Tekakor
Älskar ni också tekakor? Och kanske att ni undrar just varför det är så orimligt gott? Jag vet varför. För att tekakor bakas på ungefär samma sätt som klassisk bulldeg med smör och mjölk istället för olja och vatten. Första gången jag bakade tekakor tänkte jag flera gånger att ”Vad lätt det går, degen är ju helt fantastiskt smidig”. Men det är alltså tack vare smöret. Smör är toppen, så är det bara.
Och så är det något med den härliga, mjuka fluffigheten i tekakor också som gör dem så oemotståndliga. Att äta dem nybakta med smör på är ljuvligt. Såhär i vintertider när sportlovet är i antågande är tekakor perfekt att ha på lut i frysen, eller baka och njuta ljumna och nygjorda efter att man har varit ute i snön.
För att få dem lika stora brukar jag stansa ut degen med rundlar, jag har ett gäng som jag fått efter mormor som förmodligen är från första halvan av förra seklet. Men de funkar prima! Har man inga rundlar kan man vända en kopp upp och ner, eller bara göra lika stora bullar, platta till dem och grädda.
Skriv utTekakor
Fluffiga, mjuka och alldeles ljuvliga tekakor som smakar magiskt nybakta direkt från plåten och med smör som precis fått smälta ovanpå.
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 7 min
- Total tid: ca 30 min + jästider
- Antal portioner: 16 1x
Ingredienser
- 50 g jäst
- 125 g smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 1 msk honung
- 5 dl vetemjöl + ca 1 msk extra till pudrande
- 6 dl vetemjöl special
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt.
Häll degvätskan över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 16 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med.
Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite vetemjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.
Andra varianter på tekakor
- Tekakor i långpanna passar dig som inte orkar stå och stansa ut tekakor styckvis!
- Tekakor med havregryn ger lite extra mättnad.
Tack för recept! Har nämligen funderat på just tekakor, och hur jag skulle göra dom.
Får se om jag hinner idag!
Vad kul! Hoppas de blir lyckade! Och att du till skillnad från mig kan hejda dig efter tre stycken… 😉
Tekakorna blir fantastiskt goda! Det var Per som började baka dessa för några år sedan, nu har jag tagit över ☺️ Jag har redan bakat 3 ggr efter sommaren. Barnbarnen och mina systrar från Umeå är helt lyriska. De fick såklart ditt recept med sig hem. Det går snabbt att baka dom, inga konstigheter och de blir fantastiskt försvinnande goda! 🥰
Åh vad roligt att höra Lena, vad glad jag blir! 🙂 Måste baka dem själv snart, blev sugen på dem nu när jag läste din fina kommentar. Stor kram!
För en gångs skull lyckades jag styra över min bakglada 10-åring från chokladkladdkaka till något mer matigt när jag visade honom detta receptet. Hans första kommentar var ”oj så fina bilder hon har” och sen satte han igång att baka. Receptet var enkelt att följa och degen jäste alldeles magiskt bra, så vi fick en mumsig söndagskvällsfika. Dessutom kommenterade storebror att thekakorna var precis lika goda dagen efter, ett höjdarbetyg för att komma från honom!
Tack för en inspirerande, vacker och rolig blogg!
Tack Anna, vad glad jag blir av att höra det! Både att tekakorna blev lyckade och att du gillar bloggen. Tusen tack för att du läser! 🙂 Och ja, visst är degen tacksam? Jag säger bara SMÖR. Kram!
verkligen Jättegoda! Och ett perfekt grundrecept att experimentera med 😁 det är såpass enkelt att jag en vacker dag kommer ge min sambo receptet så han får baka för första gången i sitt liv 😂
jag har bytt till torrjäst (jag tycker den är mer pålitlig och tål lite mer än färsk jäst)
just nu testar jag med dinkelmjöl och pumpakärnor ☺️
Vad roligt att höra Sandra! Haha, hoppas att det kommer att gå bra för honom att baka brödet! Men smöret i degen gör den ju väldigt lättjobbad, och jag vet faktiskt fler av det manliga släktet som brukar fjäska hemma med just dessa tekakor. Torrjäst har jag inte provat att göra dem med, men jättebra att veta att det funkar fint på det med! Gott med dinkel och pumpa, det blir ju lite extra höstigt nu också ju! 🙂
Vill bara tacka för en inspirerande blogg som jag nyss upptäckt !
Hittade hit via kassler i Bergakungens sås, mycket god
Sedan dess har jag testat flera recept från bloggen, till belåtenhet
Så tack och på återseende !
Vad roligt att höra Marianne! Varmt välkommen hit, och tack för dina fina ord! 🙂
Lika god varje gång. Äntligen ett bröd som lyckas.
Så roligt!
Kan man byta ut honung eller utesluta? Allergisk emot det tyvärr
Jag bakade dessa häromveckan. Rekommenderar verkligen! Godaste jag smakat. Håller sig verkligen saftiga även till nästa dag och till och med dag tre om det vill sig så! 😃
Så roligt att höra Maria! Tycker också att de är himla hyvens. 🙂
Fixade en omgång till lördagsfrukosten. Blev snabbt kung i huset (varade 10min ungefär).
Haha! Härligt! 🙂
Hej!
Varför är det 2 sorters vetemjöl och om man inte har det, kan man bara använda 1 sort? =)
Hej Mariah! Det är för att vetemjöl special är ett mjöl med jäsningsegenskaper som ger ett extra fluffigt bröd. Man kan absolut baka brödet på bara ena sorten av de två mjölen. Jag har testat både och, och det blir toppen. Anledningen till att jag gärna blandar de två mjölen är att jag tycker det brukar bli bäst. På enbart vetemjöl special blir tékakorna nästan lite för höga och fluffiga. De blir dock jättebra på 100% vanligt mjöl också, om du inte har vetemjöl special hemma. (Mjölet Manitoba Cream fungerar också precis som vetemjöl special.)
Jag säger bara WOW så goda tekakor😱och degen är ju helt underbar att jobba med. Jag tog en liiite för liten ”stans” när jag skulle stansa ut dem. Nästa gång, för det blir det garanterat, nu när jag vet hur degen jäser så tar jag ett större mått. Hälften försvann i ett nafs. Hann knappt komma ur ugnen så åt vi upp dem, varma med ost😍Huur gott var inte det!?😋 TACK för receptet! Det är nu sparat som favoritrecept👌
Men vilket jättefint betyg! Vad glad jag blir att ni tyckte så mycket om dem, och tack för att du tog dig tiden att skriva det till mig! 🙂
Jättegoda som frallor liksom, men smakade inte alls tekaka. Fick ganska hård skorpa, inte alls söta eller sådär härligt fluffiga. Följde receptet precis.
Tack ändå för ett trevligt brödrecept, mycket härlig deg! 🙂
Roligt att du ändå tyckte om dem Emilia!
Jag använder detta recept till hamburgerbröd, blir jättebra, billigare och godare än köpta.
Åh, bra tips! Det ska jag göra själv nästa gång det är hamburgerdags! 🙂
Gör man dina recept så blir det gärna bra <3
Dögoa!
Men Helena, du maler inte mjöl själv, va? Det borde du verkligen. Jag vet att det blir svårt med recept för det stora flertalet men för din/er egen skull – det blir så mycket godare och nyttigare med färskt fullkornsmjöl (som för all del kan siktas om man känner för det). Jag bytte ut 5dl av mjölet till nymalt Ölandsvete. Mitt tips till dig 🙂
Christine Heger på "Bröd och Kvarn".
Och tack!
Så glad att du gör mina recept och att du gillar dem! 🙂 Men alltså hur maler man mjöl då? Jag vill ju gärna prova. Vad maler man i, är det någon speciell grej jag behöver köpa?
Jag bakade enligt detta recept och tyvärr 250 grader mitt i ugnen på 7 minuter gjorde så att mitt bröd blev torrt och hård nästan som en pizzabotten.
Vad tråkigt! Hade du bröden mitt i ugnen? Tyvärr är ju alla ugnar olika, så det kan alltid vara bra att prova sig fram. Om det är väldigt bra ös i din ugn kanske 225C passar bättre.
Super fluffiga och Goda !
Gjorde en sats på 5dl
Barnbarnen fullkomligt älskade dom 😀
Vad härligt! Ja, de brukar vara populära hos barn. 🙂
Jättegod lätt att baka barnen älskar brödet
Vad roligt!
De blir så goda! Har varierat med att lägga till havrekli och psylliumfrön, och brukar köra hälften av smöret rumstempererat rakt ner i degen.
Använder bara manitoba vetemjöl och penslar bullarna med sirapsvatten när jag tagit ur dem ut ugnen. Fluffiga och mycket goda.
Då får man mer fluff, det är superbra! Ska testa att pensla med sirapsvatten jag också!