Andra Kakor Tävling Tidningar

Polkanelbakelsen – nu med recept

Då var det äntligen fredag igen! Vinden viner här utanför, ett behagligt ljud (i alla fall om man befinner sig inomhus) som blandas med knastret från öppna spisen. Jag sitter insvept i en filt och är oförskämt mätt på spaghetti carbonara, och ser fram emot en lugn kväll framför TV:n, och en lika lugn helg.Jag har ju inte lagt ut receptet än på Polkanelbakelsen, så här kommer det för er som inte har tidningen. Och för er som undrar hur det gick i tidningen BAKAs tävling om finaste vinterbakelsen, vann Lisa med bloggen Sockerrus  (kanske har ni sett henne på TV i Dessertmästarna?) och den fina bakelsen som såg ut som en kopp varm choklad. Men jag är lika glad för det, vi vann ju pris för årets grillblogg, så jag är nöjd och glad ändå.

Receptet nedan är väldigt noggrannt med exakta mått på grund av tävlingens regler, men jag tycker att det räcker finfint att bara köra på måttangivelserna tesked, deciliter och sådant istället när man gör den här bakelsen.
Vit och mörk chokladmoussebakelse med polka och kanel, 4 bakelser:
En len moussebakelse där polkans friska mint matchas med den kryddiga smaken av kanel, varvat i olika lager av och vit och mörk chokladmousse.

Chokladkakebotten med kanel:
100 g smör
150 g (1,5 dl) socker
20 g (0,5 dl) kakao
3 g (0,5 tsk) flingsalt
3 g (1 tsk) kanel
90 g (1,5 dl) mjöl
2 ägg 

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret i en kastrull, ta den sedan från värmen. Rör ner socker, kakao, flingsalt, kanel och mjöl med en slev. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Häll ner smeten, och grädda den i mitten av ugnen på 175C i ca 17-18 min. Låt svalna, och ta sedan loss bottnen från formen. Stansa ut 4 st rundlar, ca 8-9 cm i diameter. Använd gärna ett uppochnervänt vatten/latteglas i lämplig storlek för att mäta upp diametern, tryck till, och skär sedan ut rundlarna med en vass kniv. (Chokladkakespillet som blir över kan med fördel serveras med grädde och bär.) Klipp ut bitar av overheadpapper i plast, ställ dem tätt runt varje rundels botten, och tejpa ihop så att varje rundel får ett stående rör av overheadpapper.


Lager 1: Vit chokladmousse med polkakross
1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
20 g polkaskruvar/polkagrisar
0,5 ägg
100 g vit choklad
0,5 dl crème fraiche

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden för sig. Mät upp polkaskruvar, och krossa dem i en mortel eller mixer. Knäck ner ägget i en bunke, vispa det lite lätt för hand, och dela sedan äggvispet i två lika delar. Spara den ena delen i kylen till lager 3, och låt den andra delen vara kvar i bunken. Smält den vita chokladen över vattenbad. Rör ner gelatinbladet och låt det smälta, och vispa sedan snabbt ner den smälta chokladen i äggvispet. Rör ner den vispade grädden i samma smet med hjälp av en handvisp, och tillsätt sedan crème fraichen. Rör ner polkaskruvarna sist. Fördela smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå chokladkakebottnen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.

Lager 2: Chokladmousse med kanel
0,5 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1 äggula
10 g (1 msk) florsocker
100 g mörk choklad
6 g (2 tsk) kanel
1 g (1 krm) flingsalt

Lägg det halva gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa upp äggulan för hand tillsammans med florsockret i en egen bunke, så gott det går. Smält chokladen över vattenbad, och rör ner kanel och flingsalt. Rör ner det halva gelatinbladet, och låt det smälta in i smeten. Häll sedan snabbt ner den smälta chokladen under snabb vispning i äggsmeten, och rör sedan ner grädden. Vispa samman några sekunder för hand, och fördela sedan smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå den vita chokladmoussen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.

Lager 3: Vit chokladmousse med polkakross
Upprepa lager ett, och låt bakelsen stå till sig i kylen i ett par timmar innan du serverar den.

Garnering:KanelstängerPolkaskruvarSilverkulorVid serveringstillfället; garnera bakelserna efter smak och tycke med kanelstänger, polkaskruvar och silverkulor.

Tillbehör:OverheadpapperTejp
6 december, 2013

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration