Öland

Ölands Skördefest – mina bästa tips

Helena Elm

Nu börjar Ölands Skördefest, årets härligaste helg här på ön. Varje år brukar jag tipsa om mina bästa ställen att besöka under skördefesten, och som vanligt har jag samlat mina bästa skördefesttips i det här inlägget, som jag uppdaterar varje år inför skördefesten.

Konstnatten Ölands Skördefest

Konstnatten – vi börjar med konstnatten som startar på fredagen och pågår hela natten till lördagen. Alla som har något som de vill visa upp skyltar med en halmbal med en pumpa på, och det här är ett sätt att upptäcka många konstnärsateljéer som man inte visste fanns. Konstnatten är väldigt stämningsfull, och inget man vill missa.

Öland loppis

Stora Frö strax söder om Färjestaden är ett extra mysigt utflyktsmål på Konstnatten med flera öppna ateljéer, bra loppisar och en hel del hålligång i närheten av Örtagården. Bellas Stenlada precis bakom Örtagården har alltid vackra vintagetallrikar.

Robertssons Öland

Längst ner på Björnhovda bygata i Färjestaden ligger Robertssons Blommor och bär som är det bästa och billigaste stället för att handla pumpor på om man vill hålla sig i närheten av Ölandsbron. Utbudet är enormt!

Ölands Skördefest – mina 10 bästa tips

I Vickleby söder om Färjestaden ligger Capellagården, en anrik och vacker kursgård där eleverna lär sig om trädgård och olika sorters hantverk. Här är det jättefint alla skördefestens dagar, men ett extra plus i kanten på konstnatten då de brukar tända upp hundratals marschaller och servera kryddig varm äppelmust, vilket gör Capellagården till ett av de mysigaste ställen man kan besöka på Konstnatten.

Mysinge Kött

I Bårby strax ovanför Mörbylånga finns Ölands Kvalitetsprodukter, också känt som Mysinge Kött. Här har djuren haft det bra och man kan handla med gott samvete. För några år sedan öppnade de en ny och välsorterad butik i Färjestaden alldeles vid Ölands Köpstad, men den gamla gårdsbutiken i Bårby är fortfarande öppen den också.

Vildsvinskebab

Under skördefesten brukar det grillas både hamburgare och vildsvinskebab utanför butiken i Bårby. Det här är ett jättebra lunchstopp när man är ”on the road” under skördefesten. Det grillas även utanför butiken i Färjestaden.

Fröken Frankenstein

8. På sydöstra sidan Öland finns en hel del att se. Börja i Gårdby och handla hemgjorda praliner hos Fröken Frankenstein i hennes färgglada trädgård.

Gårdby Kafé & Lanthandel

Och missa inte ett besök hos Marie i Gårdby Kafé och Lanthandel. Här kan du både fika gott och köpa lantlig inredning, ätbara presenter och vackra kläder.

Några hundra meter därifrån ligger loppisen Hemtrevnad – Gamla vackra ting som lever upp till namnet, och när du ändå är i krokarna rekommenderar jag en tur ner på Bläsinge bygata hos konstnärer som öppnar upp sina trädgårdar och ateljéer. Höstkransar, grönsaker, kakor och annat brukar finnas till försäljning.

Triberga loppis

Fortsätter du lite längre ner på ön, fortfarande på östra sidan, kommer du snart till Triberga. Där ligger Havtornsgården (som dock håller stängt i år på skördefesten) loppisar och Oldegaards glashytta där det brukar vara mycket hålligång med glasblåsning, levande musik och flera andra konstnärer som ställer ut sina verk.

Hamburgare Stenhusa Krog

Stenåsa – Är man i dessa trakter på södra Öland och är hungrig och vill ha sig en riktigt god burgare, rekommenderar jag varmt ett besök på Stenhusa Krog. Här finns öns godaste burgare fyndigt döpta efter fåglar, eftersom man delar gård med BirdLife Sverige. Här finns också Naturbokhandeln som har hur mycket kul som helst, speciellt för barn!

Albrunna pumpor

I Albrunna riktigt långt ner på södra Öland kan man köpa pumpor med havet som kuliss. Här finns lite speciella sorters pumpor, som Askunge-pumpor och andra riktigt vackra pumor.

Majslabyrinten Ventlinge

Ventlinge – fortsätter man lite till söderut kommer man till Ventlinge, nästan längst ner på södra Öland. Här finns den populära majslabyrinten som är precis vad det låter som – en labyrint i ett majsfält där majsen växer hög, och där man stöter på konstverk i form av humoristiska skulpturer av djur som uppskattas av både barn och vuxna. I anslutning till majslabyrinten finns även en stor gårdsbutik. (Och oj vad fort tiden går, vad barnen har vuxit sedan de här bilderna togs!)

Halltorps Deli ost

Oftast brukar jag hålla mig på den södra halva av ön under Ölands Skördefest, men nu har vi gått igenom favoriterna från Färjestaden och neråt, så då vänder vi och kör norrut! Mellan Färjestaden och Borgholm ligger Halltorps Gästgiveri med den välsorterade delikatessbutiken Halltorps Deli. Här kommer det att vara en stor internationell ost- och delikatessmarknad med möjlighet till ost- och vinprovning ”on the go”.

Wannborga vingård

Wannborga – Visst odlas det vin på Öland! Ungefär två mil norr om Borgholm ligger den fina vingården Wannborga.

Wannborga vinodling

Här kan du både gå en tur i vingården (här kan du se klockslagen som gäller, men man bör boka sin plats i förväg) och passa på att äta sushi.

Wannborga destilleri

Utöver mat och vin har de även ett destilleri där de gör bland annat vodka och gin. I deras bar kan du prova deras goda viner, som även finns på systembolagen på Öland och i Kalmar.

Kör man sedan vidare upp mot norra Öland kan man fika gott på Kaffestugan i Böda, äta goda hamburgare på Kalk i Löttorp, eller varför inte besöka Rostiga Tanten i Löttorp som håller på med järndesign? Där har vi fyndat supersnygga pionstöd till trädgården.

Kroppkakor norra Öland

Vilken maträtt är mer öländsk än kroppkakor? På norra Öland kan man äta finfina kroppkakor på Ninnis Kroppkaksbod. Befinner man sig närmre Ölandsbron och vill äta kroppkakor gör man det på Arontorps Kroppkakor.

Arontorps kroppkakor drive through

Där finns det till och med en drive-through!

Ölands Skördefest Eriksöre

Det var mina tips inför Ölands Skördefest, det! Men man är väl inte sämre än att man kan trycka in några bonustips?

  • I Borgholms centrum är det alltid mysigt på skördefesten, särskilt på torget. Och när man ändå är i Borgholm kan man passa på att äta finfina crêpes på Norrings Crêperie på deras mysiga lilla innergård.
  • I Mörbylånga kommer att vara ostfestival nere i hamnen.
  • Eriksöre bygata är alltid ett populärt utflyktsmål på skördefesten. Här brukar man dessutom kunna köpa jordärtskockor på lösvikt och äta langos. Och otroligt mycket mer. Eriksöre bygata är förmodligen också den folktätaste gatan under Ölands Skördefest.

26 september, 2019

8 kommentarer

  1. Jag har länge tänkt att åka till Öland under skördefesten men det har aldrig blivit av. Nästa år kanske. Då ska jag försöka komma ihåg dina fina tips.

  2. Har ni inte besökt Södvik åt norr hållet på skördefesten, så har ni verkligen missat något , det är värt ett besök,

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration