Andra Öland Tips

Ölands Skördefest 2012

Då var det återigen dags för Ölands Skördefest! Med start idag och avslutning på söndag pågår årets bästa helg här på ön, med godsaker, sevärdheter och aktiviteter. Förra året skrev jag en högst seriös skördefestguide här på bloggen, och den tycker jag fortfarande håller måttet som aktuell guide inför helgen. Men om jag ska sammanfatta det allra viktigaste, skulle jag nog tipsa om följande; håll er på södra Öland, det är helt enkelt mera skördefest på den delen av ön. Här kommer några punkter:

 • Vill du äta god (och ekologisk) mat, även här i vacker miljö, rekommenderas min favoritrestaurang på ön – StrandNära som ligger i Stora Frö, en by belägen mellan Färjestaden och Mörbylånga. Faktum är att hela byn Stora Frö är väldigt happening på Skördefesten, det finns många konstnärer som ställer ut, och man kan botanisera inne på den stora Örtagården.
 • Ett litet fikastopp på Gårdby Café och Lanthandel är alltid trevligt. Då har man även nära till den pittoreska lilla fiskehamnen Bläsinge. Den smala och lantliga vägen ner dit kantas av små stånd där man kan köpa blommor, honung och grönsaker från gårdarna intill.
 • Loppisar kommer det att finnas gott om, de kommer att poppa upp längs med vägkanten som krokusar i snön. Vissa är riktigt bra, och vissa kommer tyvärr bara att vara ren och skär garagerensning.
 • Konstnatten som pågår natten mellan fredagen och lördagen är absolut värd att hålla sig vaken för. Min favoritplats under konstnatten är Capellagården i Vickleby. Bilder på hur fint det var just där under förra årets konstnatt finns här.
 • Majslabyrinten i Ventlinge längst ner på södra Öland uppskattas av alla åldrar, och är värd ett besök. När man ändå är så långt ner på ön kan man lika gärna åka till Grönhögen och se efter om det går att köpa träskor även i år.
27 september, 2012

5 kommentarer

 1. Hej
  Hela Öland står rustat för FEST!!! Och det är alldeles underbart skoj att åka runt o stanna vid nån lada eller skjul eller i en hel Ölandsby för att se, njuta, klämma, smaka och trivas massor. Jag älskar Skördefesten. Gillar och se massa fint hantverk i olika tekniker, njuta av mat o fika såklart, se mysiga miljöer och bara vara.

  Hoppas vädret blir någolunda-uppehållsväder gärna.

  Vi kanske ses nånstans i vimlet!!
  Kram Lotta

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration