Andra, Bullar

Semlor!

Imorgon är det semmeldagen! Onekligen en av årets bästa dagar. Jag har dock varit dålig på att hålla på principerna och har redan svullat semla sen början av januari. Dålig stil, jag vet, men det är ju så gott. Här kommer ett recept som när jag gjorde det förra veckan (i tron om att semmeldagen var förra tisdagen) räckte till 11 glada semlor. När semlorna blivit fotade kom jag på att jag missat florsockret. Det är lätt att vara efterklok.

Bullar:
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 dl socker
lite salt
8-10 dl vetemjöl
ett ägg att pensla med

Fyllning:
200 g mandelmassa
lite “semmelurgröp”
ca 5 -6 msk grädde
3 dl vispgrädde

Till bullarna: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken ihop med smöret till fingervärme, 37C, och häll det över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kardemumma och socker. Arbeta ner vetemjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Baka ut till ca 11 bullar, och låt jäsa ytterligare 30 min på plåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 225C i 12-13 min. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat, skär av toppen på dem och gröp ur dem lite. (En grapefruktsked funkar toppen!) Blanda urgröpet med ovispad grädde och riven mandelmassa. Fördela fyllningen i semlorna. Vispa 3 dl grädde, och spritsa ut den över mandelmassefyllningen . Lägg på de små locken och pudra med florsocker.

4 Kommentar

 1. Emmas Kök

  15 februari, 2010 at 6:19 e m

  Ja man kanske skulle ta och baka semlor nästa helg. Vi köpte färdiga i lördags och det är ju riktigt mumsigt faktiskt! 🙂

 2. Marija

  16 februari, 2010 at 7:50 f m

  Jag kan intyga att dessa semlor var jättesmaskiga! Hon skämmer bort oss så på jobbet Helena! Kram på dig!

 3. Hallon & Blåbär

  16 februari, 2010 at 4:22 e m

  Åja, dom där ser väl inte så pjåkiga ut, dom ser ju supermumsiga ut, så nu borde jag få tummen ur och gå och fixa det sista med mina godingar.

 4. Karin

  16 februari, 2010 at 7:33 e m

  Hej, fuskade o köpte färdigbakade idag för 5 kr stycke, kunde inte låta bli… *ler*

  Kram Karin

Lämna en kommentar