Jul

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs glögg – eller Olofs grymma glögg – som den också kallas här på nätet, är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med mörk rom och vaniljvodka.

Kryddblandningen är från förr, den har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som “Så mycket bättre” fast med extra alkohol. (Precis som på TV, med andra ord.) Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet Campolieti Ripasso (nr 6792, en klassiker i glaset för övrigt) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt.

Jag har egentligen aldrig varit så mycket för spritglögger (jag föredrar min egen saffransglögg på vitt vin med clementin och vanilj), men den här glöggen tycker jag väldigt mycket om. Vi har en omgång på lut i kylen just nu av Olofs glögg, jag tror bestämt att jag ska provsmaka den ikväll till en lussekatt och en pepparkaka. Eller tre.

Olofs grymma glögg

Inför i år har vi förenklat tillvägagångssättet lite för hur man gör glöggen, samt “smaksäkrat” den lite. Den smakar exakt likadant, men nu har vi tagit bort momentet där man värmde vinet. (Vi tyckte det kändes bäst att inte hetta upp vinet i onödan.)

Skriv ut

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs-grymma-glögg

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Olofs glögg är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med rom och vaniljvodka, med en kryddblandning han lånat från sin pappas sätt att göra den. Helt klart allas favoritglögg i vänskapskretsen! 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 3 dygn
  • Total tid: 15 min + 3 dygn
  • Antal portioner: Cirka 1 liter 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 flaska rött vin – t ex Campolieti Ripasso (6792)
  • 1 dl mörk rom – gärna av lite bättre kvalitet
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm
  • 1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)
  • 4 st kanelstänger
  • 20 st hela kryddnejlikor
  • 1 dl vaniljvodka
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång

Instruktioner

Häll upp hela rödvinsflaskan i en stor glasburk med lock, alternativt i en kastrull med lock, och tillsätt 1 dl mörk rom.

Förbered kryddorna i en liten skål så att du har dem klara. Kardemumman ska mortlas och ingefäran ska finrivas. I med pomeransskal, kanel och kryddnejlikor också.

Ta fram en liten kastrull och häll i 1 dl vaniljvodka och 1,5 dl socker. Värm sakta och försiktigt. Det behöver inte bli varmare än att sockret ska smälta ner.

Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna från den i kastrullen, ihop med den urskrapade vaniljstången. Häll i kryddorna du förberett, rör om och låt svalna. 

När det svalnat – häll ner den kryddiga vodkan i vinet, och låt stå i 3 dygn i kylen.

Efter ett dygn – ta upp och släng pomeransskalet. Får det vara kvar för länge kan det ge en bitter smak till glöggen. Resten av kryddorna får vara kvar i 2 dygn till.

Efter ytterligare två dygn; sila av glöggen och häll upp i flaska som du förvarar i kylskåpet.

(Olof hälsar att det går att hälla av den på dag två också. Ifall man inte kan vänta.)

26 Kommentar

  1. Remsan

    14 december, 2012 at 7:58 e m

    Det här receptet kan Berra få sätta tänderna i. Han stod igår och försökte rädda misslyckad glögg genom att spetsa den med rom vilket bara gjorde den värre. Vi litar på Olof och dig! Ha en skön helg. Ser fram emot ditt uppslag imorgon 🙂

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Haha! Annars låter det ändå som ett väldigt bra försök till räddning av glögg han gjorde! 🙂

  2. Sofia

    14 december, 2012 at 8:24 e m

    Gahhhh vill smaka NUUUUUUUUUUUU ; ) kram Sofia hälsa!

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Det är bara att hoppa på tåget Sofia! 🙂

  3. Bland bakverk och kastruller

    14 december, 2012 at 9:43 e m

    Det är så gott med egengjord glögg.. Man kan dra på kryddorna lite som man vill.
    Jag har gjort en liknande glögg för några år sen men istället för spriten använde jag mig av av portvin och rött vin då naturligtvis.

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Portvin minsann? Det låter som ett vinnande koncept! Tack för tipset. 🙂

  4. Marija

    15 december, 2012 at 3:06 e m

    Kanongod, tack Olof

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:30 f m

      Olof tackar och bockar. 🙂

  5. Mårtenssons kök

    15 december, 2012 at 4:07 e m

    Oerhört gott med egen himmagjord glögg, vaniljvodkan i låter oerhört trevlig. Precis som vinet gör, det står minsann en sådan flaska i vårt kök och väntar på gnocchigratängen:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    kram till er

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:30 f m

      Håhå, ja, det där vinet är en riktig favorit att dricka till god helgmat. Kram på er!

  6. Malin`s Diner

    15 december, 2012 at 6:29 e m

    Smarrigt! Sådana flaskor säljer jag i min butik, bara så du vet ;o)

    Kram kram

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:31 f m

      Absolut värt att lägga på minnet! 🙂

  7. hlin

    17 december, 2012 at 11:17 f m

    åh, detta lät ju vansinnigt gott! får bjuda familjen till helgen 🙂

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:32 f m

      Gör det! Alltid mysigt med familjemiddag! 🙂

  8. Hlin

    12 november, 2013 at 1:13 e m

    Hej, har din grillmästare till man även något bra recept baserat på vitt vin kanske?

    1. Helena

      12 november, 2013 at 6:34 e m

      Hej! Nej, inte min man, men jag själv har faktist det!:-) Det här receptet på vit saffransglögg är hyvens, om jag får säga det själv. Smakerna är vitt vin, saffran, vaniljstång, kryddnejlika och clementin: Receptet finns här:

      http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/11/vit-saffransglogg-med-clementin-och.html

    2. Hlin

      12 november, 2013 at 7:54 e m

      det låter ju väldans trevligt! får bli att göra den med 🙂 måste bara säga att Olofs glögg har blivit en favorit i hela min familj, förra året beslagtogs den medtagna flaskan utav min mamma på mellanstoppet till svärföräldrarna (!) ska gå och sätta årets första sats nu – mums 😀

      1. Helena

        27 november, 2018 at 11:33 f m

        Åh vad roligt att höra! Olof hälsar och känner sig hedrad. 🙂

  9. Anonym

    4 november, 2014 at 8:31 e m

    Hej! Hur länge kan man förvara glöggen?

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:34 f m

      I ärlighetens namn brukar den inte vara så länge hemma hos oss att den riskerar att bli gammal, så jag har nog ingen konkret hållbarhetstid att komma med. Men ett par veckor borde den klara sig minst!

  10. Tobias

    7 december, 2018 at 7:35 e m

    Hej! Om man lagar en dubbel sats med två flaskor vin ska man då ha dubbelt så mycket kryddor också? 🙂

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:30 f m

      Hej Tobias! Förlåt för sent svar, har inte fått någon mailnotifikation om kommentarer den senaste veckan, men har nu fixat till det. Olof gjorde dubbel sats förra veckan av glöggen, och då körde han med dubbelt av alla vätskor, men i stort sett samma uppsättning kryddor som för en enkel sats, och det blev jättebra. Vaniljstång är himla dyrt just nu med tanke på den dåliga skörden på Madagaskar, så där hade han bara i en, men han dubblade faktiskt kardemumman. Och glöggen smakar som den brukar. Det är inte så känsligt, faktiskt. Hoppas att det gick bra, även att min kommentar kommer några dagar sent.

  11. Marietta

    3 november, 2019 at 8:50 e m

    Hej beställde vinet som du rekommendera men de vart bara en liten flaska ? Ska de vara den eller en stor flaska

    1. Helena

      4 november, 2019 at 7:28 f m

      Hej Marietta! Det verkar som att varje vinsort har samma nummer på Systembolaget oavsett om det är en stor eller liten flaska. Men det ska vara den stora:
      https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/campolieti-679201

      1. Marietta

        14 november, 2019 at 9:43 f m

        Tusen tack då ska jag fixa lite mer 🙂 ha en underbar jul

        1. Helena

          14 november, 2019 at 8:19 e m

          Detsamma! Stor kram!

Lämna en kommentar