Andra Nötkött

Plankstek, Mello och vassa knivar

I lördags efter att barnet somnat åt vi plankstek. Jag älskar planka. Det är en svenneklassiker lika älskad som fredagstacos, och en maträtt som restauranger kan antingen göra en fullträff med, eller misslyckas fatalt med.

Jag brukar inte ösa lovord över min man, (vilket jag kanske borde, men det blir mer ”Plocka upp dina strumpor från golvet” än ”Du är så himla bra”) men han gör i alla fall grymt bra plankstekar, bättre än alla jag smakat på restaurang. Det är likadant med kött, jag blir ofta besviken när jag äter det på restaurang eftersom jag brukar tycka att Olof hade tillagat det bättre hemma.

Olof skar upp köttet och förstekte det innan. Det är för övrigt hur kul som helst att skära med våra knivar just nu, eftersom de är slipade och vassa som attan. Det har inte gått att få sina knivar slipade i Kalmar/Öland-området sedan Verner & Verner la ner verksamheten för dryga tio år sedan, men nu är det en kompis till en polare som startat ett eget knivsliperi i Färjestaden, med det vässade namnet Vassaste kniven i lådan, och knivarna blir supervassa! Visst kan man skicka iväg sina knivar och få dem slipade, men med den här tjänsten blir det både billigare och går fortare.

Så det är dagens heta tips till alla läsare som bor i närheten av Färjestaden. Knivarna lämnas in på Konsum på Storgatan, och ett par dagar senare hämtar man upp dem, slipade och vassa. Jag gillar humorfaktorn i att man får med ett plåster ihop med kniven också. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag betalade, priserna kan ha ändrats något sedan dess, men jag tror att det var 50 kr för min lilla Globalkniv och 75 kr för den stora.

Men tillbaka till planksteken – vi drack mojitos och lyssnade på gamla Melodifestivalsånger på Spotify för att komma i stämning till kvällens deltävling av Melodifestivalen. Tur att SVT Play finns, så att alla småbarnsföräldrar därute kan sparka igång Mellon efter att barnen somnat och därmed inte bli snuvade på öppningsnummer och eventuella nakenchockar eller annat som svenska folket sedan kan rasa över i massmedia dagen efter.

Efter planksteken var man som vanligt så mätt att man inte trodde att man skulle orka chokladmousse till efterrätt. Men det gjorde man ju ändå. Såklart. Man har ju ett rykte att leva upp till. Vill ni också laga plankstek efter Olofs instruktioner så finns de att läsa här.

24 februari, 2016

8 kommentarer

    1. Haha! Planksteken blir ju vad man gör den till. Kan tänka mig att det finns en hel del skabbiga plankstekar i landets förorter, men om man gör den själv med bra ingredienser, kan det bli hur gott som helst! 🙂

  1. Finns det inte plats för efterrätt så gör man sej plats, en promenad kring matrumsbordet eller liknande kan ju vara ett tips:)
    Verkar som att knivsliperier är ett utdöende fenomen, tyvärr tyvärr, den som fanns i vår stad är också försvunnen sedan länge. Nu bor det ju en knivslipare i vårt hem så oss går det ingen nöd på, inte heller på våra vänner som gärna tar med sej några knivar när dom ska hit eller ser till att skicka med oss dom hem… Kanske läge att starta en biverksamhet:)

    Och plankstek, ja tack alla gånger!!!

    Kramar på er!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration