Bjudmat/Paradrätter Nötkött Nyår Sås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé till nyårsmiddagen är en klassiker! Men vad har man egentligen till? Någon form av sås och potatis hör ju till vanligheterna, men ibland känns det som att man har testat det mesta inom den genren; potatispuré, hasselbackspotatis, potatisgratäng… vad jag däremot inte hade testat innan var potatiskaka med smördeg, och eftersom jag tycker så mycket om jordärtskocka, fick det också vara med.

Såsen som serveras till är en mustig och grymt god sherrysås, och oxfilén är toppad med lite moderiktigt rotfruktstrassel som man gör jättelätt genom att hyvla lite rotfrukter med potatisskalare och lägga remsorna på en plåt i ugnen och torka dem till chips. Så får man en fin färgklick på tallriken också, speciellt om man satsar på rödbeta.

Det fina med den här festmaten är att man kan förbereda nästan allting i förväg. Såsen kan göras dagen innan och värmas upp, rotfruktstrasslet kan förberedas och förvaras i lufttät burk, och potatiskakorna är faktiskt betydligt enklare att göra än man kan tro. Man bara kokar sig lika mängder potatis och jordärtskocka och gör ett mos på dem, vilket man kan göra dagen innan, sedan brer man moset på smördegsplattor, rullar ihop som en rulltårta och skär i avlånga bitar som man sedan toppar med lite riven Västerbottensost. Det enda man inte kan förbereda innan är oxfilén, men så brukar det ju vara, och den tar inte så värst lång tid ändå.

Och just det – jag har ju prima vintips till detta! Precis som med morotssoppan till förrätt så beskrev jag den här maträtten in i detalj för den kunnige killen på Systembolaget, som då plockade fram två rejäla, röda favoriter med mycket smak i. Vill man dricka franskt vin rekommenderas Château Bouscassé nr 2204 , och vill man dricka italienskt rekommenderade han Le Volte nr 32472. Själv har jag ett eget tips som jag tycker är extra gott till den här maträtten, och det är Faustino I nr 2678.

Vill du hellre servera något vegetariskt till nyårsmiddagen? Då hade jag satsat på ugnsbakad rotselleri med jordärtskockspuré och svamp, som är en av de bästa vegetariska bjudrätterna jag vet.

Skriv ut

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Klassisk, festlig huvudrätt med frasiga potatis- och jordärtskocksbakelser, moderiktigt rotfruktstrassel och en sherrysås som folk kommer att vilja äta med sked.

  • Författare: Helena
  • Total tid: ca 2 timmar
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 800 g oxfilé
  • Salt och peppar

Rotfruktstrassel:

  • Skal/remsor från blandade rotfrukter, t ex potatis, morot, palsternacka eller rödbeta, ca 40 remsor

Potatisbakelser, 12 st:

  • 300 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 msk grädde
  • Salt
  • 1 pkt fryst smördeg á 400 g
  • 1 ägg till pensling
  • Ca 1 dl riven Västerbottensost

Sherrysås:

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl sherry (t ex nr 8201)
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk soja
  • Svartpeppar
  • Ca 1,5 msk brun redning (t ex Maizena)

Instruktioner

Rotfruktstrassel, potatisbakelser och sherrysås kan förberedas till stor del i förväg.

Rotfruktstrassel: Sätt ugnen på 150C. Hyvla av skal och remsor från rentvättade rotfrukter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen i ca 20 min, stäng sedan av och låt eftertorka ca 15 min. Kan göras dagen innan och förvaras i lufttät burk.

Potatisbakelser: Skala potatis och jordärtskocka och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka, och vispa sedan till ett mos med elvisp. Vispa ner 1 msk grädde och smaka av med salt. (Det krävs mer salt än man tror här.) Låt smördegsplattorna tina, och kavla ut dem så att de blir lite större. Bred moset på plattorna och rulla ihop som rulltårta. Skär varje rulle i 3 bitar och lägg på ugnsplåt med skarven nedåt. De ska alltså inte stå upp på plåten som stubbar, utan ligga ner och vara avlånga. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite riven Västerbottensost.

Sherrysås: Hacka schalottenlök, vitlök och chili och fräs i en kastrull i olja eller smör. Häll på grädde, sherry, oxfond och soja och låt koka upp. Smaka av med peppar, och red av såsen med redning.

Oxfilé: Sätt ugnen på 125C. Putsa filén vid behov, salta och peppra och bryn den runt om i smör eller olja i en stekpanna. Lägg den i en ugnsform och stick in en termometer i den bredaste delen. Ta ut den när innertemperaturen är 57C (för medium rare). Vira in den i bakplåtspapper och låt den vila medan potatisbakelserna bakas.

Vrid upp ugnen till 225C och stoppa in potatisbakelserna. Värm under tiden såsen. Potatisbakelserna är klara när de fått en gyllenbrun färg vilket tar ca 15 min. Skär upp oxfilén i skivor och servera med potatisbakelse och sherrysås. Glöm inte rotfruktstrasslet!

28 december, 2019

16 kommentarer

  1. Det låter som en väldigt fin nyårsmiddag, jag köper den rakt av! Undrar bara hur långt i förväg jag kan förbereda potatisbakelserna? Blir de mjuka och ”uppblötta” om de får vänta i kylen ett par timmar innan gräddning? Vänliga hälsningar Lena H

    1. Hej Lena! Vad kul! Du kan absolut göra potatisbakelserna några timmar innan och förvara dem i kylen, de blir inte uppblötta av det. Jag gjorde faktiskt ett test på det när jag testlagade menyn, och sparade en av de ihoprullade potatiskakorna i kylen och grädde den dagen därpå till lunch för att kolla ifall den blev uppblött, men jag märkte faktiskt ingen skillnad på dem. Själv kommer jag att rulla ihop mina potatisbakelser några timmar innan på nyårsafton och förvara i kylen tills det är dags att stoppa in dem i ugnen, direkt efter att vi tagit ut oxfilén.

  2. Jag lagade en trerätters på nyårsafton till min man och mig. Det blev morotssoppa, oxfilé med sherrysås etc och lakritspannacotta, allt enligt dina recept – helt underbart gott. Vi njöt verkligen, tack! Så spännande med kolapopcornen till pannacotta. En riktigt god fortsättning på det nya året. Ser fram emot nya recept.
    Hälsningar Marianne Redemo

    1. Vad roligt Marianne, vad glad jag blir! 🙂 Önskar dig också ett riktigt gott nytt år, och jag lovar att lägga ut fler goda recept! Stor kram!

  3. Hur gör du dina potatisbakelser. Mos på smördeg men sen ? Rullas som rulltårta, skarven neråt, ligga ner avlånga? Förstår inte!

    1. När man rullar en rulltårta så har man den ju framför sig som en platt rektangel innan man börjar rulla, precis som med smördegsplattan här, och sedan brer man ju på en fyllning. Sedan börjar man ju rulla ihop både rulltårta och smördeg som en rulle. Man har den avlånga sidan närmast sig där man står, sedan rullar man framåt. Hade man gjort en rulltårta hade man efter rullningen skurit små, tunna skivor, men här ska man istället skära stora skivor, så att man istället för små skivor som är 2-3 cm breda som rulltårtor ofta är, så skär man bitar som är minst 10 cm långa. Som du ser på bilden är potatiskakan avlång, även att den fluffat ut sig lite här och där i ugnen. För att rullen inte ska öppna sig i ugnen när allting gräddas, lägger man den med rullens ”söm” nedåt på pappret. Man ska alltså inte skära tunna stubbar som läggs med snittytan uppåt, utan avlånga rullar som ligger med snittytorna ut mot långsidorna och skarven/sömen nedåt. Hoppas att det hjälper! 🙂

    1. Hej Anna! Jag har aldrig silat av sherrysåsen, jag tycker inte att det behövs. Jag finhackar schalottenlöken och chilin, och bitarna från dem blir väldigt små och mjuka och jag tycker inte att de stör. Jag har aldrig tänkt på att det är små bitar i såsen, och det måste vara ett bra tecken. 🙂

  4. Hej!
    Så gott det låter! Vi ska testa detta ikväll på vår fest, dock förbereder jag nu innan och tänkte på rotfruktstrasslet. Hur värmde du upp det sen så det inte blev ”segt”?

    Tacksam för svar😊

    Mvh
    Hanna

    1. Hej Hanna! Vad roligt att du ska bjuda på den här pangrätten! 🙂 Rotfruktstrasslet behövs inte värmas upp, det är så tunt och litet, så det bara lägger man ovanpå som garnering. Det är inget man märker om det är kallt eller varmt eftersom det mest är ett kul ”krisp”. För att det ska bevara sin krispighet fram till servering brukar jag förvara det i en lufttät burk. Två saker med rotfruktstrasslet som är värt att komma ihåg; det är lätt att man råkar glömma det i ugnen när man rostar det. Och det är ännu enklare att råka glömma lägga på det på portionerna vid servering. Jag har hittat min burk med rotfruktstrassel i köket morgonen därpå fler gånger än jag vill erkänna. 😉 Men oavsett, så är det en jättegod middag! Hoppas ni får en trevlig kväll!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration