Andra Efterrätter

Salmiakkimousse – helt magiskt!

Mina jobbarkompisar och jag har varit helt besatta av de laktritskrämfyllda chokladbitarna Salmiakki ända sedan Berra på jobbet förgyllde en glåmig måndagsfika tidigt i höstas med de åtråvärda godisbitarna. Efter att ha ätit det i vanlig hederlig godisform i obscena mängder tyckte jag att det var dags att experimentera lite med det, därav den här moussen, som Olof och jag tyckte var så god att vi blev helt lyriska. Gillar du lakrits måste du prova den här efterrätten!

Det är Baileys i moussen, egentligen hade jag tänkt ha rom, men den flaskan hade fått förgylla några mojitos och hade inte mycket kvar att erbjuda till mitt lilla Salmiakki-experiment. Men det visade sig vara tur, för Baileysen hjälper till att göra den här moussen så otroligt god. (Jag vet att jag bräker på helt utan blygsamhet om den här moussen, men den är verkligen fantastiskt god!) Till 4 personer behövs följande:

ca 125 g Salmiakki (finns både som karameller och platt ”kaka”)
0,5 pkt (125 g) mascarpone
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
4-5 msk Baileys

Vispa grädden för sig i en bunke, och mascarponen tillsammans med florsockret i en annan bunke. Smält salmiakki-chokladen över vattenbad. Den smälter inte på samma sätt som choklad, det blir mest en smetig röra av det, men det räcker. Vispa ner den snabbt i mascarponeblandningen. Rör sedan ner den vispade grädden, (du kanske får ta något varv med elvispen också) och häll upp i portionsformar som får stå kallt i minst 4 timmar, men allra helst över en natt, det gör mycket för både smak och konsistens. Garnera med Salmiakkibitar och njut!

24 november, 2010

15 kommentarer

  1. du är verkligen the queen of mousse! jag är själv inte helt hundra på lakrits, men det är min fina mamma – borde bjuda henne på det nästa gång jag ska hem! 🙂

  2. Den chokladen är ju bara såååå god. Kan äta hur mycket som helst (och det bästa är att sambon inte är stormförtjust, så jag får det mesta själv). Har inte sett karamellerna, måste kika efter såna. Har du köpt dem i vanlig mataffär?

  3. Berra pratar helt lyrisk om dessa godisbitar. Moussen måste vara grym. Kan man byta ut Baileys mot något annat tro… Drack lakritsglögg igår. Var som en varm lakritsshot. Ingen hit till ädelost precis.

  4. oj oj oj!! Mums låter detta verkligen! älskar den chokladen. Sist jag köpte den åkte den dock raka vägen ner i magen innan jag hann baka nåt med den, så jag får väl tejpa igen munnen om jag ska göra denna mousse 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration