Picklade grönsaker
Har ni missat hajpen kring att pickla grönsaker? Det är nya hipstergrejen, skulle jag vilja påstå. Att lägga in eller ”pickla” grönsaker är något som har gjorts länge, men i år verkar det utan tvekan vara hippare än någonsin. Flera av mattidningarna har pickles som säljrubrik på sina höstomslag, och det lanseras nischade kokböcker som enbart handlar om inläggingar. Att pickla grönsaker ligger helt rätt i tiden just nu. Såhär i skördetider dignar naturen av grönsaker att lägga in och spara till senare tillfällen, och det svenska folkets motivation är på topp; vi är mer matmedvetna än någonsin, och värdesätter att ta tillvara på maten för att minska matsvinnet. Kockar som Jamie Oliver gör TV-program om hur man kan ta tillvara på rester och använda sig av otippade ingredienser, och vi vågar oss på allt mer experimenterande i köket. Prova att servera egenpicklade morötter nästa gång du bjuder på en charkbricka. Det är krispigt och gott, och jag lovar att det blir en fräsig bild till ditt Instagramkonto!
Men hur gör man då? Vi kör med en klassisk 1-2-3-lag. Gör mängd beroende på hur mycket grönsaker du har att lägga in och hur stora inläggningsburkarna är. En del grönsaker kan läggas in med varm lag, och en del mår bättre av en avsvalnad, kall lag.
Picklade grönsaker – ättikslag
1 del ättiksprit 12%
2 delar socker
3 delar vatten
Blanda de tre ingredienserna i en kastrull och låt koka upp så att sockret löser sig. Lägg grönsakerna som du vill pickla i en burk. Är burken värmekänslig kan det vara bra att låta den stå med varmvatten i en stund innan grönsakerna läggs i. Ta sedan lagen från värmen och häll över grönsakerna, och förslut burken.
Picklade morötter med chili
1 st ättikslag
1 knippe morötter
3-4 chilifrukter
Skrubba morötterna rena och dela dem i stavar. Snitta upp chilifrukterna och kärna ur dem. Lägg i rengjord burk, och fyll på med varm ättikslag. Gott i en sallad eller som tillbehör till stekt eller grillat kött.
Picklad rödlök
1 st ättikslag
rödlök
Skala och skiva rödlök, och lägg in i kall ättikslag. Gott till en köttbit och till tacos!
Helt klart massor av hipphetspoäng. Hipsterpoäng, rent av!
Haha, visst är det?! 🙂 Kram!
Tänk, alla gamla damer och herrar som pickat i alla tiden, undrar om de vet vad hipster betyder ens en gång, än mindre att dom är det:):)
Vi brukar lägga in – pickla – tomater och rödlök (ja och gurka förstås) och har letat förtvivlat efter gröna tomater att pickla men förgäves… det är ju så himla gott med den sortens inlagda tomater. Ankis morbror brukar pickla nypon och det kan vi varmt rekommendera.
Och bilderna, så jädra tjusiga – absolut instamoment:)
Kramar till er!
De var ju hippast av alla, de som var före sin tid! Åh, gröna tomater vore ju jättegott att pickla. Och att vi inte picklade gurka när vi ändå var igång, det får bli nästa grej! Vad kul att ni gillar bilderna! De blir alltid så fina när vi fotar dem vid Portskjulet i Björnhovda där vi brukar köpa ekologiska grönsaker, deras trädgård är så himla fin. Kram på er!
Men så vackert! Om det är hipsterigt så hoppas jag Olof skaffat helskägg. Ett måste så klart!
Kram kram
Alltså jag tycker att han har skägg så det räcker. Och nu har håret blivit så långt igen att han måste ha det bakåt som en annan maffiagangster. Jag har sagt att jag KRÄVER att han klipper sig innan Lilys dop så hon slipper skämmas när hon ser dopbilderna i framtiden.
Hur länge håller sig de picklade grönsakerna då?
Hej Sara! Det är lite svårt att säga exakt hur länge de håller, men några veckor håller de garanterat. Rödlöken kanske lite kortare, där skulle jag provsmaka den för säkerhets skull innan servering om det gått mer än två veckor. Sedan är det lite andra faktorer som spelar in som hur tät burken är, och så är det viktigt att använda sig av helt rena bestick när man fiskar upp saker ur lagen.
Jag antar att receptet är ättiksprit (12%) och inte ättika (24%). Väldigt vanlig förväxling.
Hej Claes! Precis, tack för att du såg det. Har uppdaterat receptet nu och skrivit ättiksprit 12%.