Sylt/Marmelad

Plommonsylt med rom

Plommonsylt med rom

Plommonsylt med rom är ju helt klart bättre än plommonsylt utan rom. (Man får ju inte roligare än man gör sig.) Perfekt till ost och kex är den också, och väldigt enkel att göra. Den har trevlig smak från vaniljstång också, kan nämnas. Det här låter lite som en kontaktannons åt sylten i fråga, men jag lovar att den här plommonsylten inte har några problem med att få folk på fall helt på egen hand.

Har man inte rom hemma när andan faller på att göra sylt kan man krydda sylten med kanel istället. Det blir ju en helt annan grej, men också otroligt gott, här hittar du recept på det.

1 kg plommon som det står i receptet på plommonsylten är vikten efter att jag skurit upp plommonen (i kanske 4-6 bitar beroende på storlek) och tagit ur kärnorna. Jag tar dock inte bort skalen, det behövs inte.

När jag skulle göra den här plommonsylten första gången gick precis allt fel. Här kommer krönikan jag skrev om det, som kördes i de dagstidningar jag brukade skriva för på den tiden:

Så går det för folk som inte tar tillvara på frukten i tid:

Det här med att ta tillvara på skörden, det är ju onekligen väldigt bra. Och viktigt. Och jag hade verkligen tänkt göra det, men nu får jag stå mitt kast, och jag anser mig ha betalat priset för det. Om inte i kronor och samvetskval, så väl med mitt tålamod och min hörsel.

Det började med att jag skulle samla upp plommonen under trädet för att göra sylt. Jag väntade några dagar och tänkte att det inte var någon brådska, att de klarade sig fint där ute en dag till och att det ändå var så många plommon kvar på grenarna. En dag blev flera dagar, och sedan kom ett skyfall och skyndade på processen markant. Att koka sylt är ju en typisk inomhusaktivitet på regniga dagar, så jag gav mig ut med paraply för att samla in plommonen. Det visade sig att vartenda plommon trillat ner på marken, och att inget av dem längre var i särskilt bra skick. Jag plockade de bästa, gick in och vägde dem, och kunde surt konstatera att de inte räckte till en burk sylt ens. Jag sänkte mina krav och hämtade in även de plommon som såg ganska deppiga ut, rensade bort det mesta av dem och vägde dem igen. Nähä.

Fyraåringen och jag packade in oss i bilen och åkte till den lokala gårdsbutiken. De hade inga plommon. Vi åkte till nästa gårdsbutik. De hade inte heller några plommon. Vi åkte till en tredje gårdsbutik, längre bort. De hade bara haft plommon några dagar förra veckan, men nu var det slut för i år. Skit också. Vi åkte till ICA. Fyraåringen tjatade om en prinsesstidning, och jag insåg lagom tills det var vår tur i kassan att jag hade glömt plånboken hemma. ICA tog inte Swish, visade det sig. Vi åkte hem, hämtade plånboken och åkte tillbaka igen i ett tilltagande ösregn.

Plommonen kom från Italien, var misstänkt besprutade och kostade trettio kronor kilot. Dubbelt så mycket kostade prinsesstidningen som innehöll en rosa, överdimensionerad plastflöjt. När jag var liten var flöjtarna små och av trä. (Inte för att det hör hit.) Jag blandade mina plommonsorter och kokade sylt på dem. Det blev gott. Senare samma eftermiddag såg jag till att ta hand om de äpplen som låg på marken i trädgården. På väg in i huset igen väste jag ett skamset ”förlåt” till plommonträdet mellan sammanbitna tänder. Jag vände mig om och tittade över axeln för att se så att ingen såg eller hörde mig. Men det ilskna ljudet inifrån huset från den rosa prinsessflöjten överröstar man inte i första taget. Flöjten ligger numera längst ner i lådan där jag förvarar tomma syltburkar, som en påminnelse om hur det kan gå för sådana som inte tar tillvara på sin frukt i tid.

Skriv ut

Plommonsylt med rom

Den ultimata plommonsylten till ostbrickan! Rom och vanilj ger en härlig smakskjuts till plommon, och den här sylten är omåttligt populär!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15
 • Tillagningstid: 25
 • Total tid: 40 min

Ingredienser

Scale
 • 1 kg plommon (vikten är efter urtagning av kärnor)
 • 0,75 dl vatten
 • 1 vaniljstång
 • 67 dl syltsocker
 • 2 msk mörk rom (lite mer om du vill)

Instruktioner

Rensa bort kärnorna ur plommonen.

Koka plommonen ihop med vatten och fröna från en urskrapad vaniljstång i ca 20 min, tills plommonen blivit mjuka.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare ca 5 minuter, och skumma om det behövs.

Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 30 minuter, smaka sedan av med mörk rom.

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

Har du varken rom eller plommon, men sitter kanske och ruvar på björnbär och en skvätt punsch? Gör björnbärssylt med punsch och vanilj istället!

24 augusti, 2022

30 kommentarer

 1. Fantastiskt god sylt! Tjuvsmakade innan jag tillsatte rommen, och det var riktigt, riktigt gott då också – men kanske till lite annat användningsområde…?

  1. Vad roligt att du tycker det Tina! Den är jättegod utan rommen också, och det går säkert att hitta olika användningsområden till de olika smaksättningarna. Vilket jag tycker låter som en ganska trevlig sysselsättning. 😉 Kram!

 2. Tack – låter smarrigt detta!
  – söker plommonrecept och att få en härlig story på köpet – underbart .. nu ska jag köpa rom då 🙂

 3. Haha – du är bäst!
  Mums med plommonsylt! Tur vi har grannar med ett tungt plommonträd som bara är här under semesterveckorna. Det blir pallning!

 4. Haha, vilken story! Viss igenkänningsfaktor… Använder alltid ditt recept för plommonsylt med rom, ger lite tuttifruttismak.

  1. Haha, det är ju lite så varje år med att hinna ta tillvara på frukten. 😉 Vad kul att du lagar plommonsylten! 🙂

  1. Alltså jättelänge! Inte för att jag skulle rekommendera någon att spara den i ett år, men en gång hittade jag en marmeladbruk som jag glömt bort lagom till påsk, och den var fortfarande lika bra!

 5. Bra story!!! Det är en tröst att läsa om hur krångligt det kan bli (ofta för mig)! Verkar vara ett bra recept dessutom. Ska prova!

  1. Haha! Hoppas du gillar receptet, här är det snart dags att koka en ny omgång. För annars vet man ju vad som kan hända! 😉

 6. Riktigt asgott! Provade förra året och gör det i år igen. Dock fick jag köpa plommon, mitt träd ger inte tillräcklig i år 😉

  1. Vad kul att du gillar den! Själv väntar jag på att mitt plommonträd ska mogna, men jag får nog vänta några veckor till.

  1. Hej Mirijan! Precis, det är 1 kg efter urtagning av kärnor. Men skalen behöver man inte ta bort, de kokar ner så bra i sylten ändå. Jag har inte gjort den på vaniljsocker, men det funkar säkert fint att ha en tesked vaniljsocker eller två istället. Däremot gillar jag de svarta prickarna man får i sylten av vaniljstången, jag tycker det ser väldigt fint ut. 🙂

 7. Har mycket plommon och tänker därför göra 3 ggr receptet men funderar varför jag inte ska ta mer vattnet, det är endast övriga ingredienser som ökas

  1. Alltså den där ingredienskalkylatorn är tyvärr under all kritik, så lita inte på den. För det mesta funkar den, men ibland gör den inte det, så räkna själv för säkerhets skull. Jag kan inte ta bort ingredienskalkylatorn utan att ta bort själva receptkortet, och jag har valt att ha kvar receptkortet ändå för att det strukturerar upp receptet bra och har en bra utskriftsfunktion som många använder.

 8. Tack för ett gott och inspirerande recept. Jag valde bara 5 dl syltsocker och tog pressad citron i stället för vatten. Det ger lite sting, andra omgången hackade jag skållad mandel för lite tuggmotstånd. Hade ingen vaniljstång så det blev vaniljpulver, funkade jättebra. Det blev dessutom en vacker färg. Tusen Tack känner mej så nöjd. Super till en god och väl lagrad ost. Ha en trevlig fortsättning på sen sommaren😻

 9. Detta var den godaste plommonsylt jag gjort! Tog 3 msk mörk rom istället för 2, och den smakar verkligen helt magiskt!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration