Drinkar

Paloma – supergod drink med tequila och grapefrukt!

Paloma drink recept

Jag ÄLSKAR drinken paloma. Den baseras på tequila, grapefruktläsk, limejuice och sockerlag och är en av Mexicos absolut populäraste drinkar.

En drink som går snabbt!

Förutom den goda smaken gillar jag också att den går så fort att göra, man behöver inte hålla på och pressa frukter och skaka i shaker eller muddla som man behöver med de flesta av mina andra drinkrecept. (Inget ont om mina egna drinkrecept, men ibland är det skönt när det går fort.)

Här kan man bara hälla alla ingredienser direkt i glaset och röra om med en sked när det är klart! Underbart!

Det här kommer att bli (eller det är faktiskt redan) sommarens drink här hemma.

Ingredienser till drinken Paloma

paloma-ingredienser

För att göra dig en paloma behöver du ingredienserna på bilden här ovanför. Mått och mängd kommer längre ner i inlägget.

  • Tequila – det finns många olika sorter, och vi brukar använda den på bilden. Den är inte så dyr, men har ändå en mycket bättre smak än den med hattkorken som är väldigt vanlig.
  • Pressad lime – alltså det här känns lite ogenuint, men jag har testat att göra paloma både på färskpressad limejuice och pressad limejuice från flaska, och just i den här drinken känner jag faktiskt ingen skillnad. Just saying.
  • Grapefruktläsk – det finns några olika att välja på i mataffären, och jag gillar den på bilden bäst. Den finns vid delikatesserna i min lokala ICA-butik, och jag gillar den för att den har mycket grapefruktsmak och mycket kolsyra, och flaskan behåller kolsyran i många dagar efter öppnandet.
  • Sockerlag – är inte nödvändigt, men jag gillar lite sötma. Det är bara 2 cl per drink, men jag tycker det blir godare med sockerlag.

Så gör du

Saltad kant på glas

Börja med att göra den saltade kanten på glaset. Just tequilabaserade drinkar passar väldigt bra med salt, och en paloma med saltad kant är helt klart godare och roligare än en utan!

Saltet fäster bäst i sockerlag

Häll lite sockerlag på ett fat och lite flingsalt på ett annat (snabbmortla det gärna med baksidan av en sked om saltflingorna är för stora), och doppa glasets kant först i sockerlag och sedan i salt.

Jag vet att en del tycker det räcker att dra en limeskiva längst glasets kant och sedan doppa i salt, men jag tycker inte att saltet fäster tillräckligt bra då, och eftersom limejuicen är så tunn så rinner den lätt ner över glaset och sölar ner det.

Därför använder jag alltid sockerlag när jag pimpar kanter på glas, allting fäster så mycket bättre i sockerlag!

Eftersom sockerlag håller länge i kylen brukar jag koka upp mig en omgång och ha ståendes i kylen på flaska. (Sockerlag gör man genom att koka upp lika mängder socker och vatten.)

Sedan är det bara att släppa ner några isbitar i drinkglaset, hälla i de övriga ingredienserna och servera!

Tips på liknande drinkar

Margarita med grapefrukt och chili

Den här margaritan med grapefrukt och chili är ganska lik en paloma, men den görs på pressad, färsk grapefrukt och innehåller ingen kolsyra. Och så har den lite rivet limeskal och chili på den sötsalta, frostade kanten. Fullkomligt svingod.

Margarita-drink-margaritha-drink-med-frostkant-tequila

Vi kan inte snacka tequiladrinkar utan att ta upp klassikern – en margarita. Den baseras till stor del på pressad limejuice, och är också en stilla drink utan kolsyra.

Viol- och lavendelmargarita

Den här viol- och lavendelmargaritan är på riktigt en av de godaste drinkar jag druckit i hela mitt liv. End of story.

Print

Paloma – supergod drink med tequila och grapefrukt!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Den här rosa, somriga drinken är både läskande och fräsch, och en av de populäraste drinkarna i Mexico! Fullkomligt svingod, rent ut sagt.

  • Författare: Helena
  • Förberedelsetid: 5 min
  • Tillagningstid: 5 min
  • Total tid: 10 min

Ingredienser

Skala

Till glasets kant:

  • 1 msk flingsalt – på ett fat (gärna ljusrosa Himalaya-flingsalt)
  • ca 2 msk sockerlag – på ett fat

Till 1 st paloma:

  • 2 cl sockerlag
  • 2 cl pressad limejuice
  • 5 cl tequila
  • ca 10 cl grapefruktläsk
  • isbitar

Instruktioner

Har du ingen sockerlag hemma behöver du börja med att koka ihop det och låta den svalna lite. Gör några deciliter, du kommer att tacka dig själv i flera veckor framöver!

Häll lite sockerlag på ett fat och salt på ett annat, och doppa glasens kant först i sockerlag och sedan i salt. 

Släpp ner några isbitar i glaset, och häll i sockerlag, limejuice och tequila. Fyll upp med grapefruktläsk efter smak och tycke, och rör om i drinken lite försiktigt före servering. 

12 juni, 2025

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration