Bjudmat/Paradrätter Fläskkött

Rodnande kassler i Bergakungens sås

Rodnande kassler i Bergakungens sås

Rodnande kassler i Bergakungens sås är ett odödligt klassikerrecept i min familj! Kasslerns hiphetsfaktor har förmodligen sjunkit sedan mitten av 70-talet då det här receptet lanserades i en receptfolder av Milda, men vad gör det? Jag kommer alltid att älska den här maträtten. Kassler i Bergakungens sås är en maträtt jag har vuxit upp med, och som vi har ätit på juldagen varje år så länge jag kan minnas. Och den står sig! För även om många nya maträtter och trender kommer och går, så blir i alla fall jag alltid glad av en klassisk maträtt med kött, god gräddig sås med ris och sallad till på en söndag.

Det här är ingen dyr maträtt i förhållande till hur festligt den smakar, kassler är ju som bekant prisvärt. Det är två lökar i såsen, och är man inte den som gillar lök så kan man minska ner det till en. Såsen får smak från vitt vin, grädde och lök, men det som verkligen ger Bergakungens sås sin riktiga touch är paprikapulver, dragon och tomatpuré. Vitpeppar, kalvfond och skinka ska i också.

Jag har skrivit ner min version av receptet, med mer grädde, mer skinka och aningen mer vin än vad Mildas receptkreatör hade i på 70-talet. Mer av det goda, helt enkelt. Men precis som en bloggläsare har kommenterat längre ner här, så var det ju annorlunda förr: man var försiktigare med grädde, och kött var dyrare. Originalreceptet innehåller endast 50 g skinka, 2 dl grädde och 1,1/4 dl vin, jag har ökat upp det till 150 gram skinka, 3 dl grädde och 1,5 dl vin. Men man gör som man vill!

Vad gäller vin att dricka till den här maträtten är det gott med både rött och vitt vin till. Sist vi lagade Rodnande kassler i Bergakungens sås drack vi rödvinet Barbera d’Alba Busije med nr 75722 till som passade som hand i handske.

Kassler Bergakungen

Det är gott att servera en sallad till och lite nyklippt, färsk persilja som färgklick.

Skriv ut

Rodnande kassler i Bergakungens sås

Världens godaste maträtt med kassler? Jag tror det! Rodnande kassler i Bergakungens perfekt kryddade, gräddiga vinsås smakar fantastiskt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • ca 650 g kassler
  • 2 gula lökar
  • ca 150 g rökt skinka
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 krm vitpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 C. Lägg kasslern (med nätet kvar på) i en ugnssäker form och ställ in den i mitten av ugnen. Det gör inget att ugnen inte kommit upp i temperatur än, kasslern ska stå här och ugnssteka sig och värma till sig medan du gör resten av maten. Vänd den gärna efter ca 25 min, och lägg på en bit aluminiumfolie om ytan skulle börja bli mörk. Sätt igång ett riskok också ifall du vill servera ris till.
 
Hacka lökarna och fräs dem mjuka i en klick smör eller olja i en stekpanna. Skär under tiden den rökta skinkan i små bitar, och låt den få fräsa med efter en stund.
 
Häll i 1 dl vitt vin i stekpannan. (Resterande 0,5 dl ska i senare.) Låt koka tills hälften av vinet är kvar. 
 
Tillsätt grädde, kalvfond, tomatpuré, dragon, paprikapulver och vitpeppar. Låt koka samman i 5 minuter på svag värme. Rör ner resterande 0,5 dl vitt vin precis innan du tar stekpannan från värmen.
 
Ta ut kasslern ur ugnen och plocka bort nätet från den. Skär kasslern i skivor och lägg dem i stekpannan. (Ifall inte alla skivor får plats, förvara de resterande inslagna i en bit aluminiumfolie så håller de värmen.) 
 
Servera kasslerrätten med kokt ris och sallad.

Rodnande kassler i Bergakungens sås åt vi varje år på juldagen, men vid alla andra festliga tillfällen åt vi mammas köttfärspaj. Alltid. Och mammas punschglass till efterrätt. Mer klassiskt än så blir det inte!

19 januari, 2021

16 kommentarer

  1. Jag brukar bara skiva kasslern rå.Sen gör jag såsen och lägger de råa kasslerskivorna i så att de blir varma.Sen serverar jag med pressad potatis.Blir garanterat succe.

    1. Så kan man absolut också göra! Att ugnssteka kasslern är inget måste. Men jag tycker att det blir snäppet godare, och att det ändå är praktiskt att den blir helt genomvarm i ugnen när man ändå gör de andra momenten.

  2. Gammalt favoritrecept! Bjudmat och fin söndagsmiddag. 500g kassler o 50 g skinka o 2 dl matlagningsgrädde 15-20% var det som gällde. Kött var så mycket dyrare och grädde skulle man vara försiktig med! Att maten dessutom var mer klimatsmart hade man ingen aning om, begreppet var inte uppfunnet då. Oavsett jättegod mat!

    1. Just det ja! 50 gram skinka skulle det bara vara, och matlagningsgrädde. Jag älskar också den här gamla klassikern! 🙂

  3. Denna rätt är så god.Fanns med i Mildas kokbok på 70-talet. Då bjöd vi nog alla vänner på den.Vi gör den fortfarande då vi verkligen gillar den.

    1. Visst är det toppen! Så roligt att ni gillade det! Och den blir det nästa vecka när det är jul som alltid här hemma! 🙂

  4. Jag har lagat den här rätten sedan tidigt 80 tal! När min svärdotter fyllde 40 hade hon stor baluns och jag lagade Bergakungen. Med pressad potatis. Perfekt bjudmat.
    Men, jag har skippat vinet och har mer grädde och skinka. Mycket sås ska det vara. Dragon kan man heller inte få för mycket av. Jag värmer kasslern i ugnen och skär den i tunna skivor och sedan såsen över.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration