Kakor

Salta karamellcookies

Salta karamellcookies

Alltså salta karamellcookies!! Helt klart min nya favoritkaka. Jag har redan bakat de här oskyldiga små kakorna flera gånger, och varje gång har de tagit slut i ett nafs. Det går inte att beskriva i ord hur goda de är när de äts direkt från plåten och fortfarande är lite varma. Jag blir sugen på dem bara jag skriver om dem.

Kanske ni minns receptet på chocolate chip cookies med brynt smör från i höstas? Det här receptet är i stort sett identiskt, bortsett från att jag använder små bitar av kolafudge istället för chokladknappar, går loss lite extra med flingsaltet och gräddar dem en minut längre. Men jag gör ett eget recept av dem här på bloggen ändå, annars blir receptet så svårt att hitta. Det är ju ingen som googlar på ”chocolate chip cookies med brynt smör fast med kolafudge istället”. Men har ni bakat de andra kakorna vet ni att de är lätta att baka, och ruggigt goda. Och dessa är, enligt min mening, ännu godare. Jag har alltid varit svag för salt kola, vilket mängden salta kolarecept på den här bloggen kan intyga. (Vaniljglass med salt kolasås, någon? Eller dulce de leche-pannacotta med sötsalta, karamelliserade pecannötter?)

När jag bakar de här salta karamellkakorna använder jag en påse med små karamellfudgetärningar jag hittar på ICA. Märket är Odense, och påsens innehåll är 85 gram vilket blir cirka en deciliter vilket också är exakt vad som går åt i receptet. Skulle man inte hitta sådana färdigskurna små fudgebitar på påse i sin matbutik kan man bara köpa lite fudge på lösvikt och skära den i småbitar om cirka 0,5 x 0,5 cm.

Jag tycker att kakorna är allra godast nygräddade. Fast man måste vänta i ungefär 20 minuter innan man kan ta dem, så att de hinner efterbakas och sätta sig lite. Men ska jag vara ärlig är jag där efter 10-15 minuter och smygäter. Det som inte går åt direkt brukar jag frysa. Ibland när jag ska äta dem och de inte är nybakta så kör jag dem i micron några sekunder så de ska bli lite ljumna, då är de extra goda. (Och ja, ifall någon undrar så smakar smeten också fantastiskt. Tro mig, de här kakorna är livsfarliga. Ni kommer att bli beroende.)

Skriv ut

Salta karamellcookies

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

Småsega amerikanska cookies med smak av salt karamell, bakade med brynt smör, muscuvadosocker och kolafudge för extra ljuvlig karamellsmak!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 30 min + väntetid
  • Antal portioner: 12 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljextrakt (finns ofta på små flaskor i bakhyllan)
  • 1 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk vanligt salt
  • 1 dl små fudgetärningar, ca 0,5 x 0,5 cm
  • ca 0,5-1 tsk flingsalt att sprinkla ovanpå efter gräddning

Instruktioner

Bryn smöret på medelvärme. Det är klart när det har bubblat och fräst, ett vitt skum har stigit och ljudet försvunnit. Under skummet är smöret bärnstensfärgat och doftar nötigt och gott. Häll genast över i en skål så att inte bryningsprocessen fortsätter och smöret bränns vid. 

Mätt upp strösocker och ljust muscovadosocker i en skål. Tillsätt vaniljextraktet och det brynta smöret. Vispa med elvisp eller i bakmaskin i 2-3 minuter.

Tillsätt ägget och vispa i ytterligare 2-3 minuter.

Mät under tiden upp mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ner detta i smeten, men stäng av vispen så fort det blandats samman till en kakdeg. 

Rör ner fudgebitarna och ställ in kakdegen i kylen i en halvtimme. Ta sedan ut den och sätt ugnen på 175C. Dela degen i 12 bitar och forma till bollar som du lägger på två plåtar, sex bollar på varje plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter. Låt kakorna sedan ligga kvar på plåten i minst 20 minuter då de sätter sig och efterbakas lite av värmen som är kvar i dem. Kakorna går jättebra att frysa.

7 februari, 2021

19 kommentarer

      1. Hej Helena🌲 Dessa godingar tänkte jag baka till jul och gömma i lådan i frysen där grönsaker och frukt håller till; den lådan drar nämligen sambon aldrig ut😉 Men, kan jag byta ut vaniljextrakt (som jag glömde köpa…) mot vaniljpulver, och isåfall hur mycket pulver tar jag då?
        En GOD JUL önskas dig från mig i ett vintervackert Röjeråsen/Dalarna❄❄❄
        //June

        1. Hej June! Hähä, det låter som en bra strategi! Du kan ta en halv tesked vaniljpulver istället. 🙂 Önskar dig också en riktigt God Jul!

          1. Tack för svar🌿 Ny har jag införskaffat vanijessens men kan vara bra att veta mängden vaniljpulver till när det blir en ingrediens-kris nästa gång😄

          2. Haha! Toppen! Jag har börjat gilla vaniljessens mer och mer sista åren! Det började med att min kompis tog hem en flaska vaniljextrakt från sin bröllopsresa till Seychellerna där sådant är vanligt, och när jag hade bakat upp hela den flaskan var jag fast!

  1. Jag reagerade på mjölmängden, i nästan alla chocolate chip cookies är mängden mjöl 2dl på 100gr smör, här är det 3,25. Testade att göra dem enligt ditt recept men det blev tyvärr inte som dina, efter 13 min var de fortfarande bollar i ugnen, de smälte aldrig ut… 🤔

    1. Hej Marita! Vad konstigt! Kör du varmluftsugn? Jag har två kompisar vars kakor inte heller flyter ut så bra, men gemensamt för dem är att de kör varmluft.

    2. Inte mina heller & jag har tyvärr en minst 40-årig vanlig ugn, som inte fungerar så jättebra, men har aldrig misslyckats med bakning förut…

      Följde receptet till punkt, men det var tydligen ett misstag att först bryna smöret (eftersom vattnet försvinner), bara använda 2 ganska små (kanske är de för små?) ägg i en dubbel sats & dessutom använda exakt den mjölmängd som angavs, istället för lite mindre som ett par har skrivit tidigare.

      Degen gick omedelbart ihop, men började smulas sönder gång på gång redan under tiden som jag försökte trycka ihop alla små degklumpar till en stor, för att kunna kyla degen.

      Som tur var chansade jag på att bara göra en provkaka först & den blev INTE bra alls. Nästan hela kakan blev väldigt ”obakad”, men jag gjorde den nog också lite väl stor & sedan så flöt ju inte ”kakbollen” ut ett dugg, trots lite tryck på den innan gräddning.

      Däremot kunde jag, efter ha gräddat den i ca 13 min & även lät den ligga kvar på plåten för att svalna, DÅ trycka ut till den till en stor, rund & mycket tunnare, men nästan helt obakad kaka, innan den kallnade.

      Och då är jag ändå en person som gillar att såna här kakor är så där nästan ”geggiga” allra längst in i mitten, så de blir mer sega än hårda/spröda.
      Jag vill förstås ha kakorna bakade längst ut i kanterna, men mer mjuk/sega i mitten (om nu någon fattar vad jag menar! 😂)

      Och till min stora förvåning så var inte ens degen god (tror det var för att jag kände smaken av både mjöl & bakpulver/bikarbonat😢)
      Och trots både vaniljextrakt, lite vaniljpulver & t o m lite vaniljsocker (med svarta prickar i) så fanns det inte ens minsta hint av vanilj, varken lukt/smak, något som jag (uppenbarligen! 😉) älskar tillsammans med karamellsmak…

      En av få gånger som jag verkligen misslyckats med ett sådant här kakrecept & nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra med resten av degen som ligger i kylskåpet…

      Försöka ”massera in” mer smör? För att tillsätta vatten/ägg känns inte möjligt… Och ingen vaniljlukt/smak heller 😢

      Försöka forma bollar ändå, grädda, ta ut ur ugnen & trycka ut dom till runda, tunnare kakor & fortsätta grädda dom? Men gissa 2 ggr, då kommer jag givetvis att bränna alla till KOLkakor istället! Dumma ugn!🤬

      Helt hopplöst, så känns hela mitt liv just nu (av många olika anledningar, men detta blev ju bara ”grädde på moset”! Eller snarare, med tanke på att ALLT ÄR REN JÄVLA SKIT; droppen som fick bägaren att rinna över, så min hjärna till slut gick sönder totalt!🤬 😢)






      1. Hej Linda! Vad tråkigt att det gick dåligt när du skulle baka kakorna. När jag gör dem brukar degen vara så lös att man måste kyla den i 20 min innan man börjar rulla bollarna, därav det momentet, vilket också är vanligt i amerikanska recept på sådana här mjuksega cookies. Tråkigt att allt är skit, hoppas att det vänder snart för dig. Önskar dig allt gott!

  2. Samma här som för Marita, de flöt inte ut. Jag har inte varmluftsugn heller. Efter 13 min hade de ingen färg, var som stora bollar!

    1. Vad tråkigt! Då är det bästa att hjälpa dem på traven och platta till dem före du stoppar in dem i ugnen.

  3. Mina flöt inte heller ut däremot rann fudgen ut och bildade (goda) pölar på plåten. Blev för torra tycker. Använde inte varmluft. /Jonna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration