Raw chokladbollar
Har ni haft en härlig helg? Det har ju varit riktig högsommarvärme! Vi har firat mamma, haft grillmiddag och hunnit med en tur till Borgholm där vi testat ett nytt crêperie, men mer om det i ett eget inlägg framöver.
Idag blir det ett recept på min kompis Majas raw food-chokladbollar. Nästa gång ska jag nog prova att ha i någon matsked avsvalnat kaffe. Då är de i och för sig inte ”råa” längre, men allting behöver ju inte vara svart eller vitt. Goda som attan är de, i alla fall. Jag har smakat flera olika raw food-bollar där många varit torra och sorgliga, men inte de här, minsann!
Majas råa chokladbollar, ca 17 st:
1,5 dl kokosolja
ca 15 st dadlar (urkärnade)
4 dl havregryn
ca 2 msk kakao
en nypa vaniljpulver
en nypa flingsalt
ev. någon msk vatten
Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare och kör loss! Det ska bli en klassisk chokladbollssmet som går att forma bollar av, även om råa chokladbollar måste kramas ihop lite mer än vad klassiska, smörbaserade chokladbollar gör. Blir det torrt – ha i lite vatten, och smaka eventuellt av med mer salt, saltet gör mycket för smaken.
Havregryn är inte raw food heller 😉 Det är ångpreparerade.
Rackarns, det visste jag inte! Men det är ju logiskt, något borde ju ha hänt med havregrynen innan de hamnar i påsen. 🙂 Tack för tipset!