Godis Jul

Rocky Road med karamelliserade pecannötter

Brukar ni göra Rocky Road till jul? Jag har aldrig varit så mycket för vare sig dumle eller jordnötter, så det har inte blivit av att jag gjort Rocky Road förut. Fram tills nu, när jag kom på att man ju faktiskt inte behöver ha vare sig dumle eller jordnötter i dem. Man kan ju ha precis vad man vill i dem, och låta ordet ”Rocky Road” fungera mer som inspirerande ledord. För att få till den sötsalta blandningen har jag karamelliserat pecannötter i  både socker och salt, och sedan blandat med choklad och marshmallows. Hur enkelt som helst! Så vill ni göra ett riktigt snabbt julgodis – testa det här. Det enda negativa med dem är väl att de tar slut precis lika fort.

Rocky Road med karamelliserade pecannötter, ca 25 st
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt
———-
200 g ljus choklad
100 g mörk choklad
1 tsk flingsalt
1 dl minimarshmallows + några extra till garnering

Börja med att karamellisera pecannötterna; hacka dem grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.
Bryt eller grovhacka sedan de karamelliserade nötterna. Bryt all choklad i mindre bitar och smält över vattenbad. Rör ner flingsalt, och häll sedan över i en stor skål. Rör snabbt ner nötterna och marshmallows, blanda och häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20×20 cm. Tryck ner några extra marshallows på toppen, och ställ kallt att stelna. Skär sedan i bitar.

8 december, 2012

6 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration