något parti bjuder på fika.
19 september, 2010

12 kommentarer

 1. Skördefesten är så himla mysigt. Jag och min man brukade (innan vi fick barn) ta södra Öland på konstnatten och sova i bilen på nån parkeringsplats. Sedan brukade vi åka norr över på lördagen. Hela Öland kommer i en speciell stämning denna helg!

 2. Så synd det är lite för långt för en dagsutflykt för vår del. Men vi har faktiskt skrivit in datumet i almanackan så vi har det vi åtanke inför nästa år! Det låter verkligen som något för oss.

 3. Åh, så underbara bilder! Skördefesten inträffar på min jobb-helg så jag har lagt in om semester. Det är ju så mysigt att åka runt och äta och shoppa en massa gott. Förra året gjorde vi lite grejer som även barnen tyckte var roligt. Bla gick Berra och Lowe in i ett spökhus, Berra var nog mer skraj än Lowe ha ha…
  Olof lovade mig en liten lektion i Photoshop mot att jag bjöd på middag vid något tillfälle. Han trodde det skulle gå snabbt (hm… det återstår väl att se…)

 4. Ja, du ska veta att man är kluven när man ät uppvuxen på landet men bor i en storstad. Båda har sina charmer och skulle vilja dela mig själv o bo på båda ställena. Inte lätt!!

 5. Vackert! Hösten när den är som bäst..

  Är det inte physalis? Det liknar dem vi har i vår trädgård, men det finns klart många arter, så kanske är det något liknande.

  Annars har kärt bär många namn: physalis, kapkrusbär, guldbär och incabär är bara några av de namn jag hört på dem (goda och näringsrika torkade också, förresten, vilket jag är på g att ta mig an).

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration