Andra Kyckling

Öländsk kycklinggratäng

Att säga att den här kycklinggratängen är öländsk klingar mycket bättre än att säga att den består av kylskåpsrens. Men mitt kylskåp står ju å andra sidan på öländsk mark… Faktiskt så är de flesta ingredienserna från Öland i gratängen, när jag tänker efter; kyckling från Mörbylånga, rödlök och vitlök från Björnhovda och dragon från trädgårdslandet. Gratängen räcker till 2-3 portioner, det är en liten form. Som jag gjort själv, host och harkel, på en keramik-workshop! Också på Öland, faktiskt. Man får ju hålla sig till ämnet.

1 rödlök
2 stora kycklingbröstfiléer
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk dragon
1 näve riven ost
1,5 tsk dijon-senap
2 msk kycklingfond
1 burk (2 dl) crème fraiche
1 dl grädde
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i bitar och bryn dem tillsammans med den pressade vitlöksklyftan och den skivade rödlöken. Rör ner de övriga ingredienserna, och häll över allting i en form. Gratinera i ugnen i 15 min på 200C. Servera med potatis. Gärna öländsk. 😉
14 september, 2010

11 kommentarer

  1. Min första tanke när jag såg bilden var vilken fin form, måste kolla var du köpt den. Sedan lästa jag texten, kanske du kan göra på beställning???? Receptet ser supergott ut, brukar göra nåt liknande men jag har potatisen i gratängen. Ska nog testa att ha den bredvid nästa gång!

  2. Gratängen ser god ut och jag gillar verkligen din form. Innan jag hann läsa inlägget så la jag märke till formen och tyckte den såg så härligt handgjord ut och det var den ju, jättefin!

  3. Visst är det öländskt! Något annat kan det knappast vara när allt, i princip, kommer från Öland. 😉 Det första jag tänkte, när jag såg bilden, var vilken fin form och undra vart man kan köpa den?!! Och så har du gjort den själv, duktigt må jag säga! 🙂

  4. Mmmm,låter jättegott och jag håller med, öländsk kycklingsgratäng låter MYCKET bättre än kylskåpsrens… 😉
    Tycker din gratängform är jättefin,satt och undrade när jag läste var du hade köpt den nånstanns.
    Kram Malin

  5. Duktiga du! Som gjort formen själv, önskar jag var lite mer pysslig 😉 man kanske skulle gå en kurs i höst… eller så inte. Ser gott ut också! Kram på dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration