Öland, Tips, Utflykt

Ölands Skördefest – mina 7 bästa tips

Just nu pågår Ölands Skördefest som allra bäst här på ön. Ikväll och inatt är det Konstnatten, då konstnärer öppnar upp sina ateljéer och visar sin konst hela natten. Egentligen är i stort sett varenda verksamhet på Öland öppen under Konstnatten, och faktiskt under hela helgen. Vi brukar hålla oss på södra halvan av ön den här helgen då det genom åren har varit lite mer hålligång på södra Öland, men det blir mer och mer aktivitet på norra Öland också. Här kommer mina sju bästa tips för i år:

 • Stora Frö med ekocafét StrandNära i spetsen som serverar kvalitetsfika och prisbelönt pumpasoppa. Stora Frö är alltid bra på Konstnatten med flera öppna ateljéer, bra loppisar och lite hålligång i närheten av Örtagården.
 • Björnhovda i Färjestaden, med Portskjulet som har självplock på jordgubbar (så här års, faktiskt) och hallon och säljer fantastiska grönsaker. Från klockan 13.00 på lördag kommer White Guide-kocken Claudio att stå där och laga borlottisoppa över öppen eld på gårdens ekologiska grönsaker och bönor.
 • Stora Rör med Mormors Café som gör världens godaste kardemummabullar. I år kommer även Ellies Fruittruck att stå parkerad där, en food truck med frukt, främst “räddad” frukt, som säljer smoothies, nice cream, rawfoodgodis och annat gott.
 • Vickleby med Capellagården, som alltid tänder hundratals marschaller och är ett av de mysigaste ställen man kan besöka på Konstnatten.
 • Ventlinge nästan längst ner på södra Öland. Här finns den populära majslabyrinten som är precis vad det låter som – en labyrint i ett majsfält där majsen växer hög, och där man stöter på konstverk i form av humoristiska skulpturer av djur, som uppskattas av både barn och vuxna. I anslutning till majslabyrinten finns där även en stor gårdsbutik.
 • Hamnen i Färjestaden – i helgen kommer Ölandschoklad att grilla sina goda hamburgare som de körde i somras, och är man inte sugen på mat kan man alltid dricka finkaffe och äta praliner och bakverk. Goda bullar finns det även på Fredriks Bröd och Bakverk några meter bort, och däremellan ligger Seasalt Kitchen där man kan äta gott. Tre White Guide-ställen på rad!
 • Kastlösa med Kastlösa Mejeri – ett snyggt inrett gammalt mejeri som nu är kombinerad restaurang/café.

Det var sju tips det! Som bonustips kan även nämnas att det serveras goda crêpes på Norrings Crêperie i Borgholm på deras mysiga lilla innergård, och det säljs prima kött på Ölands Kvalitetsprodukter i närheten av Mörbylånga. I Rälla ligger Fireside Brewery som brygger eget hantverksöl och serverar hyvens pulled pork. Många skyltar tipsar om Eriksöre som i allra högsta grad bjuder på välbesökt hålligång på skördefesten. För oss är det dock lite väl mycket folk, Eriksöre under skördefesten tenderar att få La Rambla i Barcelona att se folktom ut. Nämnvärt är också att populära Gårdby Café och Lanthandel inte kommer att ha öppet. De har stängt för renovering, och öppnar våren/sommaren 2018.

6 Kommentar

 1. Malin Kårdahl

  29 september, 2017 at 12:20 e m

  Men åhhhh! Är så avis på dig nu, faktiskt!
  Bokning inför nästa år ligger inte långt borta nu…
  Kram kram

  1. Helena

   30 september, 2017 at 9:04 e m

   Haha! Nästa år måste ni absolut komma! Vi lovar att ta hand om er! 🙂 Kram!

 2. Erika

  30 september, 2017 at 7:25 f m

  Det är så länge sedan jag var på Öland. Du får mig att längta dit! Kanske ska vi och de berömda Mårtenssons komma och hälsa på nästa sommar, när vi planerar en liten semester i min hemstad Karlskrona? Visst vore det roligt!? Vi tänkte ta en matresa i Blekinge men Öland ligger ju härligt nära. Ha en fin helg, Helena! Kram!

  1. Helena

   30 september, 2017 at 9:04 e m

   Alltså Öland måste ju vara en MYCKET bättre matdestination än Blekinge! 😉 Ni är varmt välkomna, allihopa! Kram Erika!

 3. Mårtenssons kök

  1 oktober, 2017 at 3:58 e m

  Ja, vi är på Erika! – Öland är ju helt outforskat för oss även om vi har snackat om det läääänge, så vi håller tummarna för att vi får träffa er också Helena!

  1. Helena

   1 oktober, 2017 at 6:41 e m

   Det tycker jag låter toppen! Ni är välkomna till Öland allihop! Skördefesten vore verkligen något för er att besöka! 🙂 Kram på er!

Lämna en kommentar