Pulled pork över natten
Är det någon därute som ännu inte har testat de senaste årens snackis Pulled Pork? Om inte är det hög tid nu, för nu har folk börjat laga pulled chicken till höger och vänster. Det återstår att se när pulled cow kommer.
Det finns redan ett recept här på bloggen på hur man gör pulled pork på grillen, (bilder utlovas från innan vissa av oss blev gråhåriga!) och i ärlighetens namn är det en mycket smidigare historia att göra det i ugnen. Men vi hade mer tid till heldagsprojekt vid grillen förr.
Vi brukar stoppa in köttet i ugnen på kvällen, så är det färdigt när man vaknar på morgonen sedan. 7 timmar brukar vara lagom. Så får det stå svalt under dagen, och på kvällen sedan kan man dra det i bitar och servera.
Det är en perfekt bjudrätt om man vet med sig att man får gäster till exempel en fredagkväll och ska jobba hela dagen. Då kan man ha hamburgerbröd i frysen, ha förberett en coleslaw kvällen innan, och sedan bara plocka fram köttet, dra det i bitar, värma upp det och servera.
Pulled pork, ca 4 portioner
1 hel bit benfri fläskkarré, ca 1,2 kg
1 msk smoked paprika (torr krydda)
1 lök, skuren i 4 klyftor
2 dl krossade tomater
0,5 dl vatten
4 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, urkärnad och hackad
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
———-
coleslaw och hamburgerbröd/pitabröd till servering
Sätt ugnen på 125C. Klappa in köttbiten med smoked paprika-pulver och lägg den i en ugnstålig gryta eller form. Skär en lök i klyftor och lägg kring köttet i formen. Rör samman krossade tomater, vatten, pressade vitköksklyftor, chili, honung och vinäger, och slå detta över köttet. Lägg på ett lock (aluminiumfolie går också bra, om man som vi har, ähurm, slarvat bort locket till sin gjutjärnsgryta) och ställ in i mitten av ugnen och låt stå i ca 7 timmar. Tillagningstiden kan variera något. Köttet är klart när det är så mört att det faller i bitar när du petar på det med en gaffel. Ta ut det, och dra isär det i trådiga bitar med hjälp av två gafflar. Det lättaste är dock att kyla köttet till den grad att du kan dra isär det med fingrarna. Släng lökklyftorna, och blanda ihop köttet med den sås som har bildats i grytan. Fram till hit kan man med fördel förbereda dagen innan. Lagom till servering – värm upp köttet försiktigt i en kastrull, och smaka av med salt, peppar och ev. mer smoked paprika-krydda. Vill du känna dig lite rock ´n roll kan du värma upp köttet i en gryta på grillen. Servera med coleslaw och hamburgerbröd eller pitabröd.
Så gott! Har lagat några gånger med olika recept. Både på spisen och i ugnen. Över natten låter ju otroligt bra. Ska ha tjejmiddag mitt i veckan om ett tag och funderade just på Pulled pork då det är perfekt att förbereda. Sparar ditt recept! Tack!
Ja, du är väl en av dem som har gjort pulled chicken? Måste prova det, alltså! Ha så kul på tjejmiddagen! 🙂
Ja alltså pulled cow har vi inte sett än, men pulled beef har vi ju gjort. Nästa söndag har vi lite planer på att försöka att få till någon form av pulled hjort. Vildsvin gick ju bra så det ska säkert funka med hjorten också.
Ganska roligt när en maträtt får en sådan enorm spridning världen övet, men det betyder ju bara att det är otroligt gott!
Ha en härlig vecka kära ni,
kramar.
Pulled hjort minsann, det om något låter ju nyskapande! Och vildsvin! Jag är imponerad. Önskar er också en finfin vecka, många kramar!
Tror redan man gör Pulled Beef (cow).. Jag har gjort det ett par gånger på högrev, stort sett precis samma recept som till pulled pork annars.. riktigt gott =)
Ja, så vitt jag förstår så borde det ju bli som …chiligryta? Typ?
Mmmmmmm, ääääääälskar pulled pork!!
Kanske vi ska bjuda på när vi ska gäster på lördag, vi har ju lite vildsvin i frysen minsann:-)
Kram Anna
Jag kan tänka mig att det blir jättegott med vildsvin! 🙂
Liksom alla andra älskar jag pulled pork. Jag brukar också göra i ugn eller crockpot men inte på grillen (dock himla coolt!) 🙂 Och slaw till är ett måste. Kram
Crockpot har jag aldrig testat, men det verkar ju vara hur smidigt som helst! Jo, coleslawen är obligatorisk! 🙂 Kram!
Det tog tid men jag gjorde det också till slut! Supergott och olika karaktär får man ju beroende på vad man blandar i för smaker även om grunden liksom är den samma. Pulled beef har jag inte provat ännu, inte heller chicken men det kommer (snart)!
Ja, den smakar lite olika för varje gång vi gör den, beroende på vad vi öser i den. Jag är också sugen på att testa lite fler typer av kött. 🙂
Pulled pork är så otroligt jävla GOTT! Åt det innan jag skulle bli inskriven på sjukhuset och nu ligger jag bara och drömmer om när jag får komma hem och äta det igen… Underbart <3 Räknar ner dagarna tills jag får permis och kan äta det underbara igen. Kram!
Ja, visst är det gott! Hoppas att du får en bra permis! Massor med kramar till dig!
Hej Anna!
Vilken fin sida, god mat och fantastiska bilder, i like!
Har försökt göra pulled pork ett antal gånger här nere, på mallis men jag köper nog fel bit kött (google translate lurar mig.. 🙂 När jag hittat rätt ska jag prova detta receptet 🙂
Hälsar Sofia
Hej, vad kul att du gillar sidan! 🙂 Ja, vad i hela friden kan fläskkarré heta på spanska…? Ingen aning, och då har jag ändå bott där. Säg till om du kommer på det! Och lycka till! 🙂
Hej fläskkarré på spanska heter Lomo enligt Bab.la
Minsann! 🙂
Undrar om detta recept funkar med creole kryddning…för jag ska göra stor sats med creole kryddning till lite saker. Men detta låter jättegott och ska göra det ikväll! 😀
Hej Niklas! Gick det bra med creolekryddningen? Kan tänka mig att det blir jättegott med en sådan kryddning! 🙂