Efterrätter Nyår

Pots de crème au chocolat

Pots de crème au chocolat

Det må låta avancerat med Pots de crème au chocolat, franska och allt, men vad det egentligen är, är hederlig chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på. Så jädrans gott. Pardon my French. Så det är inte chokladmousse eller chokladpannacotta vi snackar om här, utan just en chokladkräm. Och den smakar helt underbart. Du kommer att bli besatt. Under vinterhalvåret är det här min absoluta favoritdessert att bjuda på.

Och så kan man förbereda den dagen innan också, bara en sån sak! Och det bör man göra, för precis som med många andra chokladdesserter får den allra bäst konsistens då. Men jag lovar, det här är bland det godaste som finns.

För att kunna vältra dig i denna dekadens, som faktiskt är betydligt enklare att göra än vad namnet antyder (fransmännen ska alltid vara värst), gör enligt följande:

Skriv ut

Pots de crème au chocolat

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chokladkräm i kopp med en klick vispad grädde på toppen är bland det godaste som finns, och min favoritdessert att bjuda på under vinterhalvåret.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g choklad, ca 55% kakaohalt
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 liten nypa salt
  • 1 dl mjölk
  • 1,75 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång (kan ersättas med 0,75 tsk vaniljpulver eller 0,75 tsk vaniljextrakt)

———-

  • 2 dl vispad grädde till servering
  • Lite riven choklad till servering

Instruktioner

Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

I en annan bunke – rör samman äggulor, socker och salt.

I en kastrull – mät upp mjölk och grädde. Snitta upp en halv vaniljstång och lägg ner både stång och frön. Låt koka upp, fiska sedan upp och släng stången.

Häll ner den varma gräddmjölken i äggbunken under vispning, och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen, men sänk värmen, och rör om hela tiden med en handvisp tills blandningen tjocknat. Den kommer inte att tjockna lika mycket som t ex en vaniljkräm gör, men den ska tjockna märkbart i alla fall, men bör inte koka.

Häll ner kastrullens innehåll i bunken med hackad choklad. Rör om, låt stå någon minut, och vispa sedan slätt med elvisp.

Häll upp i formar och ställ in i kylen i minst 3 timmar före servering, gärna över en natt.

Garnera med vispad grädde och lite riven choklad på toppen precis vid serveringstillfället.

Vill du göra något liknande men som är ännu enklare? Den här chokladpannacottan rör du ihop på nolltid!

18 oktober, 2022

6 kommentarer

  1. Alltså den här är sååååå god! Gjort den två gånger senaste veckan. Lätt bästa desserten i chokladägg. Tusen tack! /Linnéa

  2. Oj det låter som något som måste provas! Vad tror du om att använda mjölkchoklad (fin sort typ vahlrhona såklart) istället? Jag är inget fan av mörk choklad men måste erkänna att det ändå i vissa desserter och så är gott! Men rakt upp och ner är för beskt för mig. Och då har jag ändå övat i många år, hehe.

    Tack för Ölandstipsen! Vi hamnade på Ölandschoklad. Vilka pizzor de har där! Och så himla gott allt annat också. Måste smaka mig igenom pralindisken. 😍

    Och grattis till jubileet! Jag är en av dem som följt från start! Och bloggen var lika fin och kvalitativ redan då. Verkligen ett unikum i bloggvärlden! Vilka bloggar läser du själv förresten?

    Kram och trevlig helg (snart!) 🥰

    1. Anna – tusen tack för de fina orden! Det är för precis sådana fina läsare som du som jag skriver. 🙂 Och TACK för att du har hängt med från starten, det är ju helt fantastiskt!! Alltså jag hinner ju inte läsa så många bloggar tyvärr, och av andra matbloggar blir jag mest stressad och tänker att ”Attans, varför har inte jag tänkt på att baka just en sån kaka?” Men jag gillar Krickelins blogg väldigt mycket, och den handlar inte alls om mat, mer om livet, kvinnligt och kreativt entreprenörskap och sådant.

      Och just det ja – desserten kan absolut göras med mjölkchoklad också, ta den choklad du tycker är godast! Men jag gör den inte heller på helmörk choklad, jag tycker ofta det blir lite för tungt och bittert, jag håller mig nästan alltid till den där 200-grammaren från Odense på 55% kakaohalt, den är det perfekta mellantinget. Stor kram fina du!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration