Älgstek som gått från frysen till ugnen till en rökig grill, och sedan fått nattbada i whisky. Gott? Mycket! Då köttet smakar väldigt mycket på grund av rökningen lämpar det sig bättre att servera på charkbricka eller på macka än som klassisk köttbit med sås och potatis.
800-900 g älgkött, fryst
Marinad/lag:
Sätt ugnen på 90C. Lägg den frysta älgsteken i nedre delen av ugnen, och kör den några timmar tills den uppnått en innertemperatur på 50C. I slutet av tiden – dra igång grillen och rökgrilla sedan älgsteken någon timme tills den kommit upp i en innertemperatur på 65C. Grilla på låg temperatur, eftersträva att temperaturen i grillen ska vara ca 90C, precis som det var i ugnen. Ta köttet från värmen, rör ihop marinaden och lägg stek och marinad i dubbla plastpåsar som du placerar i en stor skål i kylen. Låt stå till nästa dag. Vid servering; häll av marinaden/lagen, badda köttet lätt med hushållspapper och skär köttet i tunna skivor.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/tjalknol-pa-alg-i-whiskymarinad/