Andra Efterrätter Tårtor

Tårta med dulce de leche- och hallonmousse

Det här är vad som kan hända med en tårtbit om man lämnar in den som fredagsfika på en fotografstudio. Den blir upphängd i trådar och fotas mot en vägg. Livet som fotomodell är slitigt även för en tårtbit. Den här tårtan bakade jag till min jobbarkompis Marija som fyllde år häromdagen, och den består av ett lager dulce de leche-mousse, ett lager hallonmousse och en chokladbotten. Eftersom jag är inne i en dulce de leche-period tänkte jag att det borde vara gott att basera en mousse på det, och kola och hallon passar ju bra tillsammans. Och avslutningsvis choklad, som passar till allt. Utom möjligtvis bacon. Behöver jag nämna att tårtan smakade underbart?

Tårta med dulce de leche- och hallonmousse, ca 10 bitar:

Chokladbotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i 15-20 min. Låt sedan svalna.

Dulce de leche-mousse:
1 burk kondenserad mjölk (kokt i ca 1,5 timme)
1+2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
2 äggulor

Koka en burk sötad kondenserad mjölk (min burk var på 397 g) i ca 1,5 timme så att den förvandlas till en ljuvlig dulce de leche. Låt svalna några timmar i kylen innan du använder den. Utförliga dulce de leche-instruktioner hittar du här. Lägg 1,5 gelatinblad i en skål med lite kallt vatten i minst 5 min så att gelatinet mjuknar. Värm 1 dl grädde i en kastrull, och rör ner dulce de lechen. Vispa lite för hand tills kolakrämen har tunnats ut och blandat sig helt med grädden. Rör ner gelatinbladen. Vispa de 2 äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig. Vispa ner gräddkolasmeten i äggulorna, och vänd sedan ner grädden. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen ett par timmar att stelna.

Hallonmousse:
1,5 gelatinblad
ca 200 g hallon
0,75 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Gör samma process med gelatinet så att det mjuknar som i dulce de leche-moussen. Kör hallonen med en stavmixer, låt hallonröran koka upp snabbt i en kastrull, och låt den sedan passera genom en sil. (Den blir tunnare och lättare att passera när den är upphettad.) När kärnorna silats bort, värm på de passerade hallonen lite snabbt igen, vispa ut med 0,75 dl florsocker och rör ner gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde, och vänd ner hallonröran. Bred hallonmousen ovanpå dulce de leche-moussen, och låt stelna ytterligare några timmar innan servering. Garnera gärna med färska hallon och citronmeliss.

2 maj, 2011

25 kommentarer

  1. Låter mums! =)
    Är lite förvånad att man kunde hänga upp tårtbiten så där…..är den inte mjuk? Borde väl falla isär då…..

  2. Flygande tårtbitar var det, ja… Var har hon sin kompis då, det flygande tefatet? 😀
    Låter som en underbart god tårta, jag sparar receptet direkt!

  3. Både ser och låter jättegott! Jag är barnsligt förtjust i både dulce de leche och hallon, så det här måste provas!

  4. Hej! Ska baka denna tårta och undrar om dulce de leche ska vara rinning el mer åt kolahållet? Tack för snabbt svar då den ska bakas på torsdag 🙂 Tack för en bra och inspirerande blogg. Mvh Frida

    1. Den ska vara ganska mitt emellan. Koka den i 1,5 timme, så blir den bra. 🙂 Men det gör faktiskt inget om den skulle bli lite för tjock, då den ändå ska smältas ner och blandas med grädde och gelatin. Lycka till med tårtan!

    2. Nu finns den ju färdig kolasåsen, den passar väl lika bra, så sparar man ju tid också?:) Tänkte göra denna till imorgon, den blir väl bara bättre att stå till sig? Eller ska man göra den imorgon bitti?? Tack för en underbar blogg!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration