Andra Öland Säsong Tips

Ölands Skördefest – tips

I helgen är det dags för Ölands Skördefest – en av årets härligaste helger här på ön om man frågar mig. Faktum är att just Ölands skördefest är Sveriges största skördefest, och var man än vänder sig på Öland under den här helgen (nåja, nästan i alla fall, Alvaret lär väl fortfarande vara ganska dött) är det happenings till höger och vänster. Förra året missade jag skördefesten eftersom jag var på en mycket trevlig bloggträff i Skåne, därför har jag inga nya tips att komma med sen sist. Därför kör jag en högst skamlös och 100-procentig recycling på förra årets tips inför skördefesten. Kanske kommer ni ihåg tipsen, kanske har ni glömt dem, kanske har ni aldrig ens läst dem. Hur som haver, här kommer de:
  • Satsa på att besöka södra halva av Öland, det är helt enkelt mera skördefest på den delen av ön. 
  • Vill du äta god (och ekologisk) mat, även här i vacker miljö, rekommenderas min favoritrestaurang på ön – StrandNära som ligger i Stora Frö, en by belägen mellan Färjestaden och Mörbylånga. Faktum är att hela byn Stora Frö är väldigt happening på Skördefesten, det finns många konstnärer som ställer ut, och man kan botanisera inne på den stora Örtagården.
  • Ett litet fikastopp på Gårdby Café och Lanthandel är alltid trevligt. Då har man även nära till den pittoreska lilla fiskehamnen Bläsinge. Den smala och lantliga vägen ner dit kantas av små stånd där man kan köpa blommor, honung och grönsaker från gårdarna intill. Och missa inte en av Ölands i särklass bästa loppisar när du ändå är i Gårdby – Hemtrevnad, Gamla vackra ting.
  • Loppisar kommer det för övrigt att finnas gott om, de kommer att poppa upp längs med vägkanten som krokusar i snön. Vissa är riktigt bra, och vissa kommer tyvärr bara att vara ren och skär garagerensning.
  • Konstnatten som pågår natten mellan fredagen och lördagen är absolut värd att hålla sig vaken för. Min favoritplats under konstnatten är Capellagården i Vickleby. Bilder på hur fint det var just där under konstnatten 2011 finns här.
  • Majslabyrinten i Ventlinge längst ner på södra Öland uppskattas av alla åldrar, och är värd ett besök. När man ändå är så långt ner på ön kan man lika gärna åka till Grönhögen och se efter om det går att köpa träskor även i år.
25 september, 2013

12 kommentarer

  1. Det är superbra med tips för en sådan som mig för jag är helt vilse på Öland. Det är dessutom svårt att utifrån den tidning om Skördefesten som finns veta vart man ska åka.

  2. Hej, Vet inte varför men det var ett tag sedan jag besökte din blogg. Jag skäms. Borde ju vara här varje dag för det är en av de absolut bästa och vackraste matbloggarna i Sverige. Och kanske världen. Ha en fin höst 🙂

  3. Ooooh! Vad jag önskar att jag bodde på Öland nu 🙂 Hade bara älskat att botanisera bland alla underbara råvaror,blommor och mysiga cafeer som erbjuder hembakt m.m. Men nu får jag njuta av dina inlägg istället och det är inte fyskam 🙂 Ha det underbart gott! Kram Lenita

  4. Blir nog en tur dit nästa sommar och då kan jag nog inte motstå en god fika hos dig…du är ju "Queen of fika" Helena 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration