Öland

Ölands Skördefest – mina 10 bästa tips

Ölands Skördefest Bara en kaka tillNu börjar årets upplaga av Ölands Skördefest, årets härligaste helg här på ön. Varje år brukar jag tipsa om mina bästa ställen att besöka under skördefesten, och i år har jag samlat mina tio bästa tips i det här inlägget. Natten mellan fredagen och lördagen är det konstnatt, och är det någon gång man ska åka runt på Öland under skördefesten så är det då, för den härliga stämningens skull. Skördefesten pågår dock ända från idag till och med söndag eftermiddag.

Öland loppis1 – Vi börjar i Stora Frö strax söder om Färjestaden som alltid är ett extra mysigt utflyktsmål på Konstnatten med flera öppna ateljéer, bra loppisar och en hel del hålligång i närheten av Örtagården.

StrandNära ÖlandUnder hela skördefesten kan man fika på ekologiska StrandNära och äta deras prisbelönta pumpasoppa. Ett besök här är en fröjd för alla sinnen, och det här stället är ett av mina allra bästa Ölandstips.

Capellagården2 – I Vickleby inte alls långt ifrån Stora Frö ligger Capellagården, en anrik och vacker kursgård där eleverna lär sig om trädgård och olika sorters hantverk. Här är det jättefint alla skördefestens dagar, men ett extra plus i kanten på konstnatten då de brukar tända upp hundratals marschaller och servera kryddig varm äppelmust, vilket gör Capellagården till ett av de mysigaste ställen man kan besöka på Konstnatten.

Mysinge Kött– I Bårby strax ovanför Mörbylånga finns Ölands Kvalitetsprodukter, också känt som Mysinge Kött. Här har djuren haft det bra och man kan handla med gott samvete. I somras öppnade de en ny och välsorterad butik i Färjestaden alldeles vid Ölands Köpstad, men den gamla gårdsbutiken i Bårby trappar inte ner för det. Under skördefesten kommer det att grillas kött utanför båda butikerna, och utanför gårdsbutiken i Bårby kommer det även att grillas vildsvin.

Mejeriet Kastlösa4 – Strax nedanför Mörbylånga i Kastlösa ligger Kastlösa Mejeri – ett gammalt mejeri som inretts riktigt snyggt och där man under hela fredagen och lördagen kommer att kunna både äta och fika.

Majslabyrinten Ventlinge5 – Fortsätter man ytterligare söderut kommer man till Ventlinge, nästan längst ner på södra Öland. Här finns den populära majslabyrinten som är precis vad det låter som – en labyrint i ett majsfält där majsen växer hög, och där man stöter på konstverk i form av humoristiska skulpturer av djur, som uppskattas av både barn och vuxna. I anslutning till majslabyrinten finns även en stor gårdsbutik.

Portskjulet Björnhovda6 – I Björnhovda i Färjestaden finns Portskjulet som har självplock på hösthallon och säljer fantastiska, ekologiska grönsaker. Ett par hundra meter längre ner på bygatan ligger Lilla Lammgården som också är värd ett besök, liksom Robertssons Blommor och bär längst ner på gatan som är det bästa och billigaste stället för att handla pumpor. Utbudet är enormt! Även Stenladan i Algutsrum en kort färd därifrån med sin gårdsbutik och sin stora kvalitetsloppis i en lada på två våningar är något som bör upplevas om man gillar loppisar med vackra tallrikar.

Färjestadens hamn7Färjestadens hamn. Okej, denna bilden är kanske något missvisande då den inte är riktad mot restauranglängan där alltihop händer, men låt oss istället kalla bilden för Lugnet före stormen. För på hamnplan i Färjestaden kommer det att vara lika mycket hålligång som en lördag mitt under industrisemestern. I White Guide-längan med Fredriks Bröd&Bakverk, Seasalt Kitchen och ÖlandsChoklad kommer alla att ha öppet, och ÖlandsChoklad kommer dessutom att grilla sina goda hamburgare med kött från Mysinge. Ett stenkast därifrån ligger Paradisverkstaden med sin vackra keramik som brukar leverera rejält på skördefesten både dagtid och kvällstid, missa inte det!

Kardemummabulle Mormors Stora Rör8 – Stora Rör ligger halvvägs mellan Färjestaden och Borgholm, och här finns Mormors Café som gör världens godaste kardemummabullar. Jag överdriver inte, de är faktiskt världens godaste. Cappuccinon är också riktigt vass. I Stora Rör kommer även försvaret att visa upp sig enligt tradition, och det kommer att vara flygplansuppvisning och hantverksmarknad.

Fireside Brewery Öland9 – Fireside Brewery i Rälla brygger eget hantverksöl och serverar grym amerikansk BBQ. Det här stället är en riktig pärla! Enligt maken är deras öl Burning Ember en av de allra godaste han smakat. Här är det definitivt värt att inmundiga en av skördefestens måltider.

Hagelstad getost10 – På norra öland finns Hagelstads Getgårdsmejeri där man får klappa killingar, kan gå en guidad rundtur och även köpa produkter i den välsorterade mejeributiken. Här finns getmjölk, getost och glass även den gjord på getmjölk. När man ändå är i trakterna kan man besöka Böda som är årets ölandsby, äta öns godaste hamburgare på Kalk i Löttorp, eller varför inte…

Rostiga tanten Öland…besöka Rostiga Tanten i Löttorp som håller på med järndesign? Här var vi för några veckor sedan och köpte ursnygga pionstöd till trädgården.

Det var tio tips det! Som bonustips kan även nämnas att det serveras goda crêpes på Norrings Crêperie i Borgholm på deras mysiga lilla innergård, och det kommer att vara ostfestival i Mörbylånga. Eriksöre bygata är också ett väldigt populärt utflyktsmål på skördefesten, men kom gärna dit tidigt för att undvika den värsta trängseln. På konstnatten storsatsar Eketorps borg på södra Öland med elduppvisningar, gycklare och skördesoppa, och i Triberga på sydöstra sidan kan man även köpa havtornsprodukter och besöka Oldergaards Glashytta som samlar en hel del på ett och samma ställe i form av eldshow, konst och livemusik.

Jag kommer att uppdatera på instagram stories från Ölands Skördefest under hela helgen, så häng med där! @baraenkakatill är det som gäller.

Lämna en kommentar