Rodnande kassler i Bergakungens sås
Rodnande kassler i Bergakungens sås är ett odödligt klassikerrecept i min familj!
Kasslerns hiphetsfaktor har förmodligen sjunkit sedan mitten av 70-talet då det här receptet på kasslergryta lanserades i en receptfolder av Milda, men vad gör det? Jag kommer alltid att älska den här maträtten.
En kasslergryta från sjuttiotalet
Kassler i Bergakungens sås är en maträtt jag har vuxit upp med, och som vi har ätit på juldagen varje år så länge jag kan minnas. Och den står sig!
För även om många nya maträtter och trender kommer och går, så blir i alla fall jag alltid glad av en klassisk maträtt med kött, god gräddig sås med ris och sallad till på en söndag.
Smakar mycket mer än det kostar!
Det här är ingen dyr maträtt i förhållande till hur festligt den smakar, kassler är ju som bekant prisvärt. Det är två lökar i såsen, och är man inte den som gillar lök så kan man minska ner det till en.
Såsen till kasslergrytan får smak från vitt vin, grädde och lök, men det som verkligen ger Bergakungens sås sin riktiga touch är paprikapulver, dragon och tomatpuré. Vitpeppar, kalvfond och skinka ska i också.
Anpassa receptet efter dina önskemål
Jag har skrivit ner min version av receptet, med mer grädde, mer skinka och aningen mer vin än vad Mildas receptkreatör hade i sin variant av den här kasslergrytan på 70-talet. Mer av det goda, helt enkelt.
Men precis som en bloggläsare har kommenterat längre ner här, så var det ju annorlunda förr: man var försiktigare med grädde, och kött var dyrare.
Originalreceptet innehåller endast 50 g skinka, 2 dl grädde och 1,1/4 dl vin, jag har ökat upp det till 150 gram skinka, 3 dl grädde och 1,5 dl vin. Men man gör som man vill! Det är gott att servera en sallad till och lite nyklippt, färsk persilja som färgklick.
Vin som passar till kasslergrytan
Vad gäller vin att dricka till den här maträtten är det gott med både rött och vitt vin till.
Sist vi lagade den här kasslsergrytan drack vi rödvinet Barbera d’Alba Busije nr 75722 som passade som hand i handske, som en kille på Systembolaget plockade fram efter att noggrant ha läst igenom receptet.
Skriv ut
Rodnande kassler i Bergakungens sås
Världens godaste maträtt med kassler? Jag tror det! Rodnande kassler i Bergakungens perfekt kryddade, gräddiga vinsås smakar fantastiskt!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- ca 650 g kassler
- 2 gula lökar
- ca 150 g rökt skinka
- 1,5 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk dragon
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 krm vitpeppar
Instruktioner
Rodnande kassler i Bergakungens sås åt vi varje år på juldagen, men vid alla andra festliga tillfällen åt vi mammas köttfärspaj. Alltid. Och mammas punschglass till efterrätt. Mer klassiskt än så blir det inte!
Åh, det här lät som ett recept i min smak, hamnar i mitt att-prova-dokument.
Ha en bra kväll!
Det är ett riktigt toppenrecept, jag lovar! Önskar dig detsamma!
Bra recept på kassler! Brukar tycka att det är lite tråkigt med kassler, men detta lät gott!
Kassler blir inte bättre än så här! 🙂
Jag brukar bara skiva kasslern rå.Sen gör jag såsen och lägger de råa kasslerskivorna i så att de blir varma.Sen serverar jag med pressad potatis.Blir garanterat succe.
Så kan man absolut också göra! Att ugnssteka kasslern är inget måste. Men jag tycker att det blir snäppet godare, och att det ändå är praktiskt att den blir helt genomvarm i ugnen när man ändå gör de andra momenten.
Gammalt favoritrecept! Bjudmat och fin söndagsmiddag. 500g kassler o 50 g skinka o 2 dl matlagningsgrädde 15-20% var det som gällde. Kött var så mycket dyrare och grädde skulle man vara försiktig med! Att maten dessutom var mer klimatsmart hade man ingen aning om, begreppet var inte uppfunnet då. Oavsett jättegod mat!
Just det ja! 50 gram skinka skulle det bara vara, och matlagningsgrädde. Jag älskar också den här gamla klassikern! 🙂
Såsen verkar riktigt god, tyvärr kan jag inte med kassler men kanske fläskytterfilé oxå kan funka?
Det tror jag funkar jättebra! 🙂
Denna rätt är så god.Fanns med i Mildas kokbok på 70-talet. Då bjöd vi nog alla vänner på den.Vi gör den fortfarande då vi verkligen gillar den.
Vi också! Den går aldrig ur tiden! 🙂
Vilket toppenrecept! Supergott och enkelt. Tack för receptet😊
Visst är det toppen! Så roligt att ni gillade det! Och den blir det nästa vecka när det är jul som alltid här hemma! 🙂
Jag har lagat den här rätten sedan tidigt 80 tal! När min svärdotter fyllde 40 hade hon stor baluns och jag lagade Bergakungen. Med pressad potatis. Perfekt bjudmat.
Men, jag har skippat vinet och har mer grädde och skinka. Mycket sås ska det vara. Dragon kan man heller inte få för mycket av. Jag värmer kasslern i ugnen och skär den i tunna skivor och sedan såsen över.
Vad roligt med fler som lagar den här goda maträtten! 🙂
Kom också i kontakt med denna mycket goda rätt i början på 80-talet då min kära svärmor gärna lagade den. Passar så bra till vardag eller fest. Hade nästan glömt bort den, men nu ska den återupptas i middagsarkivet 👍🏻😄. Ska testa din variant med lite mer av allt. Tack!
Ja, men visst är den toppen? Jag har alltid älskat den här maträtten! 🙂
Gammal goding från receptboken från Milda (även om vi bara använder smör och rapsolja) det finns så många bra recept och fina bilder i den boken.
Sån receptskatt ju! Mamma har den boken.