Andra, Öland

Öland rustar för skördefest

Om två veckor är det dags för den årliga skördefesten här på Öland, en av mina favorithelger på året, då man kan åka runt mellan de olika byarna, köpa lokalproducerade grönsaker, äta nygjorda kroppkakor i lantliga, röda lador, och besöka konstnärer och hantverkare som alla visar upp sina alster under konstnatten. Förra året när vi var ute och gick i Stora Frö på konstnatten var det alldeles stjärnklart ute, och det stärnspäckade himlavalvet över oss såg helt oändligt ut.

Häromdagen åkte vi till Sunt och Grönt i Björnhovda för att fylla upp på potatis- och grönsaksförrådet lite.

Björnhovda är ett av mina absoluta favoritställen under skördefesten, allting är så fint upplagt i gamla trälådor, och grönsakerna och bären smakar ljuvligt.

Storstäder och metropoler i all ära, men jag skulle aldrig vilja flytta ifrån Öland.

I Björnhovda finns det ett persikoträd där persikorna är lika söta som godis, och physalisliknande gyllenbär som gör sig alldeles ypperligt i marmelad.
Nu ska jag snart gå ner till Björklokalen i Färjestaden och rösta. Jag har inte varit i Björklokalen sedan jag gick på högstadiedisco där för …hrm… 13 år sedan. Hoppas att något parti bjuder på fika.

12 Kommentar

 1. Sanne- Mina baktankar

  19 september, 2010 at 12:43 e m

  Skördefesten är så himla mysigt. Jag och min man brukade (innan vi fick barn) ta södra Öland på konstnatten och sova i bilen på nån parkeringsplats. Sedan brukade vi åka norr över på lördagen. Hela Öland kommer i en speciell stämning denna helg!

 2. Håkan och Anki

  19 september, 2010 at 2:52 e m

  Så synd det är lite för långt för en dagsutflykt för vår del. Men vi har faktiskt skrivit in datumet i almanackan så vi har det vi åtanke inför nästa år! Det låter verkligen som något för oss.

 3. charlotta

  19 september, 2010 at 3:58 e m

  åh, suck. vad härligt det låter! om man ändå bodde på öland!

 4. lucy

  19 september, 2010 at 8:00 e m

  le foto sono veramente un omaggio alla natura e asuoi frutti.complimenti per il blog!

 5. Erika - Bakglädje

  19 september, 2010 at 8:00 e m

  Vilka härliga bilder. Skördefesten låter trevligt, alltid kul när närproducerade produkter får uppmärksamhet.

 6. Remsan

  19 september, 2010 at 8:09 e m

  Åh, så underbara bilder! Skördefesten inträffar på min jobb-helg så jag har lagt in om semester. Det är ju så mysigt att åka runt och äta och shoppa en massa gott. Förra året gjorde vi lite grejer som även barnen tyckte var roligt. Bla gick Berra och Lowe in i ett spökhus, Berra var nog mer skraj än Lowe ha ha…
  Olof lovade mig en liten lektion i Photoshop mot att jag bjöd på middag vid något tillfälle. Han trodde det skulle gå snabbt (hm… det återstår väl att se…)

 7. Sofie

  19 september, 2010 at 8:19 e m

  Ja, du ska veta att man är kluven när man ät uppvuxen på landet men bor i en storstad. Båda har sina charmer och skulle vilja dela mig själv o bo på båda ställena. Inte lätt!!

 8. MISSFRANKLIN

  19 september, 2010 at 8:51 e m

  thojo, då kommer vi o hälsar på 🙂

 9. MISSFRANKLIN

  19 september, 2010 at 8:52 e m

  tjoho naturligtvis… 🙂 fantastiska bilder, får ta stora bilen så man får plats med alla pumpor, potatisar, lökar och allt vad man får med sig hem 🙂

 10. Kaksmulan

  20 september, 2010 at 1:30 f m

  Vilka underbara bilder du tar, så härliga!! Hoppas du blev bjuden på fika 😉

 11. I Nadjas kök

  25 september, 2010 at 11:20 f m

  Den översta bilden är så underbar! Kanonfin!

 12. Cecilia

  28 september, 2010 at 5:26 f m

  Vackert! Hösten när den är som bäst..

  Är det inte physalis? Det liknar dem vi har i vår trädgård, men det finns klart många arter, så kanske är det något liknande.

  Annars har kärt bär många namn: physalis, kapkrusbär, guldbär och incabär är bara några av de namn jag hört på dem (goda och näringsrika torkade också, förresten, vilket jag är på g att ta mig an).

Lämna en kommentar