Risgrynsgröt i ugn
Om man kokar risgrynsgröten i en form i ugnen så bränns den inte vid! Halleluja!
Det är en så bra upptäckt att den borde vinna ett pris. Nu är det ju inte jag som upptäckt denna banbrytande idé, det verkar som att folk har gjort risgrynsgröt i ugn i åratal.
Det var bara det att jag upptäckte det för några år sedan och tyckte att det var fantastiskt. Och det tycker jag fortfarande!
Aldrig mer vidbränd gröt!
Jag vet inte hur många gånger jag har stått på julaftons morgon och trott att jag skulle lyckas med tomtegröten, allt för att sedan ändå bränna vid den de sista tio minuterna.
Men nu har jag bränt vid mitt sista grötkok!
Inget förkokande av risgryn behövs
Många recept på risgrynsgröt i ugn kräver att man ändå förkokar risgrynen i tio minuter på spisen, men inte detta!
Här är det bara att dumpa ner alla ingredienserna i en form, köra in den i ugnen och låta den sköta sig själv i en och en halv timme. Underbart! Och garanterat brännfritt!
Ingredienser
För att göra risgrynsgröt i ugnen behöver du grötris, mjölk, smör, flingsalt, vaniljsocker, strösocker och kanelstänger.
Så gör du gröten i ugn steg för steg
Sätt ugnen på 175C och rota fram en ugnstålig form som rymmer en omgång risgrynsgröt.
Jag använder en pajform med höga kanter, men det funkar även fint med en gratäng- eller lasagneform.
Häll ner alla ingredienser från listan (som du finner längre ner i inlägget) och rör runt ett varv med en slev. Ställ in formen i mitten av ugnen.
Ta ut risgrynsgröten efter ca 1,5 timme
Efter en och en halv timme är det dags att ta ut gröten. Risgrynsgröten kommer som synes på bilden ovan att ha fått ett tunt, gyllenbrunt “skinn” på ytan lagom tills den blivit klar.
Vissa tycker att skinnet är jättegott, men själv brukar jag bara ta bort det med hjälp av en gaffel och slänga det.
Rör om ordentligt!
Så här ser gröten ut när man tagit bort skinnet, men bli inte orolig bara för att den inte ser färdig ut!
Rör om ordentligt, och låt gröten stå framme en stund. Den fortsätter nämligen att svälla av all värme den alstrat under tillagningen.
Späd med mer mjölk
Ju längre risgrynsgröten får svalna, ju tjockare blir den. Då bara späder man den med mer mjölk direkt från mjölkförpackningen till önskad konsistens. Själv brukar jag hälla i ganska många skvättar mjölk.
Ska du inte äta gröten samma dag, ställ in den i kylen och plocka fram den morgonen efter. Känn efter om den behövs spädas med lite mer mjölk när du värmer upp den.
Fler tips till julfrukosten
Har du testat det busenkla receptet på nattjäst fusksurdegsbröd här på bloggen? Här har vi vörtversionen! Det här enkla, nattjästa brödet med vört äter vi varje helg i december.
Vill du variera risgrynsgröten med gyllengula, amerikanska pannkakor med saffran är det också ett tips på en riktigt härlig decemberfrukost!
Skriv utRisgrynsgröt i ugn
Risgrynsgröt i ugn är världens bästa sätt att koka gröten på. Den bränner garanterat aldrig fast, och du behöver inte passa den. Perfekt!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 1 h 30 min
- Total tid: 1 h 35 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 2,5 dl risgryn för grötkok
- 1,5 liter mjölk + 2–3 dl extra till spädning
- 2 klickar smör, sammanlagt ca 25 g
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl socker
- 2 kanelstänger
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Häll alla ingredienser i en stor, ugnsfast form och ställ in den i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.
Ta ut foromen med risgrynsgröt och dra av skinnet som bildats ovanpå med hjälp av en gaffel. ’
Rör om ordentligt och låt gröten svalna. Späd den vid behov med mera mjölk under tiden den svalnar. Själv brukar jag hälla i ganska många skvättar mjölk.
Visst är det smidigt!
Det är den bästa upptäckten någonsin! 🙂
Tack för receptet. Risgrynsgröt är så gott, men jobbigt att stå och röra om i grytan. Den sköter ju sig fint i ugnen ❤️
Visst är det så! 🙂
Helt perfekt👍🏻🙏
Visst är det megahyvens?!
Blev ju alldeles för söt..
Tack för tipset!
Kram Anna 🙂
Så roligt att kunna få tipsa!
Toppentips!!! Tack, Mari.
Kram Mari, lycka till med gröten!
Är det fel på repet ovan. Fick ut det som vattnig soppa
Man måste röra om i den efter att man tagit ut den ur kylen. Den kommer att stelna så mycket medan den svalnar och tjockna till sig att du kommer att behöva späda ut den med mer mjölk. Så det är inga konstigheter! 🙂
Tack ännu en gång för en trevlig blogg! Ett tips är att koka upp gröten på en platta och sedan sätta in i ugnen på ca 175 grader med tillhörande lock, så slipper man få det brända locket. Den blir perfekt! Man tar ut den någon gång och rör. Med vänlig hälsning, Pia i Eslöv som önskar GOD JUL
Tack Pia, också ett bra tips på hur man bäst gör med risgrynsgröten!
Det finns en mjölk som Valio tillverkar som heter Kiehu,den är enkom framtaget för att inte bränna fast,den mjölken använder jag alltid,inga problem att koka i kastrull
Den kände jag inte till, tack för tips!
Det låter smidigt så det måste jag med prova : )
Men vilken mjölk använde du ?
Tycker du har en jätte fin sida med riktigt goda andvändbara recept/ Isabel *
Tack så mycket Isabel! Jag brukar använda den klassiska mjölken med 3% fetthalt. Men det går lika bra på laktosfri mjölk, eller att göra den mjölkfri. Då använder jag Oatlys mjölk IKaffe.
Vilket hett tips! Det måste jag testa!!
Tack för din kommentar hos mig, vad glad jag blev när en expert kommenterat vår allra första skinka 🙂
Kram Linda
Haha! Tack själv för att du är härinne och läser. Stor kram!
Vilket supertips, det ska jag göra. Mkt enklare än att stå och passa på plattan hela tiden.
Borde ju funka med havremjölk också? Gör ju gröt på plattan med det så borde inte vara någon skillnad.
Det funkar jättebra med havremjölk! Men kaffevarianten av havremjölken ger en fylligare och godare gröt än den klassiska havremjölken.
Fick höra samma sak av en kollega härom veckan tack måste testa : ) kram Sofia
Ja, det verkar som att allt fler kokar gröten så här nu. 🙂
Detta hade jag ingen aning om, tack för tipset!
Så roligt att kunna få tipsa!
Tack! Det blir det nästa gång! Ägnade just en kvart idag åt att göra rent bränd kastrull…
Åh, det är ju så jobbigt!
Ha hört talas om detta fenomen men ej testat själv. Skulle ha kommit ihåg det förra veckan när jag kokade gröt och svor sen när jag skulle diska grytan..Hm få nog sätta upp en minneslapp, ha på känn att det blir grötkokning snart igen! God jul!
Hihi! Detsamma, stor kram!
Men gud så smart! Det här måste jag verkligen göra, jag som har lovat mamma att koka gröten det här året. Borde väl gå att dubbla receptet? Tack för all din inspiration, Helena! Önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Hej Frida! Det går säkert jättebra att dubbla receptet. Men då behöver du en riktigt rejäl ugnsform! 🙂
Smart! Behöver man alltså inte förkoka grötriset i vatten innan man lägger alltsammans i ugnsformen?
Näpp! Det är bara att hiva ner allt i formen och sedan ställa in den i ugnen. Man behöver inte ens röra om i den. 🙂
Men guuuud så smart 🙂 det ska jag prova, å jag ska tipsa min stackars kuse som alltid bränner sin hahha 🙂
Coolt! Å tusen tack 🙂
Kram Åsa
Haha, det får du göra! Stor kram!
Visst är det smart, verkligen värt ett pris eller två!
Håller med fullständigt! 🙂
…och råkar man sakna ugn kan man koka upp mjölk och ris på plattan, vira in kastrullen i tidningspapper och sedan en pläd eller liknande, låta stå över natten och ha perfekt gröt på morgonen.
Åh, bra tips ju! Tack!
Så gjorde alltid mamma när jag var liten.
Vi barn var mäkta imponerade av att mamma ”kokade gröten i soffan”😄❤️
Haha! Så himla smart ju!
Fiffigt tips, tack!
Så lite så, bara roligt att kunna få tipsa om revolutionerande upptäckter! 😉
Nu har jag också provat, och det funkade ju alla tiders! Underbart 🙂
Vad roligt att höra!
Tycker att gröten blev jättegod, men den blev inte så vit som det brukar bli, utan mer beigefärgad, men det har kanske med kanelstängerna att göra, jag gjorde gröten på laktosfri mjölk, kan det ha någon betydelse för färgen???
Hej Eva! Det stämmer att gröten drar lite åt gult och inte är lika snövit som vanligt, och jag gör den också alltid på laktosfri mjölk, men är ganska säker på att den inte är kritvit med vanlig mjölk heller. Man har ju även i en stor klick smör, och den kan säkert påverka färgen lite också. Men eftersom det smakar så gott, så köper jag den lite gulare tonen och tycker det är ett billigt pris att betala för gröt som aldrig bränner fast. 😉 Stor kram!
Jag kan rekomendera att koka gröten på spisen på låg värme, jag brukar koka upp allt, sen sänka till ettan, jag tycker man har mera kontroll på om det ska i mer grädde, jag vill ha gröten lös och god
Men givetvis funkar ugn bra, jag kör då ett uppkok på spisen, sen in i ugnen på 100 grader, med lock på, då slipper man den brända sörjan på ovansidan, God Jul
Det låter också som ett bra sätt!
Min gröt tjocknade inte! 😳 Kan man koka upp den lite på spisen på morgonen?
Vad konstigt! Den brukar tjockna lite medan den svalnar också. Är den fortfarande för lös efter att ha varit i kylen över natten kan du prova att koka den lite extra på spisen.
Om man vill laga detta men ha lock över, är det bättre ha samma gradantal, eller ska man ha typ 200? Tror du det tar lika lång tid? Eller längre?
Jag vill testa detta med ikaffe barista, den svarta.
Hej Lotta! Du behöver inte lock, det bildas som ett lock ovanpå, och resultatet blir toppen, jag lovar! 🙂 Jag har faktiskt aldrig provat med lock, så det är svårt att säga vilket gradantal du behöver då. Men jag hade nog kört på samma, 175C.
Nej, inget bra recept! Principen att göra gröten i ugnen är bra, men detta blev tyvärr inte så lyckat, smakade BARA kanel. De flesta önskar nog att dosera kanelen själva uppe på gröten! Om ni gör efter det här receptet, skippa kanelen helt är då mitt råd.
Hej Lilian! Själv tycker jag knappt att kanelen ger någon smak alls, jag har mest i den för sakens skull och för att jag ändå hoppas att den ska ge en viss smak. Däremot häller jag alltid mycket mald kanel över varje portion när jag äter den. Men tycker man att den smakar mycket kanel kan man ju bara utesluta kanelstängerna. Smaken är ju så olika. 🙂
Receptet är toppen! Smaken är individuell hälsningar från en som slänger i 3 kanelstänger 🤤🤤🤤
Härligt att höra Victoria! 🙂
Så god 😋 barnbarnen älska den. Så nu blir det till att göra dubbel sats 👍❤️
Vad härligt! 🙂
Bästa och smidigaste gröt-görandet ever! Ska lätt tipsa vidare om detta!
Bästa bästa ju!
Ingredienser inköpta …..måste testa …
Tack för alla bra tips du har…
Trodde på alla kommentarer o lagade denna igår, smaken var det inget fel på men konsistensen var vidrig.
Fick hälla i 2liter mjölk till efter tillagning om inte mer. . Den blev som kornig och en blandning mellan gröt o mannagrynsgröt som barnen sa. Tyvärr var den inte så bra som alla sa. Så fick slänga huuuur mycket som helst.
Hej Carro! Det låter jättekonstigt! Själv brukar jag hälla 1-2 dl mjölk i efterhand, mer än så brukar det inte behövas.
Hej,
Testade detta supertips.
Men den blev så ”vattnig”
Blir din det också? Använder du varmluften på ugnen?
Har ställt in den igen och ska se om den blir bra.
Hej Maja! Vattnig har jag aldrig upplevt den, jag behöver alltid späda ut min med mer mjölk eftersom den tjockar när den svalnar. Men menar du att den är vattnig direkt efter att du tagit bort täcket som bildas ovanpå? Man måste röra om ordentligt när man gjort det, fast det har du säkert testat. Jag använder aldrig varmluftsfunktionen på ugnen, jag kör klassisk värme. Hoppas att du vågar prova igen och att det blir bättre då!
Hej,
Jag ska testa i helgen igen👌
Jag gjorde exakt som beskrivningen. Använde inte varmluft. Den blev bra efter jag ställde in den i ytterligare 20 min.
Håller tummarna för att det går bättre den här gången! 🙂
Tack för bra recept. Har använt detta sen i julas. Det passar mig utmärkt då jag inte har tålamod att stå vid spisen och göra gröten på vanligt vis. Dessutom så bränns inte denna.
Vad roligt att höra Jenny! Jag tycker också att det är ett himla bra recept faktiskt. 🙂
Hej! Tänkte testa att laga detta recept imorgon inför 1a advent på söndag så min fråga är om jag ska hälla ner mjölk i gröten när den håller på att svalan eller när jag ska värma upp den på söndagen eller ska man hälla i mjölk båda gånger?
Jag brukar hälla i mjölk både medan den svalnar och när jag värmer upp den. Men det är inte så känsligt, har du inte hällt i mjölk när den har svalnat är det bara att du gör det när du värmer upp den istället. Det finns inga rätt eller fel, bara häll i så mycket mjölk tills konsistensen blir så som just du helst vill ha den. 🙂
Helt fantastiskt! Så glad att få upptäcka detta! Galet smidigt och galet gott!
Så roligt att du tycker det! 🙂
Älskar det här receptet! Det är ungefär så här mycket engagemang jag vill att recept ska kräva av mig! Tänk att det finns de som står och förkokar riset (!!) innan, och de som rör runt i ugnsformen som att det inte fanns någon morgon dag!
Jag tackar dig så mycket för det här receptet! Jag brukar tänka att jag kör på ”fri-uppfostran” till gröten och sen lämnar jag den så att den får lösa sina egna problem 😉
Har gjort detta recept sedan du postade det, och varenda år har jag gjort den vegansk.
Var väl mest det som jag vill kommentera, att det här receptet fungerar UTMÄRKT att veganifiera! Följ hela receptet och byt bara mjölken mot Oatlys iMat-grädde (nej det kommer inte smaka havre), då jävlar snackar vi krämig gröt! 😍
Vad roligt att höra Frankie! Ja, den är toppen som vegansk! Jag har dock bara gjort den med Oatlys iKaffe-mjölk, men kan tänka mig att den blir ännu krämigare och godare med iMat-grädde! 🙂 Bra tips!
Super!
Kul! Tack! 🙂
Detta görs nu varje december flera gånger om 😀 så galet smidigt och gott
Vad roligt!
Bästa receptet på risgrynsgröt som jag testat. Tack!
Vad kul att du gillar det! 🙂
Vegansk variant! 🌱
Vilken toppenidé att göra gröten i ugn. Gör den vegansk dock. Mandeldryck gör gröten vitare men aningen tunnare. Havremjölk gör den fylligare och blir då lite brunare i färgen. Eftersom jag gillar mer smak så tar jag dubbelt av vaniljsocker (aningen mindre strösocker), strör tunt med extra malen kanel och använder tre kanelstänger. Vad gäller tiden är 1,5 h alldeles för länge. Det blev som en smet utan struktur av riskorn. Ca en timme blir perfekt (55 min – 65 min beroende på ugn). Jag rör runt en gång efter halva tiden och det blir inget ”skinn” på denna variant. God fortsättning! 🤶🏻💝🥣
Nu är det snart jul igen. 🎄🤩 Letat efter denna sida/detta recept som var det bästa jag testade förra julen. Äntligen fann jag det. Nu är det sparat.👍🏻 Att man modifierar lite efter egen smak är ju tillåtet, eller hur? Tack för inspirerande sida, alla bra tips och ett superbra recept! 🙏🏻✨🌸
Vad roligt att höra att du gillar det så! Tycker absolut att man ska anpassa efter vad man själv gillar mest! Ett recept är ju egentligen mest ett förslag. 🙂
Värmer ni den på platta eller också u ugn?
Vi brukar värma den på platta! Ofta får man spä den med lite extra mjölk när man värmer den, då den tjocknar lite extra när den blir kylskåpskall.
Hej. Som jag har provat och experimenterat i ett decennie med julgröten. Kokat, ugnat och slowcockat kors och tvärs. Men nu äntligen blev det som jag önskade! Jättebra recept. Lätt och bekymmersfritt. God jul!
Jättebra recept men alla ingredienser ökas när man väljer x2 eller x3 utom sockret??
Hej Gunilla! Ingredienskalkylatorn krånglar lite ibland, så det bästa är alltid att dubblera ingredienserna efter eget huvud för säkerhets skull. Jag är på jakt efter en annan teknisk lösning som alltid räknar 100% rätt, men har inte hittat någon än. Kram!
Absolut bästa receptet, tyckte också gröten blev något för söt (därav 4stjärnor) men man kan ju bara minska på sockret. Toppenrecept för övrigt! Det sparas i receptboken till nästa jul!
Hej Marie! Absolut, det bästa är att testa sig fram med sockermängden och hitta den mängd man gillar allra bäst själv, vi föredrar ju alla olika. 🙂