Andra Sallad

Söndagssallad

För er som undrar, så gick gårdagens lövbiffsgratäng igår mycket bättre än den gången då bilderna togs och jag trashade köket likt en knarkmissbrukande rocksångare förstör ett hotellrum. Olof dök upp från sitt gömställe och kökets inredning drar en lättnadens suck.

Idag är det söndag, och på söndagar händer det ganska ofta att vi äter söndagssallad. Den består av klassiska ingredienser och har säkert ett fancy namn ”på riktigt” eftersom den med största säkerhet har blivit uppfunnen tidigare (man kan ju inte vara först med allt) men jag brukar kort och gott kalla den för Söndagssallad. På lördagkvällarna har vi ofta middagsgäster, och då brukar vi servera sallad till maten (mest för att det ska se bra ut, jag är ju inte så road av salladsblad egentligen…) och ganska ofta bjuds det även på Olofs vitlöksbröd. Sådana här kvällar brukar det ofta bli sallad över i kylen och en halv formfranska kvar efter vitlöksbrödet som står och blir gammal såvida man inte gör något åt dess öde och låter den återfödas i form av krutonger. Jag har alltid bacon i frysen och ägg och parmesanost i kylen, och har man alla de här ingredienserna så har man också en prima Söndagssallad. Vill man göra den lite matigare kan man blanda i lite pasta, det har vi gjort i salladen på bilden.

Söndagssallad, 2 portioner
blandade salladsblad (ca 3 nävar per portion)
1 pkt bacon (alternativt parmaskinka)
2 pocherade ägg
krutonger, en näve per portion
riven parmesanost efter smak och tycke
salt och peppar

Knaperstek strimlat bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Har du turen att ha parmaskinka hemma istället för bacon, torka den i ugnen på 150C i ca 10 min, tills den har blivit knaprig. Krutongerna görs genom att formfranskan skärs i små tärningar som ugnsrostas på 175C i ca 10 min tills de har fått fin färg. Blanda salladsblad med bacon (eller parma), strö över krutonger, riven parmesanost och lägg det pocherade ägget överst. Avsluta med att salta och peppra.

Det här med att pochera ägg har visat sig vara mycket lättare än jag trodde. Första gången jag gjorde det var mamma med och coachade, med förtroendeingivande peppningar i stil med ”jag gjorde pocherade ägg JÄMT när jag var student”. Sedan la hon till att det i och för sig var närmare 40 år sedan. Men hon hade fortfarande stenkoll på hur man gjorde, visade det sig. Så här gör man: Sjud ca 1 liter vatten i en liten kastrull och häll i 2 msk ättika eller vitvinsvinäger. Knäck ägget först i en kopp, och gör en virvel i det sjudande vattnet med en slev. Häll försiktigt ner ägget ur koppen ner i virveln, det snurrande vattnet kommer att binda upp och binda ihop äggets trådar. Låt det sjuda precis under kokpunkten i 3-4 min beroende på hur fast gula som önskas, och ta sedan upp ägget med hålslev. Själv tycker jag om när gulan är lös, för då fungerar den lite som dressing till salladen. Salta och peppra på ägget direkt när du har tagit upp det. Färdigt! Ring första bästa vän och skryt.

9 januari, 2011

15 kommentarer

 1. Här har du ju skrivit hur det gick. Härligt att det gick bra, en lättnad för alla inblandade 🙂 Vilket sug jag fick efter vitlöksbröd nu!

 2. Mums, helt klart! Vi är otroligt dåliga på att göra sallader vid denna årstiden. Kan bero på att vi tycker att grönsakerna är så tråkiga i smaken. Men man blir ju onekligen lite sugen nu…

 3. ok, det där med pocherat är låter faktiskt ganska avancerat. inget jag har provat på än så länge (men jag har gett mig tusan på att jag ska lyckas med att confitera en äggula ganska snart!)

 4. Jag har börjat använda matvete istället för pasta i sallader, supersmidigt med en dressing jag brukar göra. Sen blandar jag ner en sån salladspåse som finns färdigt. Bra när man är singel o inte vill köpa flera huvuden som kanske inte går åt. Har man bara en bas med tex matvete så kan man variera i oändlighet.
  Vad sugen jag blev på parma o parmesan nu..mmm 🙂 Tack för en jättefin o inspirerande blogg Helena!

 5. Allvar, vad duktiga ni är som äter sallad på söndagar, låt gå för en väldigt mumsig sallad men ändå 😉
  Däremot så ska jag testa din lövbiffsgryta för DET låter som en rätt i vår smak 🙂
  Kram Malin

 6. låter gott, har dock aldrig tidigare försökt mig på att pochera ägg. kan kanske vara spännande!

  sv: ja, hundar är verkligen fantastiska. vad är det för ras du har och hur gammal är han? 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration