Pannacotta med Disaronno
Inlägg i reklamsamarbete med Disaronno Originale
Som jag älskar den här pannacottan med smak av amaretto! Med kanderade pecannötter på toppen kan man få både len pannacotta och lite knaprigt crunch från de sötsalta nötterna i en och samma tugga.
Pannacottan är smaksatt med den italienska, klassiska likören Disaronno Originale som har funnits länge och som jag tror att många av er har smakat.
Om likören Disaronno Originale
Men har ni provat att ha den i bakning? Den ger riktigt fin mandelkaraktär till både pannacotta och glass, och i februari månad brukar jag använda den i en semmeldrink med vispad grädde på toppen.
Förutom mandel smakar Disaronno Originale även örter och nötter. Likören tillverkas i staden Saronno och därav är namnet Di Saronno som betyder ”från Saronno”.
Går att förbereda i förväg
Den här amarettopannacottan går finfint att förbereda helt och hållet i förväg. Pannacottan behöver minst fem timmar i kylen för att få rätt konsistens, och nötterna kan göras flera dagar i förväg.
Receptet på nötterna är på en halv äggvita, men mitt tips är att använda en hel äggvita och dubbla mängden nötter, socker och salt. Då får du fler kanderade nötter än du behöver, men i lufttät burk håller de sig finfina i veckor, till och med månader. Förutsatt att ingen hittar dem, förstås.
Ett tips är att göra en dubbel sats av nötterna när jul och advent står för dörren, men att också riva ner skalet av en apelsin och en tesked kanel också. Då får du världens godaste tilltugg till glögg och en jättebra gå bort-present!
Här hittar du ett grundrecept på klassisk pannacotta med vanilj ifall du skulle vara på jakt efter det.
Skriv utPannacotta med Disaronno
Pannacotta med smak av amaretto är busenkelt och supergott! Med kanderade, knapriga pecannötter på toppen blir det en riktigt lyxig dessert!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 60 min
- Total tid: 1 h 10 min
- Antal portioner: 4-6 1x
Ingredienser
- 3 gelatinblad
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk socker
- 0,75 dl Disaronno Originale
Saltstänkta, kanderade pecannötter:
- 100 g pecannötter
- 0,5 äggvita
- 0,75 dl socker
- 0,5 tsk flingsalt
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.
Mät upp grädde och socker i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen.
Rör ner Disaronnon och häll upp i portionsformar. Ställ i kylen till servering, låt stå kallt i minst 5 timmar.
Till de kanderade nötterna: Sätt ugnen på 125C. Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum. Blanda snabbt ner socker och salt, rör några varv och rör sedan ner pecannötterna. Rör tills nötterna är täckta av äggsmeten, och bre sedan ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. De ska inte ligga ovanpå varandra. Ugnsrosta i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med hjälp av en stekspade en gång i kvarten.
Vid servering, toppa varje pannacotta med kanderade nötter.
Men…det är ju champagnens dag den 16 oktober..?! Detta innebär att det blir champagne till förrätt och pannacotta till efterrätt såklart! Det ska va gott att leva😋
Det ska det verkligen Ami! Absolut röstar jag för champagne till förrätt och det här till efterrätt! 🙂 Hoppas du får en härlig helg och söndag, stor kram!
Riktigt gott och sjukt fina bilder!
Jag hade i halva mängden gelantin andra gången jag gjorde receptet pga preferens.
Tusen tack Julio! 🙂