Andra Förrätter

Ost och kex!

Här kommer tre små fredagsrecept på ost och kex, som alla slinker ner helt utan problem. Göteborgskex har lanserat Utvalda Små Digestive, lite mindre digestivekex som blir perfekta små munsbitar att toppa med ost, bär, nötter eller vad man är sugen på för tillfället. (Brad Pitt får dock inte plats på ett kex.) Mina tre recept finns även med i tävlingen de har på sin sida Ostochkex.se där andra duktiga matbloggare har laddat upp toppenrecept, det ena mer innovativa än det andra. Nedan följer mina smakkombinationer:

Kanel- och kardemummaäpple med mascarpone och rostade hasselnötter
Räcker till minst 15 kex

1 äpple
0,5 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk kanel
1 tsk brunt farinsocker
lite smör att steka i
0,5 pkt mascarponeost (125 g)
en handfull rostade hasselnötter
Utvalda små Digestivekex

Mortla kardemummakärnorna tillsammans med kanel och farin. Tärna äpplet, och stek bitarna mjuka i lite smör tillsammans med de mortlade kryddorna. Låt svalna lite medan du rostar de grovhackade hasselnötterna. Rör sedan ihop äppelbitarna med mascarponeost, och klicka ut på små kex och toppa med rostade hasselnötter.
Ricottaröra på pepparkakor och rårörda lingon

Räcker till minst 15 kex

0,5 pkt ricottaost (125 g)

4 tsk rårörda lingon
0,5 tsk pepparkakskrydda
2 mortlade/finkrossade pepparkakor
Utvalda små Digestivekex

Rör samman allt, klicka ut på små kex och njut! Passa extra bra framåt jul. Dekorera gärna varje ostklick med ett litet lingon.
Karamelldoppade päron med Stiltonost
Räcker till ca 10 kex
ca 30 g Stiltonost
1 päron
Utvalda små Digestivekex

Karamellsås:
25 g smör
0,25 dl råsocker
0,25 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
en tredjedels tsk havssalt
Skala päronet och skär det i bitar. Koka upp alla ingredienserna till karamellsåsen, den får bra konsistens efter ca 10 min. Ta av såsen från värmen och lägg i päronen, låt dem gärna stå och dra en stund ifall du har tid. Plocka upp 1-2 päronbitar, lägg på ett litet digestivekex och toppa med en bit Stiltonost. Annorlunda och gott! Ifall du får päronsmakande karamellsås över är den ljuvlig dagen efter till lite vaniljglass.
5 november, 2010

9 kommentarer

  1. Vilka ljuvligt goda kombinationer! Tror minsann vi måste testa något av dem imorgon kvöll. Lördagsmys med andra ord. Lycka till i tävlingen! (och synd att du inte fick plats med Brad Pitt…då antar jag att det inte är någon idé att försöka med Henke Lundqvist heller ;))

  2. shit….det vattnas i munnen på mig när jag läser om karamelldoppade päron med stiltonost….det bästa av två världar liksom…!!!!finns de nåt kvar måntro? Jag slänger mig i bilen direkt i så fall..;)

  3. Underbart gott! Jag måste bara säga hur rolig du är och vad fantastiskt det är att läsa dina texter och se de vackra bilderna, och självklart – att laga de goda recepten. Fortsätt så!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration