Sylt/Marmelad

Plommonsylt med rom

Plommonsylt med rom

Plommonsylt med rom är ju helt klart bättre än plommonsylt utan rom. Man får ju inte roligare än man gör sig. Perfekt till ost och kex är den också! Har man inte rom hemma kan man krydda sylten med kanel istället. Det blir ju en helt annan grej, men också otroligt gott. När jag skulle göra den här plommonsylten förra året gick precis allt fel. Här kommer krönikan jag skrev om det, som kördes i de dagstidningar jag skriver för.

Så går det för folk som inte tar tillvara på frukten i tid

Det här med att ta tillvara på skörden, det är ju onekligen väldigt bra. Och viktigt. Och jag hade verkligen tänkt göra det, men nu får jag stå mitt kast, och jag anser mig ha betalat priset för det. Om inte i kronor och samvetskval, så väl med mitt tålamod och min hörsel.

Det började med att jag skulle samla upp plommonen under trädet för att göra sylt. Jag väntade några dagar och tänkte att det inte var någon brådska, att de klarade sig fint där ute en dag till och att det ändå var så många plommon kvar på grenarna. En dag blev flera dagar, och sedan kom ett skyfall och skyndade på processen markant. Att koka sylt är ju en typisk inomhusaktivitet på regniga dagar, så jag gav mig ut med paraply för att samla in plommonen. Det visade sig att vartenda plommon trillat ner på marken, och att inget av dem längre var i särskilt bra skick. Jag plockade de bästa, gick in och vägde dem, och kunde surt konstatera att de inte räckte till en burk sylt. Jag sänkte mina krav och hämtade in även de plommon som såg ganska deppiga ut, rensade bort det mesta av dem och vägde dem igen. Nähä.

Fyraåringen och jag packade in oss i bilen och åkte till den lokala gårdsbutiken. De hade inga plommon. Vi åkte till nästa gårdsbutik. De hade inte heller några plommon. Vi åkte till en tredje gårdsbutik, längre bort. De hade bara haft plommon några dagar förra veckan, men nu var det slut för i år. Skit också. Vi åkte till ICA. Fyraåringen tjatade om en prinsesstidning, och jag insåg lagom tills det var vår tur i kassan att jag hade glömt plånboken hemma. ICA tog inte Swish, visade det sig. Vi åkte hem, hämtade plånboken och åkte tillbaka igen i ett tilltagande ösregn.

Plommonen kom från Italien, var misstänkt besprutade och kostade trettio kronor kilot. Dubbelt så mycket kostade prinsesstidningen som innehöll en rosa, överdimensionerad plastflöjt. När jag var liten var flöjtarna små och av trä. (Inte för att det hör hit.) Jag blandade mina plommonsorter och kokade sylt på dem. Det blev gott. Senare samma eftermiddag såg jag till att ta hand om de äpplen som låg på marken i trädgården. På väg in i huset igen väste jag ett skamset ”förlåt” till plommonträdet mellan sammanbitna tänder. Jag vände mig om och tittade över axeln för att se så att ingen såg eller hörde mig. Men det ilskna ljudet inifrån huset från den rosa prinsessflöjten överröstar man inte i första taget. Flöjten ligger numera längst ner i lådan där jag förvarar tomma syltburkar, som en påminnelse om hur det kan gå för sådana som inte tar tillvara på sin frukt i tid.

Skriv ut

Plommonsylt med rom

Söta plommon och mörk rom, perfekt ihop med ost och kex!

 • Författare: Helena
 • Total tid: 40 min

Ingredienser

Scale
 • 1 kg plommon
 • 0,75 dl vatten
 • 1 vaniljstång
 • 67 dl syltsocker
 • 2 msk mörk rom

Instruktioner

Rensa bort kärnorna ur plommonen.

Koka plommonen ihop med vatten och fröna från en urskrapad vaniljstång i ca 20 min, tills plommonen blivit mjuka.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare ca 5 minuter, och skumma om det behövs.

Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 30 minuter, smaka sedan av med mörk rom.

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Har du varken rom eller plommon, men sitter kanske och ruvar på björnbär och en skvätt punsch? Gör björnbärssylt med punsch och vanilj istället!

27 augusti, 2019

20 kommentarer

 1. Fantastiskt god sylt! Tjuvsmakade innan jag tillsatte rommen, och det var riktigt, riktigt gott då också – men kanske till lite annat användningsområde…?

  1. Vad roligt att du tycker det Tina! Den är jättegod utan rommen också, och det går säkert att hitta olika användningsområden till de olika smaksättningarna. Vilket jag tycker låter som en ganska trevlig sysselsättning. 😉 Kram!

 2. Tack – låter smarrigt detta!
  – söker plommonrecept och att få en härlig story på köpet – underbart .. nu ska jag köpa rom då 🙂

 3. Haha – du är bäst!
  Mums med plommonsylt! Tur vi har grannar med ett tungt plommonträd som bara är här under semesterveckorna. Det blir pallning!

 4. Haha, vilken story! Viss igenkänningsfaktor… Använder alltid ditt recept för plommonsylt med rom, ger lite tuttifruttismak.

  1. Haha, det är ju lite så varje år med att hinna ta tillvara på frukten. 😉 Vad kul att du lagar plommonsylten! 🙂

  1. Alltså jättelänge! Inte för att jag skulle rekommendera någon att spara den i ett år, men en gång hittade jag en marmeladbruk som jag glömt bort lagom till påsk, och den var fortfarande lika bra!

 5. Bra story!!! Det är en tröst att läsa om hur krångligt det kan bli (ofta för mig)! Verkar vara ett bra recept dessutom. Ska prova!

  1. Haha! Hoppas du gillar receptet, här är det snart dags att koka en ny omgång. För annars vet man ju vad som kan hända! 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration