Saftig tomatsallad
Saftig tomatsallad, förrätt till 4 eller lunch till 2
10 plommontomater
några kvistar timjan, ca 6 st
2 vitlöksklyftor
ca 8 skivor av en baguette
en skvätt olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar
0,5 dl pinjenötter
1 näve basilikablad
valfri mängd hyvlad parmesanost
Dressing:
0,75 dl olivolja
vätskan som samlats i tomatplåten
2-3 msk balsamvinäger
en nypa socker
flingsalt
Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Skär vitlöken i skivor, och placera ut skivorna på tomaterna. Salta och peppra, släng på timjankvistarna och ringla över lite olivolja. Ställ in tomaterna i mitten av ugnen på 100 grader, och låt de stå där och bli varma och söta i ca en timme. Ta ut dem så att de får svalna lite, förflytta dem till en tallrik och förbered resten. Rosta pinjenötskärnorna i en torr stekpanna, och ställ åt sidan. Skär baguetten i skivor och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med lite olivolja. Skär sedan skivorna i halvor eller mindre bitar.
Blanda samman dressingen, och glöm inte att blanda i all kryddig och oljig vätska som samlats i ugnsformen, däri finns det mycket smak! Stjälp tillbaka tomaterna i ugnsformen, och blanda dem med pinjenötter och brödskivor. Häll på en skvätt av dressingen, men spara en del att ha i en liten kanna vid sidan av. Häll upp tomatsalladen på ett uppläggningsfat, och strö över hyvlad parmesanost och basilikablad. Ringla lite extra dressing över, och servera.
Malin`s Diner
30 juli, 2012 at 6:17 e mAttans att vi ska ha besök, vill ju se den filmen… Men visst gäster är också trevligt!
Salladen kan vara något för mig, nu när jag lärt mig tycka om tomater.
Kram Malin
Sara på Vardag.nu
30 juli, 2012 at 7:25 e mMm, vad gott det låter. Tomater som fått gosa i ugnen blir så himla goda.
Helena
30 juli, 2012 at 8:39 e mDet här lät riktigt gott! Jag tror jag ska ta det till lunch imorgon med en bit kycklingfilé. Tack för ett bra recept=)
Hovkonditorn
31 juli, 2012 at 1:56 f mSalladen ser väldigt fräsch och god ut!
Emma
31 juli, 2012 at 8:43 f mSer ut som en väldigt god sallad!!
Hoppas du får en lugn start på "vardagen".
/Emma
Matarkivet
31 juli, 2012 at 3:49 e mOj så gott, detta måste jag bara testa. Bröd i sallader är helt klart underskattat.
Så mycket fint ni hunnit med på semester. Härligt!
dianasdrömmar
31 juli, 2012 at 4:39 e mDet där lät gott 🙂 kram Diana
gabriellasmat.com
31 juli, 2012 at 5:34 e mÅh det ser sååå gott ut! Måste testa att ugnsrosta tomaterna. Väldigt fin bild också, så snyggt med den blå bakgrunden.
ETT FRIDFULLT HEM
31 juli, 2012 at 7:24 e mHärlig bild, man blir riktigt hungrig!