Förrätter Sallad Vardag Vegetariskt

Saftig tomatsallad

Då har man börjat jobba igen då! Vad konstigt det är när man väl är tillbaka, då känns det nästan som att man aldrig varit borta. Men sommaren är ju faktiskt inte slut bara för att semestern är det, jag tror det är viktigt att man påminner sig själv om det. Kvällarna är långa och varma ett bra tag till, så det gäller att ta tillvara på dem. Ikväll (igen!) är det en underbar film på TV som man kan titta på efter sin promenad i kvällssolen. Under Toscanas sol heter den, och handlar om en amerikansk författare som impulsköper ett ruffigt hus i Toscana och flyttar dit. Det är ju så att man blir sugen på att härmas.
Från Toscana och jobb till något helt annat – saftig tomatsallad! (Smakar förmodligen hundra gånger bättre i Toscana, kan jag tänka mig.) Anrättningen på bilden ovan är otroligt god, om jag får säga det själv. Den består av plommontomater som har halverats och bakats i ugn på 100 grader i en timme. De har med andra ord bara svettats lite, så att de blivit lite sötare, men har ändå helt och hållet behållt formen. Sedan ingår det även timjan, basilika, bröd, pinjenötter, vitlök, olivolja och balsamvinäger. Servera den antingen som förrätt, som tillbehör eller som lättare lunch. Själv åt jag en tredjedel av tomatsalladen till lunch, och blev proppmätt.

Saftig tomatsallad, förrätt till 4 eller lunch till 2
10 plommontomater
några kvistar timjan, ca 6 st
2 vitlöksklyftor
ca 8 skivor av en baguette
en skvätt olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar
0,5 dl pinjenötter
1 näve basilikablad
valfri mängd hyvlad parmesanost

Dressing:
0,75 dl olivolja
vätskan som samlats i tomatplåten
2-3 msk balsamvinäger
en nypa socker
flingsalt

Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Skär vitlöken i skivor, och placera ut skivorna på tomaterna. Salta och peppra, släng på timjankvistarna och ringla över lite olivolja. Ställ in tomaterna i mitten av ugnen på 100 grader, och låt de stå där och bli varma och söta i ca en timme. Ta ut dem så att de får svalna lite, förflytta dem till en tallrik och förbered resten. Rosta pinjenötskärnorna i en torr stekpanna, och ställ åt sidan. Skär baguetten i skivor och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med lite olivolja. Skär sedan skivorna i halvor eller mindre bitar.

Blanda samman dressingen, och glöm inte att blanda i all kryddig och oljig vätska som samlats i ugnsformen, däri finns det mycket smak! Stjälp tillbaka tomaterna i ugnsformen, och blanda dem med pinjenötter och brödskivor. Häll på en skvätt av dressingen, men spara en del att ha i en liten kanna vid sidan av. Häll upp tomatsalladen på ett uppläggningsfat, och strö över hyvlad parmesanost och basilikablad. Ringla lite extra dressing över, och servera.

30 juli, 2012

9 kommentarer

  1. Attans att vi ska ha besök, vill ju se den filmen… Men visst gäster är också trevligt!

    Salladen kan vara något för mig, nu när jag lärt mig tycka om tomater.

    Kram Malin

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration