Andra Fläskkött Vardag

Smulpaj med kassler och zucchini


Det här är en matpaj, det sötsmakande namnet till trots. Det är bara det att den inte har någon pajdeg i botten, utan degen har istället smulats och hamnat ovanpå pajen. Man får inte roligare än man gör sig. Men nu är det fredag, och då är allt lite extra roligt. Till och med den här pajen är kul. Receptet kommer från Allt om Mat, och räcker till 4 personer:

ca 500 g kassler
1 vitlöksklyfta
2 zucchini
4 dl mjölk
4 ägg
salt och peppar
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl riven ost (minst!)

Skär kasslern i strimlor eller små tärningar. Halvera zucchinirna (tveksamt om det heter så i plural, men eftersom det är fredag så är det okej) och skär dem i halvmånar. I originalreceptet ska de förvällas i ca 3 minuter, jag tycker dock det blir mycket bättre att fräsa dem i en stekpanna istället tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och skippa förvällningen helt. Lägg tärnad kassler och fräst zucchini i botten på en smord ugnsform. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen, och grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min. Gör under tiden en smuldeg av smör, mjöl och riven ost. När de 15 minuterna har gått, ta ut formen och strö över smuldegen, ställ tillbaka den in i ugnen igen och höj värmen till 250C och låt den stå i ytterligare 10 min, tills smultäcket fått fin färg. Servera gärna pajen med sallad. Och ett glas vin. Det är ju fredag!

4 mars, 2011

7 kommentarer

  1. först trodde jag att du blivit knäpp, men sen läste jag receptet och slog igång hjärnan och insåg hur du menade… trodde först att du serverat den med vaniljsås 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration