Andra Frukost

Pepparkaksfil

Det är så många som redan har tjuvstartat med adventsmyset, och jag är verkligen sugen, men jag ska försöka att vänta med lussekatter och glögg till första advent. Fast jag ska inte tjoa för mycket, vi får väl se hur det går. Men för att erbjuda mig själv ett litet kryphål till adventssmakerna har jag börjat göra pepparkaksfil! Det började med att jag köpte hem ”Småländs pepparkaksfil” från Emåmejeriet, men kom fram till att det nog gick att göra en bättre version av det själv. Inget ont om köpefilen, men den smakade nog egentligen mest bara sött. Den egensmaksatta filen smakade mycket mer pepparkakor! Så här smaksatte jag en liter naturell köpefil:

1 liter filmjölk naturell
0,5 dl farinsocker
1 tsk pepparkakskryddor
5 finkrossade pepparkakor (morteln krossar prima!)

Blanda allt i en bunke, låt det dra över en natt så att smakerna hinner sätta sig, och häll sedan upp i en fin kanna. Frukosten blir garanterat lite roligare, och det går bra att göra det här på naturell yoghurt också. Jag rekommenderar varmt att inmundiga den här pepparkaksfilen tillsammans med Emmys pepparkaksmüsli.

8 november, 2010

15 kommentarer

  1. Att jag inte tänkt på det?! Jag brukar ha i både ingefära och kanel tillsammans i yoghurten. Men pepparkakskrydda är ju genialiskt! Sedan får jag nog inte berätta för barnen att det finns de som "får" ha pepparkakor i yoghurten…

  2. Har aldrig testat detta trots att jag bott i småland i flera år. Däremot brukar vi göra en anna variant "surskål" (från Blekinge) med fil, koc. apelsinjuice, vaniljsocker och krossade pepparkakor.
    Får nog ta o testa den smålänska nån gång!

  3. Pepparkaksfil det måste jag bara testa att göra, låter så gott och jag toklängtar till första advent så att jag kan få göra lite lussekatter, har hört att saffran skall vara lite billigare i år, hoppas det stämmer

  4. Vad gott och vilken bra idé, det ska jag testa med min "buttermilk" (nästan som filmjölk). Tycker det är jättegott att smula pepparkakor över filen och är fortfarande barnsligt förtjust i att doppa pepparkakorna i mjölk.

  5. Har läst om pepparkaksfil från affären och har varit sugen på att testa. Men nu är jag inte sugen på den, vill hellre ha enligt ditt recept! Ska prova det 🙂 Tack för att du delar med dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration