Skriv ut

Rökt tjälknöl på älg i whiskymarinad

Tjälknöl-älg-whisky-lönnsirap

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Älgstek som gått från frysen till ugnen till en rökig grill, och sedan fått nattbada i whisky. Gott? Mycket! Då köttet smakar väldigt mycket på grund av rökningen lämpar det sig bättre att servera på charkbricka eller på macka än som klassisk köttbit med sås och potatis.

Ingredienser

Scale

800-900 g älgkött, fryst

Marinad/lag:

  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl whisky
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,25 dl salt

Instruktioner

Sätt ugnen på 90C. Lägg den frysta älgsteken i nedre delen av ugnen, och kör den några timmar tills den uppnått en innertemperatur på 50C. I slutet av tiden – dra igång grillen och rökgrilla sedan älgsteken någon timme tills den kommit upp i en innertemperatur på 65C. Grilla på låg temperatur, eftersträva att temperaturen i grillen ska vara ca 90C, precis som det var i ugnen. Ta köttet från värmen, rör ihop marinaden och lägg stek och marinad i dubbla plastpåsar som du placerar i en stor skål i kylen. Låt stå till nästa dag. Vid servering; häll av marinaden/lagen, badda köttet lätt med hushållspapper och skär köttet i tunna skivor.