Päronkaka med kardemumma, brynt smör och hasselnötter
Alltså den här päronkakan med kardemumma, brynt smör och hasselnötter är så god! Ni bara måste prova den! Och så lite lättvispad grädde till, det är sensommarfika när den är som allra godast!
Igår gick jag förbi ett päronträd där grenarna var alldeles nertyngda av päron. En flätad korg stod framställd under trädet, och en stege stod lutad mot stammen.
Det var nästan så att jag var sugen på att stanna och palla några päron, men det gjorde jag inte. Olaga intrång är ju föga populärt. Och kanske att päronen skulle behövt ett par veckor till på trädet.
Men om du har päron (jag lovar att inte fråga hur du förvärvat dem) rekommenderar jag dig å det varmaste att baka den här kakan.
Kanske att det snart är dags att gå tillbaka till jobbet efter semestern om du inte redan gjort det, och en sådan här päronkaka till fredagsfikat är ju rena festen! Fast kanske att den är ännu mer välkommen än måndag? Oavsett så är den toppengod! Riktigt saftig.
Om du inte orkar rosta hasselnötskärnor och gnugga bort skalen med handduk har jag sett i min lokala ICA-butik att man numera kan köpa färdigrostade, färdigskalade hasselnötskärnor. Toppen ju!
Päron och kardemumma är smakkompisar från förr, och vill du kunna njuta av den smakkombinationen varje dag till frukost rekommenderar jag varmt denna päronmarmelad med kardemumma och vanilj.
Skulle det vara så att du är sugen på en klassisk kardemummakaka utan päron i har jag ett recept här på saftig, gammaldags kardemummaka.
Skriv utPäronkaka med kardemumma, brynt smör och hasselnötter
Mjuka päron, knapriga nötter, brynt smör och nymortlad kardemumma. Servera med lättvispad grädde och njut!
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 45 min
- Total tid: 1 h 10 min
- Antal portioner: 10–12 1x
Ingredienser
- 2 stora päron (alt. 3 små)
- 1,5 dl rostade hasselnötskärnor
- 150 g brynt smör
- 3 ägg
- 2,75 dl socker
- 2,75 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 msk råsocker
- Smör och ströbröd till formen
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Skär päronen i mindre bitar, lägg åt sidan.
Grovhacka hasselnötterna.
Bryn smöret i en liten kastrull. Först kokar det och fräser, sedan tystnar det och stiger i form av ett ljust skum. Då börjar det bli klart. Rör om noga och häll över i en tillbringare så det kommer bort från värmen och brynprocessen upphör.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver, och mortla kardemummakärnorna och rör ner dem i mjölet.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, och rör sedan ner päronen och det brynta smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter, och smörj och bröa formens kanter. Häll ner smeten och toppa med de grovhackade hasselnötterna och råsockret. Grädda i ca 45 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.
Har du fått tag i ännu mer päron? Gör den här päronmarmeladen med ingefära och rosmarin, du kommer inte att ångra dig!
Vilken vacker bild till ett gudsgott recept vad det verkar! Är det inte daga för dig att ge ut en kokbok?! Skulle vara finast och välanvändast (ett riktigt ord, väl?) i bokhyllan!
Tack för dina fina ord Anna! 🙂 Jag ska skriva ut dem och lägga framför näsan på något bokförlag. Ska bara få ett sådant att vilja dejta mig först. 😉
Det torde väl inte vara några problem med tanke på hur många mediokra matbloggare som fått kontrakt. Du har ju en helt egen stil både språkligt och bildligt i klass med systrarna Bergenström. Bara ut och tjata på förläggarna! 😍
Finaste du! Med dina ord i åtanke SKA jag faktiskt ut och tjata på bokförläggare! Om man inte försöker så händer det ju garanterat ingenting, eller hur?! Tack för pepp! 🙂
True that!!! 👍😘
Helena!
Det blev alldeles tyst runt fikabordet härom dagen och det hör inte till vanligheterna i vår familj!
Anledningen? Jag bjöd på den här underbara päronkakan vilken förstummade både äldre och yngre i flera minuter
Den är verkligen hur god som helst, jag själv älskar kardemumma så jag serverade med kardemummagrädde till ,mmmmm…..
Nu är det ju snart dags för skördefest och då har vi tänkt ta en tur till den fina ön, är det något” nytt” som du vill tipsa om så skulle jag bli glad
Vänliga hälsningar Lena i Stenungsund
Tusen tack Lena för din jättefina kommentar! Och viket bra drag med kardemummagrädde till, det måste jag börja med!
Vad roligt att ni ska till Öland! Jag vet ju inte hur ofta ni är här och vad som är nytt för er, men själv tycker jag att Mörbylånga verkligen har börjat bli mysigt! Lilla Bistron som låg i Stenåsa innan och som har supergoda hamburgare har flyttat till Mörbylångas centrum, och då kan man äta lunch där och sedan fika på SöderBönor i Mörbylånga som har jättegod Budapestbakelse och finfin cappuccino. Bara att gå runt vid vattnet och i centrum där är mysigt med alla trähusen, och sedan ligger Mirabellgården med fin terracotta och annat precis bredvid kyrkan nästan.
Jag blir Såå lycklig över dina fantastiska recept och bilder!
Likaså att du skriver om Mörbylånga!!
Sommarölänning sen jag föddes, min själ finns verkligen i Mörbylånga.
Som du så fint beskriver så finns det ju underbara pärlor att besöka och för oss
är ju Kalvhagen ett måste med morgonbad och frukost efteråt.
Då kommer ju alltid denna tanke, visst vore det helt ljuvligt med ett bageri med färska frallor… eller andra mumsiga bröd, mmmmm
Allt gott!
Vänliga hälsningar
Amelie Sedström
Tusen tack Amelie för din fina kommentar, vad glad jag blir! Ja, Mörbylånga är supermysigt, jag gillar verkligen Mörbylånga och det lugn som råder på södra Öland. 🙂