Jul

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs glögg – eller Olofs grymma glögg – som den också kallas här på nätet, är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med mörk rom och vaniljvodka.

Kryddblandningen är från förr, den har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som ”Så mycket bättre” fast med extra alkohol. (Precis som på TV, med andra ord.) Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet Campolieti Ripasso (nr 6792, en klassiker i glaset för övrigt) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt.

Jag har egentligen aldrig varit så mycket för spritglögger (jag föredrar min egen saffransglögg på vitt vin med clementin och vanilj), men den här glöggen tycker jag väldigt mycket om. Vi har en omgång på lut i kylen just nu av Olofs glögg, jag tror bestämt att jag ska provsmaka den ikväll till en lussekatt och en pepparkaka. Eller tre.

Olofs grymma glögg

Inför i år har vi förenklat tillvägagångssättet lite för hur man gör glöggen, samt ”smaksäkrat” den lite. Den smakar exakt likadant, men nu har vi tagit bort momentet där man värmde vinet. (Vi tyckte det kändes bäst att inte hetta upp vinet i onödan.)

Skriv ut

Olofs hemgjorda glögg med rom

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Olofs glögg är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med rom och vaniljvodka, med en kryddblandning han lånat från sin pappas sätt att göra den. Helt klart allas favoritglögg i vänskapskretsen! 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 3 dygn
  • Total tid: 15 min + 3 dygn
  • Antal portioner: Cirka 1 liter 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 flaska rött vin – t ex Campolieti Ripasso (6792)
  • 1 dl mörk rom – gärna av lite bättre kvalitet
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm
  • 1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)
  • 4 st kanelstänger
  • 20 st hela kryddnejlikor
  • 1 dl vaniljvodka
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång

Instruktioner

Häll upp hela rödvinsflaskan i en stor glasburk med lock, alternativt i en kastrull med lock, och tillsätt 1 dl mörk rom.

Förbered kryddorna i en liten skål så att du har dem klara. Kardemumman ska mortlas och ingefäran ska finrivas. I med pomeransskal, kanel och kryddnejlikor också.

Ta fram en liten kastrull och häll i 1 dl vaniljvodka och 1,5 dl socker. Värm sakta och försiktigt. Det behöver inte bli varmare än att sockret ska smälta ner.

Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna från den i kastrullen, ihop med den urskrapade vaniljstången. Häll i kryddorna du förberett, rör om och låt svalna. 

När det svalnat – häll ner den kryddiga vodkan i vinet, och låt stå i 3 dygn i kylen.

Efter ett dygn – ta upp och släng pomeransskalet. Får det vara kvar för länge kan det ge en bitter smak till glöggen. Resten av kryddorna får vara kvar i 2 dygn till.

Efter ytterligare två dygn; sila av glöggen och häll upp i flaska som du förvarar i kylskåpet.

(Olof hälsar att det går att hälla av den på dag två också. Ifall man inte kan vänta.)

29 november, 2019

39 kommentarer

  1. Det här receptet kan Berra få sätta tänderna i. Han stod igår och försökte rädda misslyckad glögg genom att spetsa den med rom vilket bara gjorde den värre. Vi litar på Olof och dig! Ha en skön helg. Ser fram emot ditt uppslag imorgon 🙂

  2. Oerhört gott med egen himmagjord glögg, vaniljvodkan i låter oerhört trevlig. Precis som vinet gör, det står minsann en sådan flaska i vårt kök och väntar på gnocchigratängen:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    kram till er

    1. Jag gillar inte sprit, inte heller glögg med alkohol men denna minns jag att jag gillade! Gjorde den förra året första gången och kom nyss på att jag ju måste göra den igen. Det var något med historien jag lockades av, troligtvis ville jag ge Olof en chans. Tackar för det 👊






    1. det låter ju väldans trevligt! får bli att göra den med 🙂 måste bara säga att Olofs glögg har blivit en favorit i hela min familj, förra året beslagtogs den medtagna flaskan utav min mamma på mellanstoppet till svärföräldrarna (!) ska gå och sätta årets första sats nu – mums 😀

    1. I ärlighetens namn brukar den inte vara så länge hemma hos oss att den riskerar att bli gammal, så jag har nog ingen konkret hållbarhetstid att komma med. Men ett par veckor borde den klara sig minst!

    1. Hej Tobias! Förlåt för sent svar, har inte fått någon mailnotifikation om kommentarer den senaste veckan, men har nu fixat till det. Olof gjorde dubbel sats förra veckan av glöggen, och då körde han med dubbelt av alla vätskor, men i stort sett samma uppsättning kryddor som för en enkel sats, och det blev jättebra. Vaniljstång är himla dyrt just nu med tanke på den dåliga skörden på Madagaskar, så där hade han bara i en, men han dubblade faktiskt kardemumman. Och glöggen smakar som den brukar. Det är inte så känsligt, faktiskt. Hoppas att det gick bra, även att min kommentar kommer några dagar sent.

  3. Ok 👍🏼 Då ska jag fixa ingredienserna imorgon ☺️ Brukar inte dricka någon glögg före 1:a advent, men det här receptet måste testas NU 😛

  4. Halloj jag har färdigriven ingefära på burk så min fråga är hur mycket riven ingefära blir det på 3-4 cm?
    Hälsn Sandra

      1. Det är exakt samma sak som färsk riven ingefära, och nu har jag kollat upp det, 2,5 cm färsk motsvarar 1 tsk färdigriven, så 1 rågad – 1,5 tsk 🙂

  5. Hej nu har jag haft detta recept sååå länge o nu äntligen skall jag fixa. Kan man ha malen kardemumma istället. Har ljus rom hemma hoppas det blir gött ändå …god jul.

    1. Hej Monica! Jag har inte provat att göra den med mald kardemumma, men det borde funka! Det kan finnas en liten risk att den ”flyter ovanpå” då den är så finfördelad, men i ärlighetens namn tror jag inte det är ett stort problem.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration