Andra, Efterrätter

Salmiakkimousse – helt magiskt!

Mina jobbarkompisar och jag har varit helt besatta av de laktritskrämfyllda chokladbitarna Salmiakki ända sedan Berra på jobbet förgyllde en glåmig måndagsfika tidigt i höstas med de åtråvärda godisbitarna. Efter att ha ätit det i vanlig hederlig godisform i obscena mängder tyckte jag att det var dags att experimentera lite med det, därav den här moussen, som Olof och jag tyckte var så god att vi blev helt lyriska. Gillar du lakrits måste du prova den här efterrätten!

Det är Baileys i moussen, egentligen hade jag tänkt ha rom, men den flaskan hade fått förgylla några mojitos och hade inte mycket kvar att erbjuda till mitt lilla Salmiakki-experiment. Men det visade sig vara tur, för Baileysen hjälper till att göra den här moussen så otroligt god. (Jag vet att jag bräker på helt utan blygsamhet om den här moussen, men den är verkligen fantastiskt god!) Till 4 personer behövs följande:

ca 125 g Salmiakki (finns både som karameller och platt “kaka”)
0,5 pkt (125 g) mascarpone
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
4-5 msk Baileys

Vispa grädden för sig i en bunke, och mascarponen tillsammans med florsockret i en annan bunke. Smält salmiakki-chokladen över vattenbad. Den smälter inte på samma sätt som choklad, det blir mest en smetig röra av det, men det räcker. Vispa ner den snabbt i mascarponeblandningen. Rör sedan ner den vispade grädden, (du kanske får ta något varv med elvispen också) och häll upp i portionsformar som får stå kallt i minst 4 timmar, men allra helst över en natt, det gör mycket för både smak och konsistens. Garnera med Salmiakkibitar och njut!

15 Kommentar

 1. bakmammorna

  24 november, 2010 at 7:16 e m

  Det här måste jag prova, min man skulle älska den! Ser otroligt smarrigt ut!

 2. Kristin

  24 november, 2010 at 8:57 e m

  Åhh, jag som älskar lakrits! Den här måste jag absolut prova. Jag har bara ätit salmiakki som kaka men dom där karamellerna ser väldigt goda ut!

 3. Tulipan´s bakverk

  24 november, 2010 at 9:56 e m

  åhhh den låter hur god som helst.. måste nog testas.. jag älskar ju den chokladen :))

 4. charlotta

  25 november, 2010 at 7:46 f m

  du är verkligen the queen of mousse! jag är själv inte helt hundra på lakrits, men det är min fina mamma – borde bjuda henne på det nästa gång jag ska hem! 🙂

 5. Fridas kök

  25 november, 2010 at 7:19 e m

  Den chokladen är ju bara såååå god. Kan äta hur mycket som helst (och det bästa är att sambon inte är stormförtjust, så jag får det mesta själv). Har inte sett karamellerna, måste kika efter såna. Har du köpt dem i vanlig mataffär?

 6. Sandra

  25 november, 2010 at 8:59 e m

  Oj oj! Finns det som karameller nu? jag har bara hittat som kaka. Det är så sjukt gott. Kan äta hur mycket lakritschoklad som helst! Mums!

 7. Remsan

  26 november, 2010 at 9:25 f m

  Berra pratar helt lyrisk om dessa godisbitar. Moussen måste vara grym. Kan man byta ut Baileys mot något annat tro… Drack lakritsglögg igår. Var som en varm lakritsshot. Ingen hit till ädelost precis.

 8. Annica - annicake

  26 november, 2010 at 9:44 f m

  oj oj oj!! Mums låter detta verkligen! älskar den chokladen. Sist jag köpte den åkte den dock raka vägen ner i magen innan jag hann baka nåt med den, så jag får väl tejpa igen munnen om jag ska göra denna mousse 😉

 9. Cupcakesfluffan

  26 november, 2010 at 7:18 e m

  Jag älskar lakrits så det här är verkligen en eterätt för mig 🙂

 10. Mor-Mia

  30 november, 2010 at 9:20 f m

  Ojoj vad gott det här låter!

 11. vanilla sky

  30 november, 2010 at 2:21 e m

  Ohhh! Blir alldeles lyrisk här hemma! Choklad och lakrits är ju bara magiskt gott:)

 12. Helena

  5 december, 2010 at 8:53 e m

  Vilket kul experiment! Jag älskar de där chokladbitarna och blir väldigt sugen på att prova din mousse!

 13. Hanna - Bakfnatt

  9 december, 2010 at 8:59 f m

  Det där verkar ju farligt gott!!

 14. Baka Med Baileys – RUNYOU

  24 oktober, 2018 at 3:29 e m

  […] Salmiakkimousse – helt magiskt! – Bara en kaka till […]

Lämna en kommentar