Andra, Vardag

Rårakor med stekta äpplen och rårörda lingon

Det här är en hederlig husmanskosträtt som man lätt glömmer bort. Oftast har man flera av ingredienserna hemma, men glömmer bort hur gott det är med något så enkelt (och för att inte tala om billigt!) som rårakor med stekta äpplen och rårörda lingon. I alla fall om jag får tala för mig själv. Jag blev påmind om det när jag bläddrade i senaste numret av Lantliv Mat och Vin, och nu känner jag på mig att det kommer att bli en lika vanligt förekommande helglunch hos oss som pannkakor! Det här behövs till 4 portioner:
ca 700 g potatis, skalad och riven
salt
smör att steka i
———-
1 pkt frysta lingon (ofta är de på 225g)
1,25 dl socker
———-
2-3 äpplen
1 pkt bacon
Skala och riv potatisen, salta lite, och skopa upp ca 1 dl potatisriv till varje råraka som du sedan steker i smör i en eller två stekpannor. Gör dem gärna små och tunna, så blir de extra frasiga och goda. Stek dem en stund på varje sida och vänd när färgen undertill börjar se trevlig ut.
Häll upp ett paket frysta lingon på en tallrik och strö över sockret, och rör runt då och då medan lingonen tinar och blir till en fin, rårörd röra. Det här kan du göra vilken dag som helst och förvara i kylen (eller ge bort som fjäskig present). Skär äpplena i skivor och stek dem, och stek hela baconskivor. Servera och njut av att enkelt och billigt kan vara så gott!

16 Kommentar

 1. Ann-Sofi MATSAFARI

  26 januari, 2012 at 9:03 e m

  OHHH jag tror jag dör! Så j**vla gott;-D Äpple måste jag testa nästa gång. Gjorde pannkakor med rivet äpple i höstas och det kan jag rekommendera! Trevlig helg!

 2. Allt och/eller Inget

  26 januari, 2012 at 9:04 e m

  Fasen vad gott det ser ut!! Jag måste göra det snart! Tack 🙂

 3. Malin`s Diner

  26 januari, 2012 at 9:25 e m

  Ser gott ut! Husmanskost is da shit!

  Kram

 4. Amy's piece of cake

  26 januari, 2012 at 9:29 e m

  Kan bara instämma med föregående, ser gott ut! Sällan jag gör detta hemma…

 5. MARCO PASHA

  26 januari, 2012 at 10:42 e m

  Yummy, this is going to be our Sunday breakfast treat

 6. Cupcakesfluffan

  27 januari, 2012 at 7:17 f m

  Så gott det ser ut, måste ta och göra råkakor för det har jag ännu inte testa på att äta

 7. Marion

  27 januari, 2012 at 10:35 f m

  SEr så gott ut,
  kansek får bli vår lunch imorgon rentav?

 8. carinaon

  27 januari, 2012 at 10:42 f m

  Vilket bra tips! Ser jättegott ut. Det måste jag prova.
  Ha en bra helg,
  Carina

 9. Moma

  27 januari, 2012 at 11:32 f m

  Halleluja! Min favomat nr:1!!

 10. carolina - med Lo:s syskon i magen

  27 januari, 2012 at 5:17 e m

  MUMS alltså, älskar riktig rejäl husman! Ge mig fläskpannkaka, flygande jakob, dillkött, kålpudding och varva med en sushi ibland så är jag nöjd!
  På något vis känner jag mig extra nöjd med matlagningen när man gjort en gammal klassiker också!

 11. Veropenn

  27 januari, 2012 at 5:30 e m

  oj så gott det såg ut, denna klassiker har jag alldeles glömt av att göra. Det hände oftare förr.
  //V

 12. Casaneuhaus

  27 januari, 2012 at 5:52 e m

  Mums, smaskigt tips. Måste jag testa nästa vecka! Sarah

 13. Emmelie Johansson

  28 januari, 2012 at 1:42 e m

  Vilken klassiker! Ser jättegott ut. Det är sån där mat man glömmer, men som är enkel och god.

 14. Lilla Kråkan

  7 februari, 2012 at 8:43 e m

  Allt på den där bilden ser verkligen jättegott ut!

Lämna en kommentar