Andra, Kakor

Syltgrottor

Jag har alltid älskat hallongrottor, men har haft svårt för att få dem bra. Nu är ju knappast kakan på bilden något episkt mästerverk i estetik, men jag kan lova att den smakar jättegott! Mina hallongrottor blir faktiskt bättre i både form och konsistens när jag gör dem på mjölkfritt margarin, än när jag gör dem på vanligt smör. Och de blir minst lika goda, så jag kommer faktiskt att fortsätta baka vissa kakor på mjölkfritt margarin, nu när jag snart kan gå över till riktigt smör igen. (Amningen sjunger på sista versen, nämligen.) Jag kallar dem för syltgrottor, för man behöver ju inte alls ha hallonsylt i dem. De blir jättegoda även med björnbärssylt som kakan på bilden, eller med dulce de leche som jag testade i somras.

Syltgrottor, 16 st stora
200 g smör (eller mjölkfritt margarin 🙂
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
———-
ca 9 tsk valfri sylt

Sätt ugnen på 200C. Rör samman smör och socker, och knåda sedan i de övriga ingredienserna. Blanda gärna ut bakpulvret i lite mjöl innan du rör ner det. Har du en köksmaskin kan du bara ösa i alla ingdredienser i den och köra på med maskinen tills en enda stor degklump har bildats. Dela degen i 16 delar och rulla till runda bollar som du lägger i bullformar. Tryck ner en liten fördjupning i varje boll, och lägg i en halv tesked sylt. Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Kakorna ska helst inte få färg. Toppen att frysa och plocka fram efter behov. Själv har jag behov av en sådan här varje dag, när Lily sover förmiddagslur.

6 Kommentar

 1. Anonym

  18 februari, 2015 at 8:12 e m

  Annars kan jag rekommendera att ha i marsanpulver! Godaste om du frågar mig!
  /Annika

  1. Helena

   20 februari, 2015 at 7:21 e m

   Ja, men det har jag faktiskt hört talas om när jag tänker efter! Många har marsanpulver i sina hallongrottor. Får testa det jag med, tack för tipset!

 2. Sara på Vardag.nu

  18 februari, 2015 at 9:56 e m

  Syltgrottor är fint. Allra helst direkt ur frysen 😀

  1. Helena

   20 februari, 2015 at 7:21 e m

   Jo, man har ju ätit en och annan otinad syltgrotta den senaste veckan. Hähä.

 3. Veronica

  19 februari, 2015 at 9:27 e m

  Prova att fylla med lemon curd, supergott!

  1. Helena

   20 februari, 2015 at 7:21 e m

   Det låter ju jättegott! Tack för tipset!

Lämna en kommentar