Två sorters sill
Jojomänsan, beskåda mitt första inlägg om sill. Ähurm. Som jag inte ens äter. Jag vet – jag är en skymf mot svenska mattraditoner. Men jag bara gillar det inte. Som tur är finns det dock många andra som gör det, som Olof till exempel, som just nu står i köket och fixar med de här båda sillsorterna. Själv dricker jag vin. Är det någon som upprätthåller de klassiska julmatstraditionerna i vår familj är det han. Och mormor. När julmaten tillagas här hemma står jag mest för köttbullar, efterrätt och glada tillrop.
Krämig vitlökssill (vänstra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
3 schalottenlökar
7 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 kruka dill (gräslök funkar också, det är inte så noga)
2 msk svensk senap
lite salt
lite svartpeppar (vitpeppar går bra)
Skär sillen i lagom stora bitar och hacka vitlöksklyftorna, löken och dillen. Blanda alla ingredienser och förvara i en glasburk. Sillen bör göras 1-2 dagar innan den ska ätas.
Klassisk sill med lök och pepparkorn (högra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 morot
1 rödlök
ca 8 lagerblad
ca 1 msk hela svartpepparkorn
ca 1 msk hela kryddpepparkorn
Koka upp en lag av ättika, socker och vatten. Skär moroten i slantar, skiva rödlöken och skär sillen i lagom stora bitar. Häll allt i en glasburk och tillsätt lagerblad och pepparkorn. (Om man vill kan man även blanda i en skvätt av lagen som inläggningssillen låg i från början.) Sillinläggningen bör göras 1-2 dagar innan sillen ska ätas.
Här läggs det in sill i långa banor, vi är lika tossiga i det allihopa! Krämig vitlökssill låter ju helt kanongott, den måste vi ju ta och testa nästa gång det är sillatider.
Men någon ska ju faktiskt sköta de glada tillropen också, och dricka vin:)
Ha en riktigt fin julhelg, alla tre,
kram Mårtenssons
Va fin den ser ut, sillen med pepparkorn! Även om jag inte äter det så kan man ju se på den 😉
Sv: Coolt att syrrans svärisar är från Indien tycker jag! Då får du hälsa dom med ett Namaste när de anländer 🙂
(Berätta gärna vilken delstat i Indien dom är ifrån, jag är från Gujarat.)
Önskar dig en riktigt God Jul, kram!
Mums med sill! Själv skall jag göra en svartavinbärssill som är jättegod.
Ikväll har vi imundigat din paradrätt lövbiffsgratäng som jag gjorde för första gången och…….den var jättegod! Inga tvivel om att den lär bli repriserad litet då och då.
Tack för goda och bra mattips!
God Jul!
/Birgitta
Tjusigt! Sån där klassisk löksill har jag aldrig gjort men skulle gärna testa. Får nog dock bli till nästa år eller påsk eller nåt. Igår gjorde jag en lingonsill som är min favoritsill, och dessutom barnsligt enkel. Burken som du har din vitlökssill i ser ut att ligga i en lika dan burk som min lingonsill 🙂
Kanske kan du gilla några sillbitar efter några glas vin 😉
GOD JUL! Kram Linda
Amy – syrrans svärföräldrar kommer från norra Bombay, vi var där för ett år sedan och hälsade på! 🙂
Birgitta – vad kul att lövgiffsgratängen blev populär, den är ett riktigt säkert kort!
Och Linda och paret Mårtenssons – det krävs nog X antal glas vin för att sillen ska slinka ner… Men man ska aldrig säga aldrig! 😉
Fin blogg med härliga och inspirerande recept! Ska testa gröten snart.
jag skippar också gärna sillen faktiskt, och mycket annat på julbordet också. jag är nöjd med morbrors potatissallad och prinskorv. och så babybel förstås, små miniostar måste man ju ha 🙂
men vet du vad? nu har jag fått julstämning i hela magen för nu har jag klätt granen, gjort julgodis med brorsan och utanför fönstren finns det massor av fin snö! pepparkakstryfflar kan hjälpa annars också, i brist på snö.
GOD JUL till dig Helena!