Skriv ut

Päronkaka med kardemumma, brynt smör och hasselnötter

Päronkaka-med-kardemumma-och-nötter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,50 av 8 recensioner

Loading...

Mjuka päron, knapriga nötter, brynt smör och nymortlad kardemumma. Kakan blir mjuk och saftig, och med en klick vispgrädde till blir fikastunden komplett.

Ingredienser

Scale
  • 2 stora päron (alt. 3 små)
  • 1,5 dl rostade hasselnötskärnor
  • 150 g brynt smör
  • 3 ägg
  • 2,75 dl socker
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 msk råsocker
  • Smör och ströbröd till formen

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C. Skär päronen i mindre bitar, lägg åt sidan. Grovhacka hasselnötterna. Bryn smöret i en liten kastrull. (Först kokar det och fräser, sedan tystnar det och stiger i form av ett ljust skum. Då börjar det bli klart. Rör om noga och häll över i en tillbringare så det kommer bort från värmen och brynprocessen upphör.) Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver, och mortla kardemummakärnorna. Rör ner mjölblandningen och kardemumman i äggsmeten, och rör ner päronen och det brynta smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter, och smörj och bröa formens kanter. Häll ner smeten och toppa med de grovhackade hasselnötterna och råsockret. Grädda i ca 45 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.