Plommonsylt med rom
Plommonsylt med rom är ju helt klart bättre än plommonsylt utan rom. (Man får ju inte roligare än man gör sig.)
Perfekt till ost och kex är den också, och väldigt enkel att göra. Den har trevlig smak från vaniljstång också, kan nämnas.
Det här låter lite som en kontaktannons åt sylten i fråga, men jag lovar att den här plommonsylten inte har några problem med att få folk på fall helt på egen hand.
Ingredienser till plommonsylt
För att koka ihop en egengjord plommonsylt behöver du plommon, syltsocker och en skvätt vatten. Och så lite mörk rom och en vaniljstång för det där lilla extra som gör hela grejen.
Den mörka romen ska i först på slutet när marmeladen stått och svalnat en stund, annars kommer den att koka bort.
Har man inte rom hemma när andan faller på att göra sylt kan man krydda sylten med kanel istället.
Det blir ju en helt annan grej, men också otroligt gott. Här hittar du recept på plommonmarmelad med kanel.
Tips på tre marmelader i säsong
- Äppelmarmelad med salt karamell och vanilj – ett riktigt pangbra recept och en storfavorit på ostbrickan!
- Björnbärssylt med vanilj och punsch – det finns fler spritsorter än rom som är goda att smaksätta med!
- Päronmarmelad med rosmarin och ingefära – friskt och gott!
Plommonsylt med rom
Den ultimata plommonsylten till ostbrickan! Rom och vanilj ger en härlig smakskjuts till plommon, och den här sylten är omåttligt populär!
- Förberedelser: 15
- Tillagningstid: 30
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: ca 1 liter sylt 1x
Ingredienser
- 1 kg plommon
- 0,75 dl vatten
- 1 vaniljstång
- 6–7 dl syltsocker
- 2 msk mörk rom (lite mer om du vill)
Instruktioner
Rensa bort kärnorna ur plommonen.
Koka plommonen ihop med vatten och fröna från en urskrapad vaniljstång i ca 20 min, tills plommonen blivit mjuka.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare ca 5 minuter, och skumma om det behövs.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 30 minuter, smaka sedan av med mörk rom.
Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
Fantastiskt god sylt! Tjuvsmakade innan jag tillsatte rommen, och det var riktigt, riktigt gott då också – men kanske till lite annat användningsområde…?
Vad roligt att du tycker det Tina! Den är jättegod utan rommen också, och det går säkert att hitta olika användningsområden till de olika smaksättningarna. Vilket jag tycker låter som en ganska trevlig sysselsättning. 😉 Kram!
Hej nu ska jag koka sylt men tar man inte bort skalet ?
Mvh Jeannette
Hej Jeanette! Nej, det gör man inte. 🙂
Tack – låter smarrigt detta!
– söker plommonrecept och att få en härlig story på köpet – underbart .. nu ska jag köpa rom då 🙂
Härligt! 🙂
Grymt bra recept. Vi tog ljus rom fungerade också! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Tack.
Vad kul att ni gillade det! Och bra att veta att det blir prima även med ljus rom. 🙂
Haha – du är bäst!
Mums med plommonsylt! Tur vi har grannar med ett tungt plommonträd som bara är här under semesterveckorna. Det blir pallning!
Härligt Maja! Annars får du komma hit, vi har supermycket plommon i år på trädet!
Haha, vilken story! Viss igenkänningsfaktor… Använder alltid ditt recept för plommonsylt med rom, ger lite tuttifruttismak.
Haha, det är ju lite så varje år med att hinna ta tillvara på frukten. 😉 Vad kul att du lagar plommonsylten! 🙂
Kan man använda rom essens ?
Jag har inte provat själv, men det tror jag absolut att man kan!
Supergott!!!😍🥰
Så kul att du gillade den!
Hur länge står sig sylten?
Alltså jättelänge! Inte för att jag skulle rekommendera någon att spara den i ett år, men en gång hittade jag en marmeladbruk som jag glömt bort lagom till påsk, och den var fortfarande lika bra!
Bra story!!! Det är en tröst att läsa om hur krångligt det kan bli (ofta för mig)! Verkar vara ett bra recept dessutom. Ska prova!
Haha! Hoppas du gillar receptet, här är det snart dags att koka en ny omgång. För annars vet man ju vad som kan hända! 😉
Riktigt asgott! Provade förra året och gör det i år igen. Dock fick jag köpa plommon, mitt träd ger inte tillräcklig i år 😉
Vad kul att du gillar den! Själv väntar jag på att mitt plommonträd ska mogna, men jag får nog vänta några veckor till.
Kan man använda vaniljsocker. Om man inte har vaniljstång. 1 kg plommon är det efter kärnuttagningen och skal
Hej Mirijan! Precis, det är 1 kg efter urtagning av kärnor. Men skalen behöver man inte ta bort, de kokar ner så bra i sylten ändå. Jag har inte gjort den på vaniljsocker, men det funkar säkert fint att ha en tesked vaniljsocker eller två istället. Däremot gillar jag de svarta prickarna man får i sylten av vaniljstången, jag tycker det ser väldigt fint ut. 🙂
Har mycket plommon och tänker därför göra 3 ggr receptet men funderar varför jag inte ska ta mer vattnet, det är endast övriga ingredienser som ökas
Alltså den där ingredienskalkylatorn är tyvärr under all kritik, så lita inte på den. För det mesta funkar den, men ibland gör den inte det, så räkna själv för säkerhets skull. Jag kan inte ta bort ingredienskalkylatorn utan att ta bort själva receptkortet, och jag har valt att ha kvar receptkortet ändå för att det strukturerar upp receptet bra och har en bra utskriftsfunktion som många använder.
Tack för ett gott och inspirerande recept. Jag valde bara 5 dl syltsocker och tog pressad citron i stället för vatten. Det ger lite sting, andra omgången hackade jag skållad mandel för lite tuggmotstånd. Hade ingen vaniljstång så det blev vaniljpulver, funkade jättebra. Det blev dessutom en vacker färg. Tusen Tack känner mej så nöjd. Super till en god och väl lagrad ost. Ha en trevlig fortsättning på sen sommaren😻
Vad roligt! Håller med om att citron är bra att ha i! Och vad spännande med skållad mandel, det låter jättegott!
Detta var den godaste plommonsylt jag gjort! Tog 3 msk mörk rom istället för 2, och den smakar verkligen helt magiskt!
Åh! Nästa gång ska jag också ha i 3 msk rom då! 🙂
Detta låter ju gott☺️. Vill testa men har inte mörk rom. Jag har däremot cognac och ljus rom. Bör jag införskaffa rätt ingrediens eller vem tror du kan passa bäst 🙏🏻?
Hm, kanske den ljusa romen ändå? Men vem vet, det kanske blir toppen med cognac? Ta av några skedar och lägg i en skål och rör ner lite cognac, så vet du hur det smakar! 🙂