Andra Öland Utflykt

Ölands Skördefest 2016

I helgen var det skördefest på Öland. En av årets bästa helger här på ön, och i år hade vi dessutom riktig tur med vädret. Solen strålade från en blå himmel, luften var klar och höstfärgerna sprakade. 

Natten mellan fredagen och lördagen är det alltid Konstnatt, då lokala konstnärer ställer ut sina alster på ön. Det är även en hel del annat som händer, många loppisar och restauranger och caféer som har öppet. Egentligen tror jag inte att det finns ett enda ställe på Öland som har stängt den här kvällen. Mamma, jag och min bonussvärmor Anette lämnade män, barn och hundar hemma ett par timmar och åt middag på StrandNära.

Dubbelpanerad zucchini stod på menyn…

…och finfin torskrygg.

Bäst av allt var ändå efterrätten – pots de crème au chocolat med ingefärspäron, nypon och hösthallon. Och lite vispad grädde och salt kolasås. Som vanligt var garneringen en fest för ögat.

Man kunde fika också, på en pumpakaka som påminde lite om morotskaka. Nu hade vi tyvärr ingen plats kvar för fika, men jag hoppas att pumpakakan kommer att finnas kvar på fikamenyn några veckor till. Öland svämmar ju över av pumpor just nu.

Sedan var vi kulturella och tittade på konst. Till de öländska konstnärernas favoritmotiv hör får, Alvar och strandängar.

Dagen därpå åkte vi en sväng till Glömminge på mellersta Öland och tittade på retroprylar till överpris och åt hemmagjorda kroppkakor.

Och köpte småkakor! En av de bästa grejerna med skördefesten är alla som säljer hembakta kakor och egenkokta syltar och marmelader. Ofta är det damsektioner i sportklubbar, eller matintresserade tanter som har bakat och syltat. Och när det gäller trovärdighet och talang i den grenen är det inte många som slår de öländska damerna på fingrarna. Vi bunkrade kakor och sylt för allt vad tygen höll.

 På väg ner mot södra Öland stannade vi till vid Kastlösa Mejeri, som renoverats med varsam hand av ett par Stockholmare och håller öppet sommartid och under skördefesten. Nästa sommar ska jag garanterat åka hit och äta och fika.

Visst är det snyggt? Synd att det inte är öppet året runt. 

Tvärs över gatan serverades det mat i en trädgård, vilket är ganska typiskt för skördefesten.

 Vi fortsatte vår tur söderut på ön ner till Ventlinge, för ett besök i den omåttligt populära majslabyrinten. Årets tema på konsten var insekter.

Precis som i Kivik görs det varje år en skördetavla, fast med lök istället för äpple. Här är årets variant.

5 oktober, 2016

2 kommentarer

  1. Härligt och en fin tradition med skördefest, 20 årsjubileum i år minsann!
    Löktavlan var väldigt fin men har man sett äppeltavla i Kivik så….
    70.000 spikar och 35.000 äpplen, då kan ni tänka er:- )
    Kram Marija

    1. Jojo! Själv minns jag det allra första året, då var det vara en liten happening i Färjestadens hamn, som på den tiden var riktigt ful och tråkig, till skillnad från nu. Och visst är äppeltavlorna i Kivik fina! Vilket jobb de gör! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration