Jul

Risgrynsgröt i ugn

Risgrynsgröt ugn

Om man kokar risgrynsgröten i en form i ugnen så bränns den inte vid. Halleluja! Det är en så bra upptäckt att den borde vinna ett pris. Nu är det ju inte jag som upptäckt denna banbrytande idé, det verkar som att folk har gjort risgrynsgröt i ugn i åratal, det var bara det att jag upptäckte det för några år sedan och tyckte att det var fantastiskt. Och jag tycker fortfarande att det är hur bra som helst!

risgrynsgröt croissant

Jag vet inte hur många gånger jag har stått på julaftons morgon och trott att jag skulle lyckas med tomtegröten, allt för att sedan ändå bränna vid den de sista 10 minuterna. Men nu har jag bränt vid mitt sista grötkok! Nu häller jag istället bara ingredienserna i en form, ställer in den i ugnen i 1,5 timme, och sedan är det klart! Garanterat brännfritt!

risgrynsgröt i ugnenRisgrynsgröten kommer som synes på bilden ovan till vänster att få ett tunt, gyllenbrunt “skinn” på ytan lagom till den är klar. Vissa tycker att skinnet är jättegott, men själv brukar jag bara ta bort det. Sedan är det bara att röra om ordentligt i formen, och beskåda sin perfekta, obrända risgrynsgröt!

Om du inte ska äta den direkt, låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Medan den svalnar kan den långsamt stelna till lite och bli ganska tjock, rör då bara ner lite kall mjölk så att den späder sig till den konsistens som du vill ha. Perfekt att ha i kylen och plocka fram morgonen efter!

Skriv ut

Risgrynsgröt i ugn

Risgrynsgröt i ugn är världens bästa sätt att koka gröten på. Den bränner garanterat aldrig fast, och du behöver inte passa den. Perfekt!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 1 h 30 min
 • Total tid: 1 h 35 min
 • Antal portioner: 6-8 1x

Ingredienser

Scale
 • 2,5 dl risgryn för grötkok
 • 1,5 liter mjölk
 • 2 klickar smör, sammanlagt ca 25 g
 • 1 tsk flingsalt
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 dl socker
 • 2 kanelstänger

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Häll allting i en stor, ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.

Ta ut den och dra av skinnet med hjälp av en gaffel. Rör om ordentligt, och låt gröten svalna. Späd den vid behov med mera mjölk under tiden den svalnar. Själv brukar jag hälla i ganska många skvättar mjölk.

Andra recept som förgyller dina morgnar i december är fusksurdegsbröd med vört och gyllengula, amerikanska pannkakor med saffran.

12 november, 2022

78 kommentarer

   1. Tack för receptet. Risgrynsgröt är så gott, men jobbigt att stå och röra om i grytan. Den sköter ju sig fint i ugnen ❤️

    1. Man måste röra om i den efter att man tagit ut den ur kylen. Den kommer att stelna så mycket medan den svalnar och tjockna till sig att du kommer att behöva späda ut den med mer mjölk. Så det är inga konstigheter! 🙂

 1. Tack ännu en gång för en trevlig blogg! Ett tips är att koka upp gröten på en platta och sedan sätta in i ugnen på ca 175 grader med tillhörande lock, så slipper man få det brända locket. Den blir perfekt! Man tar ut den någon gång och rör. Med vänlig hälsning, Pia i Eslöv som önskar GOD JUL

   1. Det finns en mjölk som Valio tillverkar som heter Kiehu,den är enkom framtaget för att inte bränna fast,den mjölken använder jag alltid,inga problem att koka i kastrull

 2. Det låter smidigt så det måste jag med prova : )
  Men vilken mjölk använde du ?
  Tycker du har en jätte fin sida med riktigt goda andvändbara recept/ Isabel *

  1. Tack så mycket Isabel! Jag brukar använda den klassiska mjölken med 3% fetthalt. Men det går lika bra på laktosfri mjölk, eller att göra den mjölkfri. Då använder jag Oatlys mjölk IKaffe.

 3. Vilket supertips, det ska jag göra. Mkt enklare än att stå och passa på plattan hela tiden.
  Borde ju funka med havremjölk också? Gör ju gröt på plattan med det så borde inte vara någon skillnad.

  1. Det funkar jättebra med havremjölk! Men kaffevarianten av havremjölken ger en fylligare och godare gröt än den klassiska havremjölken.

 4. Ha hört talas om detta fenomen men ej testat själv. Skulle ha kommit ihåg det förra veckan när jag kokade gröt och svor sen när jag skulle diska grytan..Hm få nog sätta upp en minneslapp, ha på känn att det blir grötkokning snart igen! God jul!

 5. Men gud så smart! Det här måste jag verkligen göra, jag som har lovat mamma att koka gröten det här året. Borde väl gå att dubbla receptet? Tack för all din inspiration, Helena! Önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

  1. Näpp! Det är bara att hiva ner allt i formen och sedan ställa in den i ugnen. Man behöver inte ens röra om i den. 🙂

 6. Men guuuud så smart 🙂 det ska jag prova, å jag ska tipsa min stackars kuse som alltid bränner sin hahha 🙂
  Coolt! Å tusen tack 🙂

  Kram Åsa

 7. …och råkar man sakna ugn kan man koka upp mjölk och ris på plattan, vira in kastrullen i tidningspapper och sedan en pläd eller liknande, låta stå över natten och ha perfekt gröt på morgonen.

  1. Så gjorde alltid mamma när jag var liten.
   Vi barn var mäkta imponerade av att mamma ”kokade gröten i soffan”😄❤️

  1. Tycker att gröten blev jättegod, men den blev inte så vit som det brukar bli, utan mer beigefärgad, men det har kanske med kanelstängerna att göra, jag gjorde gröten på laktosfri mjölk, kan det ha någon betydelse för färgen???

   1. Hej Eva! Det stämmer att gröten drar lite åt gult och inte är lika snövit som vanligt, och jag gör den också alltid på laktosfri mjölk, men är ganska säker på att den inte är kritvit med vanlig mjölk heller. Man har ju även i en stor klick smör, och den kan säkert påverka färgen lite också. Men eftersom det smakar så gott, så köper jag den lite gulare tonen och tycker det är ett billigt pris att betala för gröt som aldrig bränner fast. 😉 Stor kram!

 8. Jag kan rekomendera att koka gröten på spisen på låg värme, jag brukar koka upp allt, sen sänka till ettan, jag tycker man har mera kontroll på om det ska i mer grädde, jag vill ha gröten lös och god
  Men givetvis funkar ugn bra, jag kör då ett uppkok på spisen, sen in i ugnen på 100 grader, med lock på, då slipper man den brända sörjan på ovansidan, God Jul

  1. Vad konstigt! Den brukar tjockna lite medan den svalnar också. Är den fortfarande för lös efter att ha varit i kylen över natten kan du prova att koka den lite extra på spisen.

 9. Om man vill laga detta men ha lock över, är det bättre ha samma gradantal, eller ska man ha typ 200? Tror du det tar lika lång tid? Eller längre?
  Jag vill testa detta med ikaffe barista, den svarta.

  1. Hej Lotta! Du behöver inte lock, det bildas som ett lock ovanpå, och resultatet blir toppen, jag lovar! 🙂 Jag har faktiskt aldrig provat med lock, så det är svårt att säga vilket gradantal du behöver då. Men jag hade nog kört på samma, 175C.

 10. Nej, inget bra recept! Principen att göra gröten i ugnen är bra, men detta blev tyvärr inte så lyckat, smakade BARA kanel. De flesta önskar nog att dosera kanelen själva uppe på gröten! Om ni gör efter det här receptet, skippa kanelen helt är då mitt råd.

  1. Hej Lilian! Själv tycker jag knappt att kanelen ger någon smak alls, jag har mest i den för sakens skull och för att jag ändå hoppas att den ska ge en viss smak. Däremot häller jag alltid mycket mald kanel över varje portion när jag äter den. Men tycker man att den smakar mycket kanel kan man ju bara utesluta kanelstängerna. Smaken är ju så olika. 🙂

 11. Trodde på alla kommentarer o lagade denna igår, smaken var det inget fel på men konsistensen var vidrig.
  Fick hälla i 2liter mjölk till efter tillagning om inte mer. . Den blev som kornig och en blandning mellan gröt o mannagrynsgröt som barnen sa. Tyvärr var den inte så bra som alla sa. Så fick slänga huuuur mycket som helst.

  1. Hej Carro! Det låter jättekonstigt! Själv brukar jag hälla 1-2 dl mjölk i efterhand, mer än så brukar det inte behövas.

 12. Hej,
  Testade detta supertips.
  Men den blev så ”vattnig”
  Blir din det också? Använder du varmluften på ugnen?
  Har ställt in den igen och ska se om den blir bra.

  1. Hej Maja! Vattnig har jag aldrig upplevt den, jag behöver alltid späda ut min med mer mjölk eftersom den tjockar när den svalnar. Men menar du att den är vattnig direkt efter att du tagit bort täcket som bildas ovanpå? Man måste röra om ordentligt när man gjort det, fast det har du säkert testat. Jag använder aldrig varmluftsfunktionen på ugnen, jag kör klassisk värme. Hoppas att du vågar prova igen och att det blir bättre då!

 13. Hej,
  Jag ska testa i helgen igen👌
  Jag gjorde exakt som beskrivningen. Använde inte varmluft. Den blev bra efter jag ställde in den i ytterligare 20 min.

 14. Tack för bra recept. Har använt detta sen i julas. Det passar mig utmärkt då jag inte har tålamod att stå vid spisen och göra gröten på vanligt vis. Dessutom så bränns inte denna.

 15. Hej! Tänkte testa att laga detta recept imorgon inför 1a advent på söndag så min fråga är om jag ska hälla ner mjölk i gröten när den håller på att svalan eller när jag ska värma upp den på söndagen eller ska man hälla i mjölk båda gånger?

  1. Jag brukar hälla i mjölk både medan den svalnar och när jag värmer upp den. Men det är inte så känsligt, har du inte hällt i mjölk när den har svalnat är det bara att du gör det när du värmer upp den istället. Det finns inga rätt eller fel, bara häll i så mycket mjölk tills konsistensen blir så som just du helst vill ha den. 🙂

 16. Älskar det här receptet! Det är ungefär så här mycket engagemang jag vill att recept ska kräva av mig! Tänk att det finns de som står och förkokar riset (!!) innan, och de som rör runt i ugnsformen som att det inte fanns någon morgon dag!

  Jag tackar dig så mycket för det här receptet! Jag brukar tänka att jag kör på ”fri-uppfostran” till gröten och sen lämnar jag den så att den får lösa sina egna problem 😉

  Har gjort detta recept sedan du postade det, och varenda år har jag gjort den vegansk.
  Var väl mest det som jag vill kommentera, att det här receptet fungerar UTMÄRKT att veganifiera! Följ hela receptet och byt bara mjölken mot Oatlys iMat-grädde (nej det kommer inte smaka havre), då jävlar snackar vi krämig gröt! 😍

  1. Vad roligt att höra Frankie! Ja, den är toppen som vegansk! Jag har dock bara gjort den med Oatlys iKaffe-mjölk, men kan tänka mig att den blir ännu krämigare och godare med iMat-grädde! 🙂 Bra tips!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration