Restaurang Utflykt

Restaurang Köket på IKEAs museum

När vi var i Älmhult för ett tag sedan besökte vi ju självklart IKEA. Eller det är väl inte så självklart kanske, IKEA är ju vardagsmat för de som bor och jobbar där, och både syrran och Vimal jobbar på IKEAs huvudkontor, det är därför de bor i Älmhult. Men för cirka tio år sedan fanns inte IKEA i Kalmar, och då var IKEA i Älmhult det närmaste för alla Kalmar- och Ölandsbor, och en tur till möbeljätten i Älmhult var likvärdigt med en heldagsutflykt där man kollade noga på allt. IKEA var ju knappast vardagsmat för oss på den tiden. Nu har IKEA i Älmhult, som ju var världens första, flyttat en bit åt andra hållet i det småländska lilla samhället, och den stora lokalen har istället blivit ett IKEA-museum. Ett mycket trevligt sådant, med en mycket trevlig tillhörande restaurang. Den öppnade i juli, och har snabbt blivit det populäraste lunchstället i stan.

För här är det inte det vanliga gamla köttbullekonceptet som gäller. Eller det är ett köttbullekoncept, fast helt annorlunda. Man kan välja mellan köttbullar på fem olika sätt, och alla sätt kostar 70 kr. Jag valde stora italienska köttbullar med rostade tomater och krämig polenta och parmesan…

…mamma valde vegetariska köttbullar och de andra tog asiatiska laxköttbullar. Den här maten smakade helt annorlunda jämfört med något jag ätit tidigare på IKEA; det här var riktig restaurangkvalitet, till och med bättre än vad som serveras på många restauranger runt om i landet för dubbla summor.

Självklart fanns det fika också, och även här skiljde sig utbudet från vanliga IKEA-restauranger. Morotskakan såg riktigt lockande ut, och det såldes energibars och nypressade juicer med morot och ingefära.

Men tog jag något av det? Nej. Jag tog hemmagjord chokladcrème i kopp med vispad grädde och nötkross för 25 kr. Den var till och med godare än desserten jag åt kvällen innan på en ”vanlig” restaurang för över hundralappen.

Bättre kaffe än på en klassisk IKEA-restaurang var det också, då de installerat en stor Nespressomaskin. Mamma gjorde sig en cappuccino efter maten. Jag gillar väggdekorationerna som skymtar högst upp till vänster – IKEAs sortiment av husgeråd som limmats upp på en vägg och spraymålats i vitt.

Inne på museet hade de riggat upp ett rum som såg ut som framsidan på nya IKEA-katalogen. Man fick sätta sig på stolarna, trycka på en knapp, och efter tio sekunder automatfotades det en bild som sedan kom ut i samma layout som IKEA-katalogen, på fint fotopapper som man fick ta med sig hem. Hur kul som helst ju! Vi hittade några utklädningsattiraljer och spökade ut oss mer än vanligt.

Efter en tur i presentshopen där vi bläddrat i citatböcker från Ingvar Kamprad och diverse kokböcker med svensk mat, gick vi över parkeringen för att spana in det nya IKEA-hotellet. Det var riktigt fint och uppfräschat sen förra året då vi bodde här en natt när syrran hade fullt hus. Vi vilade våra trötta fötter en stund i lobbyn, innan vi vaggade hemåt och började fundera på kvällsmat.

17 oktober, 2016

2 kommentarer

  1. Hahaha, underbar omslagsbil på er! Våra vänner var där i somras och dom tog också en sån där omslagsbild fast vid en köksbänk, så häftigt.
    Tänk om alla IKEA hade haft sådana restauranger, då hade vi kanske satt oss ner och käkat där när vi är där (vilket händer ca 1 gång om året, men ändå:) )

    Kram på er!

    1. Ja, de borde öppna fler sådana restauranger! För den "vanliga" maten de har är ju inte så god, tyvärr. När vi bodde i Spanien och åt på Ikea i Barcelona existerade inte ens kokt potatis som valmöjlighet till köttbullarna, för det gick inte hem hos spanjorerna. Där var pommes till köttbullarna standard.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration