Andra Öland

Ölands Skördefest – årets tips

Ni har sett den här bilden förr, men vi kör den igen, bara för att den är så fin. Här fick Olof till det, alltså. Men han kan inte ta all cred själv, faktiskt; han hade hjälp av Ing-Marie på Portskjulet i Björnhovda där bilden är tagen, som plockat ihop den fina lådan, och solen som behagade vara samarbetsvillig för en gångs skull och lysa med dagens sista strålar en vacker kväll i början av hösten. Vi har bilden som förstoring hemma i vardagsrummet. Ifall någon är intresserad av ett exemplar så har vi för övrigt två sådana tavlor, vi bytte storlek efter ett tag, och den andra har hamnat i ett förråd i källaren, snajsigt inramad och allt. I så fall är det bara att maila på h.sjogren@gmail.com.

Men det var ju inte att försöka kränga en extratavla som samlar damm i källaren som var avsikten med det här inlägget, utan att tipsa om mina bästa matrelaterade ställen inför Ölands Skördefest som invigs imorgon kväll på hamnplanen i Färjestaden. Och då kommer jag för övrigt att vara på plats och gästa Barometerns web-TV-sändning! Så stay tuned. Nedan kan ni läsa tipsarkrönikan jag hade i Barometern i måndags:

Är det någon helg på året som jag verkligen inte vill resa bort är det under Ölands skördefest. Det är en helg då alla ölänningar sträcker på sig lite extra, och invasionen av folk är ett faktum. Den som har besökt Eriksöre bygata under skördefesten vet vad jag menar. En del är här för att titta på konst, andra för att fynda på loppisar, men de allra flesta tror jag ändå är här för att göra det allra bästa – att äta. Just i Eriksöre är det enklaste att äta något i farten; rykande kroppkakor slevas upp på löpande band inne i en lada, och varma langos säljs från en lucka i en vagn.

Den som hellre vill sitta ner i restaurang- och cafémiljö kan styra kosan mot StrandNära i Stora Frö, som i våras fick ta emot ett välförtjänt White Guide-pris som Årets Hållbara Café. Under skördehelgen serverar de sin prisbelönta pumpasoppa och sin öländska lufsa, en rätt som bäst kan beskrivas som ett möte mellan råraka och äggakaka. Kanelbullarna bakas på ölandsvete från Isgärde, och oavsett om du väljer att fika eller äta något mer mättande känns det bra att veta att allting är gjort på ekologiska ingredienser. 

Jag råkar veta att StrandNära hämtar sina örter och bär från Portskjulet i Björnhovda, och det lilla guldkornet är ett av mina stående Ölandstips. Portskjulet har öppet varje dag, och de nyskördade grödorna fylls på efter hand under dagen. Tomaterna kommer i olika färger och former, och är så nyplockade att plastpåsen de ligger i blir immig. Basilikabladen är större än eklöv och har en smak så intensiv att den påminner om lakrits. Ur emaljerade byttor och rustika trälådor kan du plocka ihop de flesta ingredienser du behöver för en riktig skördemiddag; späda små morötter, gul zucchini, mangold, grönkål, potatis, lök, bönor, hallon… Listan kan göras lång. 

På invigningen av årets skördefest kommer ni med största säkerhet att kunna hitta mig i Färjestadens hamn, ätandes den italienskinspirerade glassen från ÖlandsChoklad. Färjestaden med den restaurangtäta hamnplanen som sitt nya centrum har under senare år levt upp och blivit riktigt happening. Det trodde man väl aldrig, när man på truligt tonårsvis deklarerade att ”Jag ska flytta så långt härifrån det bara GÅR.” Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Färjestaden är toppen, och Öland är fantastiskt. 

23 september, 2015

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration