Andra Tårtor

Tårta med hallon, lime och salt kolakräm

Den här tårtan bakade jag till min kära kollega Marija när hon fyllde 50 för ett tag sedan. På bilden står Anna och poserar med tårtan mot väggen i fikarummet, vilket det slår mig nu att hon fick göra även när Marija fyllde 49 förra året. Inte för att det hör hit, egentligen. Jag ville mest förtydliga att jag inte färgat håret svart. Annas mage är ju andra sidan ganska platt, så ingen hade väl blivit lurad ändå.

För att komma till saken; tårtan består av fyra lager sockerkaksbottnar, ett lager hallonkräm med lime och två lager salt kolakräm. Kolakrämen har jag snott av Mary från hennes recept på gudomligt goda salta kolamacarons. Jag gjorde ju sådana också och ställde på Marijas skrivbord, och fick en herrans massa kolakräm över. Och så kokade jag den ju alldeles för kort tid också, vilket å andra sidan gjorde att den lämpade sig ganska bra till att fylla en tårta med. Inget ont som inte har något gott med sig.

Tårtan ser lite stökig ut efter att huliganerna på kontoret gått loss på den, men den var väldigt god! Och helt laktosfri, kan även nämnas, eftersom Marija behöver det.

Marijas tårta med hallon, lime och salt kolakräm, ca 10 portioner

Tårtbotten, grundrecept
(gör två bottnar som du sedan delar på mitten för att få fyra lager)
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca 4 minuter, för att få en så fluffig smet och så hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad springform med en diameter på ca 22-24 cm, i cirka 30 minuter på 200C. Upprepa proceduren och gör en tårtbotten till. Såvida du inte får plats med två springformar i ugnen samtidigt, eller har två ugnar – då är det bara att gratulera.

Marys salta smörkolakräm:
200 g socker
3 dl vispgrädde
170 g smör
lite flingsalt

Smält sockret till kolakrämen på låg värme i en vid kastrull. Värm under tiden upp grädden i en egen kastrull. När sockret smält (glöm inte att röra runt med slev) och blivit bärnstensfärgat ska smöret i. Skär det i mindre kuber, och ös ner det i sockret. Här är det bäst att passa sig, för det kan bubbla en del. Rör tills du har en jämn och fin smet. Sedan ska den uppvärmda grädden i, lite i taget. Även här kan det bubbla till rejält. Låt allt koka i 4-5 minuter, och häll sedan upp i en skål att svalna, och förflytta den därefter till kylen. (Kan även frysas.) När den svalnat, smaka av krämen med lite flingsalt. När Mary gör den här krämen till sina macarons är den ganska tjock, så ta den hellre av värmen lite för tidigt än för sent om du ska använda den som tårtfyllning.

Hallonfyllning med lime
1 pkt frysta hallon (oftast på ca 225 g)
ett par msk florsocker
rivet skal av en lime + 1 msk limejuice

Tina hallonen, och låt dem koka ihop med florsocker och rivet skal av en lime och ca 1 msk pressad lime. Koka ett par minuter, låt sedan svalna. Ifall du inte vill ha så mycket kärnor i fyllningen, låt den passera genom en sil.

Täcke:
ca 2 dl vispgrädde
2-3 msk philadelphiaost (kan uteslutas)
rivet skal av en halv lime
en knivsudd vaniljpulver
———-
färska hallon till garnering
obesprutade rosenblad till garnering

Vispa grädden, och vispa sedan ner philadelphiaosten. Riv ner skal från en halv lime och lite vaniljpulver, blanda, och bre på ovanpå och runt tårtan. Det kan verka lite rinnigt, men det sätter sig i kylen sedan.

Ihopmontering:
Instruktioner här är kanske lite överflödigt. Men dela dina tårtbottnar på mitten så att du får fyra bottnar. I två lager häller du kolakräm (som du kan strö lite extra flingsalt över om du gillar salt) och i ett lager brer du på hallonkräm. Sedan klär du in tårtan i täcket. Gör gärna tårtan dagen innan den ska ätas, den behöver lite tid på sig i kylen. Precis före servering, garnera med färska hallon och obesprutade rosenblad. 

28 maj, 2014

8 kommentarer

  1. Ser mycket frestande ut! Gör man den utan lime, kan jag också äta den. Värt ett försök. I Sverige är det ju helgdag idag, men inte här i Wales, bara en vanlig torsdag med regn!

  2. Hej, jag funderar på att göra denna tårta. Jag tänkte bara dubbelkolla ang. sockret som ska smälta till smörkolan. Ska man röra hela konstant under tiden som det smälter eller ska man bara röra efter det har smält?

    Johanna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration