Pappas risotto
Min pappa brukade laga den här risotton som är väldigt god, och hör och häpna – den är faktiskt nyttig, om man tänker efter. I alla fall för mig, som helst inte äter sallad i onödan. Jag försöker faktiskt köpa rolig sallad ibland, men jag är dålig på att äta upp den… I den här maträtten är grönsakerna ”inkorporerade”, så att varken små eller stora barn kommer undan. 😉 Och nej, hunden fick inte smaka. När vi var upptagna med kameran var det någon som obemärkt lyckades ta sig fram till bordet och hoppas på att vi skulle bjuda på något roligare än torrfoder. Eller i bästa fall tappa något.
Den här risotton räcker till minst 6 personer:
500 g nötfärs (blandfärs går också bra)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 dl vatten
2 dl ris (helt vanligt matris)
3 tomater
1 grön paprika
en halv gurka
0,5 dl rödvinsvinäger (kan uteslutas)
några stänk tabasco
salt och peppar
Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i lite smör i en gryta. Tillsätt köttfärsen, och bryn den. Häll i de passerade tomaterna och vattnet och sedan riset. Låt småputtra under lock på svag värme i ca 20 min tills riset har svällt, rör om då och då. Hacka under tiden tomaterna, paprikan och gurkan. Rör ner grönsakerna och rödvinsvinägern och krydda med tabasco, salt och peppar. Låt stå på plattan i ca 5 minuter, sedan är det klart att äta!
29 oktober, 2009