Bjudmat/Paradrätter, Nötkött, Sås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé till nyårsmiddagen är en klassiker! Men vad har man egentligen till? Någon form av sås och potatis hör ju till vanligheterna, men ibland känns det som att man har testat det mesta inom den genren; potatispuré, hasselbackspotatis, potatisgratäng… vad jag däremot inte hade testat innan var potatiskaka med smördeg, och eftersom jag tycker så mycket om jordärtskocka, fick det också vara med.

Såsen som serveras till är en mustig och grymt god sherrysås, och oxfilén är toppad med lite moderiktigt rotfruktstrassel som man gör jättelätt genom att hyvla lite rotfrukter med potatisskalare och lägga remsorna på en plåt i ugnen och torka dem till chips. Så får man en fin färgklick på tallriken också, speciellt om man satsar på rödbeta.

Det fina med den här festmaten är att man kan förbereda nästan allting i förväg. Såsen kan göras dagen innan och värmas upp, rotfruktstrasslet kan förberedas och förvaras i lufttät burk, och potatiskakorna är faktiskt betydligt enklare att göra än man kan tro. Man bara kokar sig lika mängder potatis och jordärtskocka och gör ett mos på dem, vilket man kan göra dagen innan, sedan brer man moset på smördegsplattor, rullar ihop som en rulltårta och skär i bitar som man sedan toppar med lite riven Västerbottensost. Det enda man inte kan förbereda innan är oxfilén, men så brukar det ju vara, och den tar inte så värst lång tid ändå.

Och just det – jag har ju prima vintips till detta! Precis som med morotssoppan till förrätt så beskrev jag den här maträtten in i detalj för den kunnige killen på Systembolaget, som då plockade fram två rejäla, röda favoriter med mycket smak i. Vill man dricka franskt vin rekommenderas Château Bouscassé nr 2204 , och vill man dricka italienskt rekommenderade han Le Volte nr 32472.

Vill du hellre servera något vegetariskt till nyårsmiddagen? Då hade jag satsat på ugnsbakad rotselleri med jordärtskockspuré och svamp, som är en av de bästa vegetariska bjudrätterna jag vet.

Skriv ut

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Klassisk, festlig huvudrätt med frasiga potatis- och jordärtskocksbakelser, moderiktigt rotfruktstrassel och en sherrysås som folk kommer att vilja äta med sked.

  • Författare: Helena
  • Total tid: ca 2 timmar
  • Antal portioner: 6 1x
Scale

Ingredienser

  • Ca 800 g oxfilé
  • Salt och peppar

Rotfruktstrassel:

  • Skal/remsor från blandade rotfrukter, t ex potatis, morot, palsternacka eller rödbeta, ca 40 remsor

Potatisbakelser, 12 st:

  • 300 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 msk grädde
  • Salt
  • 1 pkt fryst smördeg á 400 g
  • 1 ägg till pensling
  • Ca 1 dl riven Västerbottensost

Sherrysås:

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl sherry (t ex nr 8201)
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk soja
  • Svartpeppar
  • Ca 1,5 msk brun redning (t ex Maizena)

Instruktioner

Rotfruktstrassel, potatisbakelser och sherrysås kan förberedas till stor del i förväg.

Rotfruktstrassel: Sätt ugnen på 150C. Hyvla av skal och remsor från rentvättade rotfrukter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen i ca 25 min, stäng sedan av och låt eftertorka ca 15 min. Kan göras dagen innan och förvaras i lufttät burk.

Potatisbakelser: Skala potatis och jordärtskocka och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka, och vispa sedan till ett mos med elvisp. Vispa ner 1 msk grädde och smaka av med salt. (Det krävs mer salt än man tror här.) Låt smördegsplattorna tina, och kavla ut dem så att de blir lite större. Bred moset på plattorna och rulla ihop som rulltårta. Skär varje rulle i 4 bitar och lägg på ugnsplåt med skarven nedåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite riven Västerbottensost.

Sherrysås: Hacka schalottenlök, vitlök och chili och fräs i en kastrull i olja eller smör. Häll på grädde, sherry, oxfond och soja och låt koka upp. Smaka av med peppar, och red av såsen med redning.

Oxfilé: Sätt ugnen på 125C. Putsa filén vid behov, salta och peppra och bryn den runt om i smör eller olja i en stekpanna. Lägg den i en ugnsform och stick in en termometer i den bredaste delen. Ta ut den när innertemperaturen är 57C (för medium rare). Vira in den i bakplåtspapper och låt den vila medan potatisbakelserna bakas.

Vrid upp ugnen till 225C och stoppa in potatisbakelserna. Värm under tiden såsen. Potatisbakelserna är klara när de fått en gyllenbrun färg vilket tar ca 15 min. Skär upp oxfilén i skivor och servera med potatisbakelse och sherrysås.

4 Kommentar

  1. Lena

    28 december, 2019 at 10:31 e m

    Det låter som en väldigt fin nyårsmiddag, jag köper den rakt av! Undrar bara hur långt i förväg jag kan förbereda potatisbakelserna? Blir de mjuka och “uppblötta” om de får vänta i kylen ett par timmar innan gräddning? Vänliga hälsningar Lena H

    1. Helena

      29 december, 2019 at 7:35 f m

      Hej Lena! Vad kul! Du kan absolut göra potatisbakelserna några timmar innan och förvara dem i kylen, de blir inte uppblötta av det. Jag gjorde faktiskt ett test på det när jag testlagade menyn, och sparade en av de ihoprullade potatiskakorna i kylen och grädde den dagen därpå till lunch för att kolla ifall den blev uppblött, men jag märkte faktiskt ingen skillnad på dem. Själv kommer jag att rulla ihop mina potatisbakelser några timmar innan på nyårsafton och förvara i kylen tills det är dags att stoppa in dem i ugnen, direkt efter att vi tagit ut oxfilén.

  2. Marianne Redemo

    6 januari, 2020 at 10:02 e m

    Jag lagade en trerätters på nyårsafton till min man och mig. Det blev morotssoppa, oxfilé med sherrysås etc och lakritspannacotta, allt enligt dina recept – helt underbart gott. Vi njöt verkligen, tack! Så spännande med kolapopcornen till pannacotta. En riktigt god fortsättning på det nya året. Ser fram emot nya recept.
    Hälsningar Marianne Redemo

    1. Helena

      7 januari, 2020 at 9:45 f m

      Vad roligt Marianne, vad glad jag blir! 🙂 Önskar dig också ett riktigt gott nytt år, och jag lovar att lägga ut fler goda recept! Stor kram!

Lämna en kommentar