Kakor

Salta karamellcookies

Salta karamellcookies

Alltså salta karamellcookies!! Helt klart min nya favoritkaka. Jag har redan bakat de här oskyldiga små kakorna flera gånger, och varje gång har de tagit slut i ett nafs. Det går inte att beskriva i ord hur goda de är när de äts direkt från plåten och fortfarande är lite varma. Jag blir sugen på dem bara jag skriver om dem.

Kanske ni minns receptet på chocolate chip cookies med brynt smör från i höstas? Det här receptet är i stort sett identiskt, bortsett från att jag använder små bitar av kolafudge istället för chokladknappar, går loss lite extra med flingsaltet och gräddar dem en minut längre. Men jag gör ett eget recept av dem här på bloggen ändå, annars blir receptet så svårt att hitta. Det är ju ingen som googlar på “chocolate chip cookies med brynt smör fast med kolafudge istället”. Men har ni bakat de andra kakorna vet ni att de är lätta att baka, och ruggigt goda. Och dessa är, enligt min mening, ännu godare. Jag har alltid varit svag för salt kola, vilket mängden salta kolarecept på den här bloggen kan intyga. (Vaniljglass med salt kolasås, någon? Eller dulce de leche-pannacotta med sötsalta, karamelliserade pecannötter?)

När jag bakar de här salta karamellkakorna använder jag en påse med små karamellfudgetärningar jag hittar på ICA. Märket är Odense, och påsens innehåll är 85 gram vilket blir cirka en deciliter vilket också är exakt vad som går åt i receptet. Skulle man inte hitta sådana färdigskurna små fudgebitar på påse i sin matbutik kan man bara köpa lite fudge på lösvikt och skära den i småbitar om cirka 0,5 x 0,5 cm.

Jag tycker att kakorna är allra godast nygräddade. Fast man måste vänta i ungefär 20 minuter innan man kan ta dem, så att de hinner efterbakas och sätta sig lite. Men ska jag vara ärlig är jag där efter 10-15 minuter och smygäter. Det som inte går åt direkt brukar jag frysa. Ibland när jag ska äta dem och de inte är nybakta så kör jag dem i micron några sekunder så de ska bli lite ljumna, då är de extra goda. (Och ja, ifall någon undrar så smakar smeten också fantastiskt. Tro mig, de här kakorna är livsfarliga. Ni kommer att bli beroende.)

Skriv ut

Salta karamellcookies

Salta karamellcookies

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Småsega amerikanska cookies med smak av salt karamell, bakade med brynt smör, muscuvadosocker och kolafudge för extra ljuvlig karamellsmak!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 30 min + väntetid
  • Antal portioner: 12 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljextrakt (finns ofta på små flaskor i bakhyllan)
  • 1 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk vanligt salt
  • 1 dl små fudgetärningar, ca 0,5 x 0,5 cm
  • ca 0,5-1 tsk flingsalt att sprinkla ovanpå efter gräddning

Instruktioner

Bryn smöret på medelvärme. Det är klart när det har bubblat och fräst, ett vitt skum har stigit och ljudet försvunnit. Under skummet är smöret bärnstensfärgat och doftar nötigt och gott. Häll genast över i en skål så att inte bryningsprocessen fortsätter och smöret bränns vid. 

Mätt upp strösocker och ljust muscovadosocker i en skål. Tillsätt vaniljextraktet och det brynta smöret. Vispa med elvisp eller i bakmaskin i 2-3 minuter.

Tillsätt ägget och vispa i ytterligare 2-3 minuter.

Mät under tiden upp mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ner detta i smeten, men stäng av vispen så fort det blandats samman till en kakdeg. 

Rör ner fudgebitarna och ställ in kakdegen i kylen i en halvtimme. Ta sedan ut den och sätt ugnen på 175C. Dela degen i 12 bitar och forma till bollar som du lägger på två plåtar, sex bollar på varje plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter. Låt kakorna sedan ligga kvar på plåten i minst 20 minuter då de sätter sig och efterbakas lite av värmen som är kvar i dem. Kakorna går jättebra att frysa.

8 Kommentar

  1. Nilla

    7 februari, 2021 at 4:17 e m

    Jag tror dej… 😋 ser supergoda ut!
    Blit till att köpa fudge i morgon då…
    Kram från grannön 🤗

    1. Helena

      9 februari, 2021 at 1:07 e m

      Haha, härligt! Hoppas du gillar dem! 🙂

  2. Marija Peteh

    13 februari, 2021 at 8:55 f m

    Farligt goda😋

    1. Helena

      15 februari, 2021 at 2:31 e m

      Får baka dem snart igen! 🙂

  3. Erika

    18 februari, 2021 at 10:01 f m

    De går att doppa frysta i kaffet också, haha!

    1. Helena

      18 februari, 2021 at 12:28 e m

      Haha, sant! 🙂

  4. Marita Rickman

    18 april, 2021 at 11:20 f m

    Jag reagerade på mjölmängden, i nästan alla chocolate chip cookies är mängden mjöl 2dl på 100gr smör, här är det 3,25. Testade att göra dem enligt ditt recept men det blev tyvärr inte som dina, efter 13 min var de fortfarande bollar i ugnen, de smälte aldrig ut… 🤔

    1. Helena

      19 april, 2021 at 2:47 e m

      Hej Marita! Vad konstigt! Kör du varmluftsugn? Jag har två kompisar vars kakor inte heller flyter ut så bra, men gemensamt för dem är att de kör varmluft.

Lämna en kommentar