Andra, Gåvor - ätbara

På Mors Dag

Idag är det Mors Dag! Grattis till alla fina mammor därute! Själv har jag precis kommit hem efter en kvalitetsfrukost hemma hos min egen mamma, där vi suttit länge ute på verandan och ätit gott bröd, jordgubbar och druckit kaffe. Tur att mamma bara bor något kvarter bort! Igår hade hon tjejmiddag för ett par kompisar, (Günter fick dock vara med fastän han är man) och jag var där och lagade mat och tittade på Eurovision. Vi hade en jättetrevlig kväll! Och vilken seger för Loreen, det var ju helt fantastiskt!

En sådan här liten syltburk har mamma fått av mig idag, bland annat. Sylten ska bara koka en kvart, så ska ni träffa era mammor idag och ännu inte löst presentfrågan, hinner ni fortfarande svänga ihop den här sylten med hallon, lime och vit choklad.

Hallonsylt med lime och vit choklad, ca 5 dl sylt
500 g hallon (frysta går bra)
4,5 dl socker
rivet skal och saft av en lime
100 g vit choklad av god kvalitet

Tina hallonen om de är frysta, och låt dem koka upp med socker och rivet skal och saft av lime i en kastrull. Koka i 15 min, och ta sedan kastrullen från värmen. Rör ner 100 g vit choklad bruten i bitar, och rör tills chokladen har smält helt. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och förslut med lock. Ett tips när man gör den här sylten är att använda en vit choklad av lite bättre kvalitet. Jag har testat med både fin- och fulchoklad, och det är en enorm skillnad.

9 Kommentar

 1. Mårtenssons kök

  27 maj, 2012 at 3:35 e m

  Visst var det fantastiskt, en riktig jordskredsseger!
  Choklad i sylten, vilken alldeles strålande smaksättare:)

 2. Ekenäsliv

  27 maj, 2012 at 6:58 e m

  Perfekta presenten ju!
  Hoppas du haft en skön helg!
  Kram Anna

 3. Malin`s Diner

  27 maj, 2012 at 8:15 e m

  Fyndigt! Men vilken skulle du säga är choklad av god kvalité? Odense eller fazer, vad räknas det som? Annars vet jag inte var jag hittar det någonstans.

  Kram Malin

 4. Linnea

  27 maj, 2012 at 8:39 e m

  Jag har inte ens sagt grattis till min mamma på morsdag, hon vill inte ens se mig så det är lite svårt :/

 5. Remsan

  28 maj, 2012 at 6:00 f m

  Ja, vilken härlig seger det blev! Jag kunde inte gå och lägga mig fast att jag skulle upp och jobba.
  Sylten låter underbart god. Förstår att din mamma blev glad.

 6. Amy's piece of cake

  28 maj, 2012 at 6:56 e m

  Loreen var bäst, inget snack!

  Vilket härligt presenttips och det låter riktigt gott med vit choklad i. Det bokmärkes hos mig!

 7. Anonym

  28 maj, 2012 at 9:51 e m

  1000 TACK för en underbar Mors Dag och en lika härlig middag kvällen innan! Vad skulle din mamma göra utan sin Helena, garanterat stressa halvt ihjäl sig för att fixa en bjudning… Tänk att det finns folk som gillar att laga middag, visst är det härligt att ha en sådan dotter!

  Jättekram från mamma

 8. Lisa

  29 maj, 2012 at 5:44 e m

  Alltså, jag har ett problem, jag älskar att göra marmelader, själva tillverkningen alltså, men sen står jag där med burkarna å vet inte vad jag ska ha dem till.
  Ge bort dem är ju briljant, men vad ska man ha den till annars? På kex?
  (jo jag har låst mej i en aning i tanken…)

 9. Helena

  30 maj, 2012 at 9:04 e m

  Både Fazer och Odense funkar fint, men jag skulle inte göra det på den där chokladen som enbart heter "bakchoklad", för det smakade tyvärr inte alls lika gott som med de andra märkena. (Har testat alla tre, faktiskt. Fazer var nog bäst.)

Lämna en kommentar