Öland

Ölands Skördefest – mina 10 bästa tips

Helena Elm

Nu börjar Ölands Skördefest, årets härligaste helg här på ön. Varje år brukar jag tipsa om mina bästa ställen att besöka under skördefesten, och som vanligt har jag samlat mina tio bästa skördefesttips i det här inlägget, som jag uppdaterar varje år inför skördefesten.

Konstnatten Ölands Skördefest

1. Konstnatten – vi börjar med konstnatten som startar på fredagen och pågår hela natten till lördagen. Alla som har något som de vill visa upp skyltar med en halmbal med en pumpa på, och det här är ett sätt att upptäcka många konstnärsateljéer som man inte visste fanns. Konstnatten är väldigt stämningsfull, och inget man vill missa.

Öland loppis

Stora Frö strax söder om Färjestaden är ett extra mysigt utflyktsmål på Konstnatten med flera öppna ateljéer, bra loppisar och en hel del hålligång i närheten av Örtagården. Bellas Stenlada precis bakom Örtagården har alltid vackra vintagetallrikar.

Laga mat över öppen eld

2. Björnhovda – på lördag kommer den chilenske kocken Claudio Paez att vara vid vårt favoritställe Portskjulet i Björnhovda och koka soppa på bortlottibönor och grönsaker över öppen eld. Det tänker jag inte missa! Soppkoket pågår mellan kl 11.00-15.00, och från klockan 17.00 kommer han att helgrilla ett lamm. (Vill man äta lamm får man dock boka det i förväg, det kan man göra på nr 0735-334822.)

Portskjulet Björnhovda

I Portskjulet kan man köpa ekologiska grönsaker, och i mån av bär brukar de ha självplock på hösthallon. Det ligger på Björnhovda Bygata alldeles i utkanten av Färjestaden.

Robertssons Öland

Ett par hundra meter längre ner på bygatan ligger Robertssons Blommor och bär som är det bästa och billigaste stället för att handla pumpor. Utbudet är enormt!

Ölands Skördefest – mina 10 bästa tips

3. I Vickleby ligger Capellagården, en anrik och vacker kursgård där eleverna lär sig om trädgård och olika sorters hantverk. Här är det jättefint alla skördefestens dagar, men ett extra plus i kanten på konstnatten då de brukar tända upp hundratals marschaller och servera kryddig varm äppelmust, vilket gör Capellagården till ett av de mysigaste ställen man kan besöka på Konstnatten.

Majslabyrinten Ventlinge

4. Ventlinge – fortsätter man ytterligare söderut kommer man till Ventlinge, nästan längst ner på södra Öland. Här finns den populära majslabyrinten som är precis vad det låter som – en labyrint i ett majsfält där majsen växer hög, och där man stöter på konstverk i form av humoristiska skulpturer av djur som uppskattas av både barn och vuxna. I anslutning till majslabyrinten finns även en stor gårdsbutik.

Ölandschoklad glass

5. Färjestadens hamn. På hamnplan i Färjestaden kommer det att vara lika mycket hålligång som en lördag mitt under industrisemestern. I White Guide-längan med Fredriks Bröd&Bakverk, Seasalt Kitchen och ÖlandsChoklad där den här bilden är tagen kommer alla att ha öppet. Ett stenkast därifrån ligger Paradisverkstaden med sin vackra keramik som brukar leverera rejält på skördefesten både dagtid och kvällstid, missa inte det!

Mysinge Kött

6. I Bårby strax ovanför Mörbylånga finns Ölands Kvalitetsprodukter, också känt som Mysinge Kött. Här har djuren haft det bra och man kan handla med gott samvete. Förra året öppnade de en ny och välsorterad butik i Färjestaden alldeles vid Ölands Köpstad, men den gamla gårdsbutiken i Bårby är fortfarande öppen den också.

Vildsvinskebab

Under skördefesten kommer det att grillas både hamburgare och vildsvinskebab utanför butiken i Bårby. Det här är ett jättebra lunchstopp när man är “on the road” under skördefesten.

Fröken Frankenstein

7. På sydöstra sidan Öland finns en hel del att se. Börja i Gårdby och handla hemgjorda praliner hos Fröken Frankenstein i hennes färgglada trädgård.

Gårdby Kafé & Lanthandel

Och missa inte ett besök hos Marie i Gårdby Kafé och Lanthandel. Här kan du både fika gott och köpa lantlig inredning, ätbara presenter och vackra kläder.

Några hundra meter därifrån ligger loppisen Hemtrevnad – Gamla vackra ting som lever upp till namnet, och när du ändå är i krokarna rekommenderar jag en tur ner på Bläsinge bygata hos konstnärer som öppnar upp sina trädgårdar och ateljéer. Höstkransar, grönsaker, kakor och annat brukar finnas till försäljning.

Triberga loppis

Fortsätter du lite längre ner på ön, fortfarande på östra sidan, kommer du snart till Triberga. Där ligger Havtornsgården, loppisar och Oldegaards glashytta där det brukar vara mycket hålligång med glasblåsning, levande musik och flera andra konstnärer som ställer ut sina verk.

Fireside Brewery

8. Rälla – Om man kör uppåt igen, på västra sidan Öland, kommer man till Fireside Brewery i Rälla. På Fireside brygger de eget hantverksöl och serverar grym amerikansk BBQ. Det här stället är en riktig pärla! Lagom till skördefesten lanserar de dessutom ett nytt öl med jordgubbar i.

Wannborga vingård

9. Wannborga – Visst odlas det vin på Öland! Ungefär två mil norr om Borgholm ligger den fina vingården Wannborga.

Wannborga vinodling

Här kan du både gå en tur i vingården (här kan du se klockslagen som gäller) och passa på att äta dig mätt på den goda buffén med asiatiska smaker som Camilla på bilden lagar.

Wannborga destilleri

Utöver mat och vin har de även ett destilleri där de gör bland annat vodka och gin. I deras bar kan du prova deras goda viner, som även finns på systembolagen på Öland och i Kalmar.

Hagelstad getgård

10. Norra Öland – om man kör vidare upp mot norra Öland hittar man Hagelstads Getgårdsmejeri där man får klappa killingar, kan gå en guidad rundtur och även köpa produkter i den välsorterade mejeributiken. Här finns getmjölk, getost och glass även den gjord på getmjölk. När man ändå är i trakterna kan man titta runt i Källa som är årets ölandsby, äta goda hamburgare på Kalk i Löttorp, eller varför inte besöka Rostiga Tanten i Löttorp som håller på med järndesign? Där har vi fyndat supersnygga pionstöd till trädgården.

Ölands Skördefest Eriksöre

Det var tio tips det! Men man är väl inte sämre än att man kan trycka in några bonustips?

 • Hotell Borgholm på lördag kommer Karin Fransson att vara på plats i örtagården och prata om örter. De kommer även att grilla majs över öppen eld på innergården. Och när man ändå är i Borgholm kan man passa på att äta finfina crêpes på Norrings Crêperie på deras mysiga lilla innergård.
 • I Mörbylånga kommer att vara ostfestival nere i hamnen.
 • Eriksöre bygata är alltid ett populärt utflyktsmål på skördefesten. Här kan du dessutom köpa jordärtskockor på lösvikt.

6 Kommentar

 1. Liselotte Johansson

  13 oktober, 2019 at 9:15 e m

  Jag har länge tänkt att åka till Öland under skördefesten men det har aldrig blivit av. Nästa år kanske. Då ska jag försöka komma ihåg dina fina tips.

  1. Helena

   21 oktober, 2019 at 8:53 f m

   Då har du något att se fram emot Liselotte, Öland på skördefesten är helt underbart! 🙂

 2. Marija Peteh

  15 oktober, 2019 at 12:45 e m

  Använder alltid dina tips❤️

  1. Helena

   21 oktober, 2019 at 8:53 f m

   Vad roligt att höra, det glädjer mig! 🙂

 3. Marie

  20 maj, 2021 at 12:32 e m

  Har ni inte besökt Södvik åt norr hållet på skördefesten, så har ni verkligen missat något , det är värt ett besök,

  1. Helena

   20 maj, 2021 at 12:39 e m

   Södvik är också fint! 🙂

Lämna en kommentar