Stekta äppelringar med semifreddo på mascarpone
Det här receptet kommer från Paolo Robertos bok Mina gästers mat (jag gillar Paolo) och smakar riktigt sydlänskt, precis som något man äter en varm dag någonstans i Sydeuropa. Den här semifreddon räcker till 6 personer, och äpplen kan man ta så många man vill.
250 g mascarpone
3 ägg
3 msk strösocker
3 msk flytande honung
Äpplen, t ex 4 st
smör
kanel
Separera äggen, och vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner sockret. I en annan bunke vispas äggulor ihop med hälften av honungen (så värst fluffigt blir det inte även om man vispar länge, men det ljusnar i färgen efter en stund i alla fall), och sedan rör man ner mascarponen med en slev lite i taget, och sedan den resterande honungen, och rör tills det blir en slät smet. Vänd sedan ner äggviteskummet. Lägg stora bitar plastfolie i en brödform, så att du bara kan stjälpa upp glassen på fat när den är färdigfryst och få en fin yta. Häll i smeten i formen ovanpå plastfolien, och låt frysa i minst 6 timmar. Ta fram en stund innan servering så att den inte är stenhård. Äpplena serveras till, som smör- och kanelstekta tunna ringar. Skala äpplena, kärna ur dem rakt igenom, pudra ringarna med kanel och stek dem mjuka i smör. (Paolo har även med frön från vaniljstång till äpplena, men jag tror det är lika gott utan.) Servera med semifreddon.
11 november, 2009