Utflykt

Sparrisen växer!

Sparris som växer

Häromveckan köpte vi med oss lunch och åkte ut till Yxnebergaprimörer i Vassmolösa och hälsade på. Yxnebergaprimörer drivs av mina kollegors polare Påsen. Eller Per som han egentligen heter, men alla kallar honom Påsen.

Påsen odlar sparris och blommor på fälten bakom gården där han bor, och nu när sparrissäsongen dragit igång är han ute och skördar sparris varje dag som han sedan levererar till restaurangerna i Kalmar. Påsen berättade att en sparris kan växa så mycket som en hel sparrislängd på en dag, och att det därför har stor betydelse om han är ute på morgonen eller på eftermiddagen och skördar dem. Så fort trodde jag inte att det gick!

Sparris

I mån av utbud säljer Påsen även sparris i sin vita bod som står utplacerad längs med Yxnebergavägen där man betalar med Swish eller jämna cash. Påsen tipsade om bästa sättet att förvara sparris på innan den ska tillagas – i ett glas med vatten inställt i kylen. Precis som ramslök, med andra ord!

Sparrisfält

Tittar man noga här så ser man att det bruna fältet är fullt av små sparrisar som strävar sig uppåt.

Yxneberga Primörer

På gården odlas det blommor också, främst astrar, som säljs framåt sensommaren.

Gammal traktor

Nej, traktorn var inte i bruk, men den gjorde sig väldigt fin i trädgården!

Katt Yxneberga

Vi sa hejdå till gårdskatten innan vi gick, och på vägen hem funderade vi på vad vi skulle laga med vår sparris. Och igår kom jag på något riktigt gott som jag tror skulle kunna bli en alldeles fantastisk sparrisrätt, så stay tuned! Jag kan redan nu avslöja att den involverar OST.

För att hålla sig ajour med när det finns sparris i boden kan det vara bra att kolla på Facebooksidan för Yxnebergaprimörer innan man åker dit.

12 maj, 2020

2 kommentarer

  1. Så härligt!!! Vad coolt att de växer så snabbt! Vi har en låda i trädgården och den får man täcka nu himla snö i maj liksom?! Bönder är mina idoler, tack Påsen och ni andra som odlar mat till oss!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration