Bröd

Tekakor

Tekakor

Älskar ni också tekakor? Och kanske att ni undrar just varför det är så orimligt gott? Jag vet varför. För att tekakor bakas på ungefär samma sätt som klassisk bulldeg med smör och mjölk istället för olja och vatten. Första gången jag bakade tekakor tänkte jag flera gånger att “Vad lätt det går, degen är ju helt fantastiskt smidig”. Men det är alltså tack vare smöret. Smör är toppen, så är det bara.

Och så är det något med den härliga, mjuka fluffigheten i tekakor också som gör dem så oemotståndliga. Att äta dem nybakta med smör på är ljuvligt. Såhär i vintertider när sportlovet är i antågande är tekakor perfekt att ha på lut i frysen, eller baka och njuta ljumna och nygjorda efter att man har varit ute i snön.

För att få dem lika stora brukar jag stansa ut degen med rundlar, jag har ett gäng som jag fått efter mormor som förmodligen är från första halvan av förra seklet. Men de funkar prima! Har man inga rundlar kan man vända en kopp upp och ner, eller bara göra lika stora bullar, platta till dem och grädda.

Skriv ut

Tekakor

Tekakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading…

Fluffiga, mjuka och alldeles ljuvliga tekakor som smakar magiskt nybakta direkt från plåten och med smör som precis fått smälta ovanpå.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 7 min
  • Total tid: ca 30 min + jästider
  • Antal portioner: 16 1x

Ingredienser

Scale
  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl vetemjöl + ca 1 msk extra till pudrande
  • 6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt.

Häll degvätskan över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 16 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med.

Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite vetemjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

Orkar du inte stansa ut runda tekakor? Baka tekakor i långpanna istället!

8 Kommentar

  1. Lotta

    5 april, 2018 at 10:40 f m

    Tack för recept! Har nämligen funderat på just tekakor, och hur jag skulle göra dom.
    Får se om jag hinner idag!

    1. Helena

      5 april, 2018 at 6:47 e m

      Vad kul! Hoppas de blir lyckade! Och att du till skillnad från mig kan hejda dig efter tre stycken… 😉

  2. Anna

    24 april, 2018 at 6:48 f m

    För en gångs skull lyckades jag styra över min bakglada 10-åring från chokladkladdkaka till något mer matigt när jag visade honom detta receptet. Hans första kommentar var “oj så fina bilder hon har” och sen satte han igång att baka. Receptet var enkelt att följa och degen jäste alldeles magiskt bra, så vi fick en mumsig söndagskvällsfika. Dessutom kommenterade storebror att thekakorna var precis lika goda dagen efter, ett höjdarbetyg för att komma från honom!
    Tack för en inspirerande, vacker och rolig blogg!

    1. Helena

      25 april, 2018 at 5:41 f m

      Tack Anna, vad glad jag blir av att höra det! Både att tekakorna blev lyckade och att du gillar bloggen. Tusen tack för att du läser! 🙂 Och ja, visst är degen tacksam? Jag säger bara SMÖR. Kram!

  3. Marianne

    22 februari, 2021 at 10:52 e m

    Vill bara tacka för en inspirerande blogg som jag nyss upptäckt !
    Hittade hit via kassler i Bergakungens sås, mycket god
    Sedan dess har jag testat flera recept från bloggen, till belåtenhet
    Så tack och på återseende !

    1. Helena

      23 februari, 2021 at 7:49 f m

      Vad roligt att höra Marianne! Varmt välkommen hit, och tack för dina fina ord! 🙂

  4. Maria

    13 mars, 2021 at 11:07 f m

    Jag bakade dessa häromveckan. Rekommenderar verkligen! Godaste jag smakat. Håller sig verkligen saftiga även till nästa dag och till och med dag tre om det vill sig så! 😃

    1. Helena

      15 mars, 2021 at 9:09 f m

      Så roligt att höra Maria! Tycker också att de är himla hyvens. 🙂

Lämna en kommentar