Pumpasoppa i ljusskenet
Inlägg i reklamsamarbete med Liljeholmens Stearinfabrik
Vi är mitt uppe i den färgsprakande hösten, och det har äntligen blivit dags att tända ljus igen! Hemma hos oss älskar vi att tända ljus när vi äter både frukost och middag, och efter en lång och skön sommar känns det riktigt härligt att återigen få börja tända ljus.
Vi har på bilderna dukat upp för höstmiddag i växthuset, och alla stearinljus kommer från Liljeholmens Stearinfabrik som har sin tillverkning i Oskarshamn, inte alls särskilt långt ifrån Öland där vi bor.
Bor man i närheten skulle jag verkligen rekommendera en tur till deras fabriksbutik i Oskarshamn, den är öppen vanliga butikstider och där finns både första- och andrahandssortering på ljus och flera tillbehör som ljusstakar och annat. Vad jag tycker är extra roligt att fynda därinne är de lite större ljusen man inte ser ute i butikerna, som kyrkljus i lite större format, som det extra långa ljuset man ser till vänster i bilden ovan.
Bor man lite längre bort är webshopen perfekt för de ljus man kanske inte hittar i dagligvaruhandeln. I den här dukningen har jag använt Liljeholmens klassiska vita kronljus som är de ljus jag allra oftast har hemma.
Kronljusen finns också i en extra lång variant som jag tycker väldigt mycket om, för då får ljusen lite mer höjd och varar längre. De extra höga ljusen är 24 cm långa istället för de vanliga kronljusen på 20 cm. Vita ljus är klassiskt vackert, men det kan vara minst lika härligt att blanda upp med lite färg!
Som färgen nougat till exempel, som gör sig extra fin i höstiga dukningar. De smala vita ljusen är fina att blanda upp med för lite dynamik, den modellen heter Birgittaljus och påminner om klassiska julgransljus från förr, men är nästan dubbelt så långa.
Här ser man kyrkljusen på nära håll. Visst blir det lite maffigare med rejäla ljus? Man måste inte jobba i en kyrka för att kunna köpa dessa ljus, det går finfint även som privatperson. De tre ljusen i fönstret heter Wasaljus och är 37 cm höga, och det stora ljuset till vänster fyndade jag i fabriksbutiken där det även säljs sådant som inte alltid hamnar i webshopen.
I ljuslyktorna utanför växthuset satte jag Liljeholmens Gilleljus, när de brinner nedåt bildar de ett vackert spetsmönster i kanterna.
Visste ni att Liljeholmens Stearinfabrik är världens idag största tillverkare av stearinljus? Det är med sina över 180 år på nacken också ett av Sveriges äldsta, fortfarande verksamma företag. Det startades 1839 vid Liljeholmen i Stockholm, och sedan 1960-talet har de produktion och huvudkontor i Oskarshamn. De gör cirka 13-14 ton ljus om året, och tillverkningsmetoden är densamma som den alltid har varit. Stearin är ett hållbart material, och Liljeholmens stearinljus är Svanenmärkta.
Till vår mysiga höstmiddag med tända ljus hade jag lagat en pumpasoppa med morot, timjan och vitt vin. Både soppan och dess topping går att förbereda helt och hållet i förväg för att sedan värmas upp, vilket gör den extra smidig att bjuda på. Recept följer nedan:
Skriv utPumpasoppa
Pumpasoppa med vitt vin, timjan och vitlök. Toppa gärna med lite knaperstekt bacon och rostade pumpafrön för extra cruch!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 60 min
- Total tid: 1 h 10 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 1 pumpa på ca 1 kg (t ex någon av pumpasorterna butternut, hokkaido eller spaghetti)
- 2 schalottenlökar
- 2 morötter
- 3 vitlöksklyftor
- ca 2 msk olivolja
———-
- 2 st tärningar grönsaksbuljong (alt. 2 msk grönsaksfond)
- 7 dl vatten
- 1 citron – rivet skal
- 1 kruka färsk timjan
- 1 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- salt & peppar
Topping:
- 1 dl pumpakärnor
- 2 pkt bacon
- timjankvistar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 C.
Dela pumpan i 6-8 bitar och lägg bitarna i en långpanna med bakplåtspapper.
Skala även schalottenlökar, morötter och vitlöksklyftor och skär dessa i bitar, och lägg även dem i ugnsformen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 min tills pumpabitarna är mjuka.
Koka under tiden upp 7 dl vatten i en kastrull ihop med antingen två buljongtärningar eller 2 msk fond.
Gröp ur fruktköttet från pumpaklyftorna. (Tips! Använd gärna en grapefruktsked.) Lägg pumpans fruktkött i buljongen ihop med de övriga ugnsrostade rotsakerna. Låt koka samman några minuter.
Hacka under tiden hälften av bladen från timjanplantan (stjälkar går också bra) och häll i kastrullen. Finriv ner skalet från en citron däri.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, låt det koka upp igen och smaka av med vin, grädde, salt och peppar. Koka samman ytterligare några minuter före servering.
Medan soppan puttrar samman kan du förbereda toppingen. (Detta går också att göra redan innan du börjar med soppan, då man vid servering knappt kommer att kunna avgöra om den är varm eller inte.) Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna, och när de är färdiga och har förpassats till en skål kan du klippa baconet i små bitar och knapersteka det i samma stekpanna. Lägg över på hushållspapper för att rinna av efteråt.
Garnera varje portion soppa med lite knaperstekt bacon, rostade pumpafrön och klippta timjankvistar. Servera gärna ett vitt vin till soppan.
Ert växthus är så vackert och så stämningsfullt med alla tända ljus.
Tusen tack! Det är så mysigt året runt!