Andra Vardag Vegetariskt

Omelett – räddaren i nöden

Hur många gånger har man inte stått framför kylen och konstaterat att ”Jag har inga ingredienser”? En situation som påminner alltför väl om garderobsklassikern ”Jag har inget att ha på mig”. Har man bara ägg hemma kan det lösa det mesta. (Gäller dock ej i klädfrågan. Såvida man inte är lite pervers.) Skulle man sedan ha turen att hitta något mer i köket att pimpa sin omelett med får man helt enkelt se det som en bonus. Det kanske ligger en ensam ostkant och skräpar i kylen? Lite krydda som växer i din trädgård (eller någon annans)? Måhända några kantareller i frysen? Ovan nämnda ingredienser var i alla fall vad jag piffade upp min omelett med. Receptet räcker till en omelett som går bra att dela på två personer, såvida man inte är hungrig som en varg och vill äta hela själv.

Grundrecept för en rejäl omelett:
4 ägg
4 msk vatten (eller mjölk, eller grädde)
lite salt
gärna lite grovmalen svartpeppar

Vispa samman äggen med vattnet (eller mölk/grädde) lite lätt med en gaffel, det ska inte vispas ihop mer än så. Salta och peppra lite, och häll över i en stekpanna där du har brynt lite smör eller hettat upp lite olja. Använd medelvärme och stek i 5-10 min. Kanterna ska lossna lite, och äggsmeten ska precis ”stanna” på ovansidan. Nu är den klar! Ta den från värmen och lägg på den fyllning du har lyckats ragga upp, själv la jag på en näve smörfrästa trattkantareller och en näve riven parmesanost. Vik omeletten dubbel, och för över den på en tallrik. För att undvika eventuella raseriutbrott sammankopplade med att omeletten går sönder – låt den dubbelvikta omeletten ”glida över” till tallriken direkt från stekpannan. Strö gärna lite bonusost ovanpå den dubbelvikta omeletten, och pimpa med någon färsk krydda.

25 oktober, 2011

11 kommentarer

  1. Har man ägg hemma så har man mat i huset brukar vi säga här hemma 🙂 Älskar ägg och då oxå omelett! Finns så många varianter man kan mixa ihop….mums! Kram.

  2. Håller med dig. Omelett är perfekt att svänga ihop när man inte vet vad man ska äta. Bra med att passa på och rensa ut lite annat ur kylen samtidigt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration