Andra

Pumpabullar till frukost

God morgon! Här har vi precis ätit frukost, och vi har förnyat brödrepertoaren med ett par pumpabullar. Supergoda! Jag hittade receptet i en ICA Buffé-tidning, men har ändrat en del i det.

Lily avslutar varje frukost med att springa några varv i huset. Just nu är hon inne i en klänningsfas. Den har varat ganska länge, när jag tänker efter. Hon är besatt av klänningar, och vill helst byta klänning flera gånger om dagen. (Den uppmärksamma noterar den för tillfället ratade klänningen som hänger på den vita stolen…)

Och jag då? Jag går runt i de sista gravidkläderna här hemma som fortfarande passar och som inte har alltför stora hål i grenen. Jag vägrar köpa nya, bebisen borde ju ändå komma snart. Så har jag resonerat ganska länge nu. Det är cirka en vecka kvar till beräknat nedsläpp, men eftersom Lily föddes en månad för tidigt har jag liksom gått runt och räknat med att även det här barnet skulle titta ut tidigare, men än så länge har det inte hänt något. Men ett recept på pumpabullar kan jag klämma ur mig i alla fall:

Pumpabullar, ca 17 st:
0,25 pkt jäst (12,5 gram)
6 dl kallt vatten
1 msk rapsolja
3/4 msk salt
2 dl grovriven pumpa (t ex Butternut)
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 msk hel kummin
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor + minst lika mycket till garnering
1 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special
5 dl vanligt vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills degen blir lite halvsmidig. Jag körde den inte i maskin eller med degkrokar, utan bara med slev för hand och lät den vara lite åt det lösare hållet. Låt jäsa i ca 3 timmar. Baka sedan ut degen på mjölat bakbord, och gör 16-18 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Det är ganska slabbigt, men resultatet blir saftigt och bra! Låt jäsa i ytterligare 30 min, och sätt ugnen på 250C. När de jäst en halvtimme, pensla dem med lite ljummet vatten och strö på några pumpafrön på varje bulle. Sänk ugnsvärmen till 225C, och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna på galler. 
6 november, 2016

2 kommentarer

  1. Här hemma har vi precis börjat baka bröd istället för att köpa. Det blir ju så gott och är dessutom billigt och nyttigt! Det här receptet är jag sugen på att testa 🙂
    Lycka till när det är dags! <3 Stor kram till dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration