Efterrätter, Matporr

Pots de crème au chocolat

Pots de crème au chocolat

Det må låta avancerat med Pots de crème au chocolat, franska och allt, men vad det egentligen är, är hederlig chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på. Så jädrans gott. Pardon my French. Så det är inte chokladmousse eller chokladpudding vi snackar om här, utan just en chokladkräm. Och den smakar helt underbart. Du kommer att bli besatt. Under vinterhalvåret är det här min absoluta favoritdessert att bjuda på.

Och så kan man förbereda den dagen innan också, bara en sån sak! Och det bör man göra, för precis som med många andra chokladdesserter får den allra bäst konsistens då. Men jag lovar, det här är bland det godaste som finns.

För att kunna vältra dig i denna dekadens, som faktiskt är betydligt enklare att göra än vad namnet antyder, gör enligt följande:

Skriv ut

Pots de crème au chocolat

Pots de crème au chocolat

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,80 av 5 recensioner

Loading…

Chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på toppen är bland det godaste som finns, och min favoritdessert att bjuda på under vinterhalvåret.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 100 g choklad, ca 55% kakaohalt
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 liten nypa salt
  • 1 dl mjölk
  • 1,75 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång (kan ersättas med 0,75 tsk vaniljpulver eller 0,75 tsk vaniljextrakt)

———-

  • 2 dl vispad grädde till servering
  • Lite riven choklad till servering

Instruktioner

Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

I en annan bunke – rör samman äggulor, socker och salt.

I en kastrull – mät upp mjölk och grädde. Snitta upp en halv vaniljstång och lägg ner både stång och frön. Låt koka upp, fiska sedan upp och släng stången.

Häll ner den varma gräddmjölken i äggbunken under vispning, och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen, men sänk värmen, och rör om hela tiden med en handvisp tills blandningen tjocknat. Den kommer inte att tjockna lika mycket som t ex en vaniljkräm gör, men den ska tjockna märkbart i alla fall, men bör inte koka.

Häll ner kastrullens innehåll i bunken med hackad choklad. Rör om, låt stå någon minut, och vispa sedan slätt med elvisp.

Häll upp i formar och ställ in i kylen i minst 3 timmar före servering, gärna över en natt.

Garnera med vispad grädde och lite riven choklad på toppen precis vid serveringstillfället.

Vill du testa något lika pangbra men med kola istället? Spana in dulce de leche-pannacottan med karamelliserade pecannötter i så fall.

6 Kommentar

  1. Anonym

    17 januari, 2017 at 11:54 e m

    Alltså den här är sååååå god! Gjort den två gånger senaste veckan. Lätt bästa desserten i chokladägg. Tusen tack! /Linnéa

    1. Helena

      20 november, 2019 at 8:34 e m

      Vad glad jag blir att du gillar den lika mycket som jag! 🙂

  2. Anna

    20 november, 2019 at 8:05 e m

    Oj det låter som något som måste provas! Vad tror du om att använda mjölkchoklad (fin sort typ vahlrhona såklart) istället? Jag är inget fan av mörk choklad men måste erkänna att det ändå i vissa desserter och så är gott! Men rakt upp och ner är för beskt för mig. Och då har jag ändå övat i många år, hehe.

    Tack för Ölandstipsen! Vi hamnade på Ölandschoklad. Vilka pizzor de har där! Och så himla gott allt annat också. Måste smaka mig igenom pralindisken. 😍

    Och grattis till jubileet! Jag är en av dem som följt från start! Och bloggen var lika fin och kvalitativ redan då. Verkligen ett unikum i bloggvärlden! Vilka bloggar läser du själv förresten?

    Kram och trevlig helg (snart!) 🥰

    1. Helena

      20 november, 2019 at 8:42 e m

      Anna – tusen tack för de fina orden! Det är för precis sådana fina läsare som du som jag skriver. 🙂 Och TACK för att du har hängt med från starten, det är ju helt fantastiskt!! Alltså jag hinner ju inte läsa så många bloggar tyvärr, och av andra matbloggar blir jag mest stressad och tänker att “Attans, varför har inte jag tänkt på att baka just en sån kaka?” Men jag gillar Krickelins blogg väldigt mycket, och den handlar inte alls om mat, mer om livet, kvinnligt och kreativt entreprenörskap och sådant.

      Och just det ja – desserten kan absolut göras med mjölkchoklad också, ta den choklad du tycker är godast! Men jag gör den inte heller på helmörk choklad, jag tycker ofta det blir lite för tungt och bittert, jag håller mig nästan alltid till den där 200-grammaren från Odense på 55% kakaohalt, den är det perfekta mellantinget. Stor kram fina du!

  3. Emma

    21 november, 2019 at 9:22 e m

    Låter väldigt gott, söndagens efterrätt spikad!

    1. Helena

      22 november, 2019 at 3:22 e m

      Det låter härligt! 🙂

Lämna en kommentar