Andra Efterrätter

Rabarberkompott med vaniljglass och maräng

Sist vi var i Mariannelund passade vi på att reportagefota lite. På schemat stod rabarberkompott med vaniljglass och maräng, och efter att ha stökat runt lite på bovinden hittade Olofs pappa en lämplig stege att fota desserten på.

Han var dock inte den enda som tyckte stegen var lämplig. Efter en stund kom katten Gösta och ansåg att det var hans stege. Olof trodde först att det var jag som kom in i bilden och skulle fixa med motivet, vi har ju nästan samma hårfärg båda två. Och så är vi lite lömska också.

Gösta blev kvar, han vägrade gå ner. Och det vet ju alla, att det är ju katten som bestämmer. Bally såg nervöst på från tryggheten bakom Olofs rygg. Recept, dock utan medföljande katt, kommer här:

Rabarberkompott med vaniljglass och maräng, 4 portioner
Rabarberkompott:
300 g rabarber
0,5 vaniljstång
1 liten kanelstång
1,25 dl socker
———-
Maräng:
4 äggvitor
4 msk socker
———-
Vaniljglass
Börja med att koka ihop rabarberkompotten. Förresten, när du ändå är igång; gör dubbel sats av rabarberkompotten. Jag halverade det bara för att det skulle vara lite mer anpassat till 4 portioner. Men kör på det dubbla med en hel vaniljstång, så har du rabarberkräm sen att servera eventuella barn, förvara i frysen eller äta själv framför TV:n. Skala (vid behov) rabarbern och skär den i centimeterstora bitar som läggs i en kastrull. Skrapa ur en halv vaniljstång och lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt kanelstång och socker och låt koka upp. Koka i ca 20 min tills rabarbern har löst upp sig helt och du har en jämn, fin kompott. (Inget extra vatten behövs, rabarbern innehåller så mycket egen vätska.) Fiska upp och släng vaniljstång och kanelstång, och ställ åt sidan att svalna.
Till marängen vispas äggvitor med socker till en jämn och blank smet som är klar när den börjar kännas lite ”trög”. Lägg smeten i en spritser. Varva rabarberkompott och vaniljglass i glas eller skålar, och toppa varje portion med en utspritsad marängklick. Bränn av marängen med en brännare. 
15 juni, 2016

2 kommentarer

  1. Kompotten är väldigt god! Vi äter den till yoghurten, flingorna, glassen …
    Nu kokar jag en större sats och skickar in i frysen. 👍🏻

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration