Andra, Vardag, Vegetariskt

Omelett – räddaren i nöden

Hur många gånger har man inte stått framför kylen och konstaterat att ”Jag har inga ingredienser”? En situation som påminner alltför väl om garderobsklassikern ”Jag har inget att ha på mig”. Har man bara ägg hemma kan det lösa det mesta. (Gäller dock ej i klädfrågan. Såvida man inte är lite pervers.) Skulle man sedan ha turen att hitta något mer i köket att pimpa sin omelett med får man helt enkelt se det som en bonus. Det kanske ligger en ensam ostkant och skräpar i kylen? Lite krydda som växer i din trädgård (eller någon annans)? Måhända några kantareller i frysen? Ovan nämnda ingredienser var i alla fall vad jag piffade upp min omelett med. Receptet räcker till en omelett som går bra att dela på två personer, såvida man inte är hungrig som en varg och vill äta hela själv.

Grundrecept för en rejäl omelett:
4 ägg
4 msk vatten (eller mjölk, eller grädde)
lite salt
gärna lite grovmalen svartpeppar

Vispa samman äggen med vattnet (eller mölk/grädde) lite lätt med en gaffel, det ska inte vispas ihop mer än så. Salta och peppra lite, och häll över i en stekpanna där du har brynt lite smör eller hettat upp lite olja. Använd medelvärme och stek i 5-10 min. Kanterna ska lossna lite, och äggsmeten ska precis ”stanna” på ovansidan. Nu är den klar! Ta den från värmen och lägg på den fyllning du har lyckats ragga upp, själv la jag på en näve smörfrästa trattkantareller och en näve riven parmesanost. Vik omeletten dubbel, och för över den på en tallrik. För att undvika eventuella raseriutbrott sammankopplade med att omeletten går sönder – låt den dubbelvikta omeletten ”glida över” till tallriken direkt från stekpannan. Strö gärna lite bonusost ovanpå den dubbelvikta omeletten, och pimpa med någon färsk krydda.

11 Kommentar

 1. Matarkivet

  25 oktober, 2011 at 4:19 e m

  Omelett är alltid min standby till lunchlådan. Jag föredrar den med mjölk eller grädde och lite ost i och så riktigt kladdig i mitten. 🙂

 2. Alexandra - Kärlek på tallrik

  25 oktober, 2011 at 4:36 e m

  Hahaha, nej, SÅ pervers är jag nog inte 😉 Men jag håller med om att omelett är perfekt nödmat! Och med kantareller blir den ju riktigt lyxig <3

 3. Sofia

  25 oktober, 2011 at 5:39 e m

  Ägg is the sh.t ; ) älskar ägg i alla dess former mums! kram Sofia

 4. Lenita från Bohuslän

  25 oktober, 2011 at 6:32 e m

  Har man ägg hemma så har man mat i huset brukar vi säga här hemma 🙂 Älskar ägg och då oxå omelett! Finns så många varianter man kan mixa ihop….mums! Kram.

 5. Kim

  25 oktober, 2011 at 7:05 e m

  Japp omelett är life saver även här hemma. Ägg är ett måste i kylen. Och så kan man göra en skafferitömning – perfekt!

 6. Remsan

  25 oktober, 2011 at 8:15 e m

  Håller med dig. Omelett är perfekt att svänga ihop när man inte vet vad man ska äta. Bra med att passa på och rensa ut lite annat ur kylen samtidigt.

 7. Hovkonditorn

  26 oktober, 2011 at 1:08 f m

  Ägg är verkligen räddaren i nöden 🙂

 8. Doppa.nu - Amanda

  26 oktober, 2011 at 9:21 f m

  Och visst är det väl gott med ost och färska örter på? Ägg är ju en alldeles fantastisk råvara 😀

 9. Emma

  31 oktober, 2011 at 3:45 e m

  Omelett är så gott! Fast så där fina är inte mina 😛

Lämna en kommentar