Bjudmat/Paradrätter, Vegetariskt

Ugnsbakad rotselleri med jordärtskockspuré och svamp

Ugnsbakad rotselleriTycker ni som jag, att det är ganska lätt att äta vegetariskt i veckorna, men lite mer av en utmaning att få till en riktigt festlig, vegetarisk huvudrätt som man med självförtroendet på topp vill servera en lördagskväll till inbitna köttätare? Nu har jag en sådan maträtt som levererar varje gång! Det är ugnsbakad och stekt rotselleri som serveras på en potatis- och jordärtskockspuré, toppad med rostade hasselnötter, stekt svamp, bitar av Västerbottensost, brynt smör och persilja. Jag åt maträtten första gången på mina vänners restaurang Eco by StrandNära i somras, och det är därifrån som inspirationen till receptet kommer. De serverade den med blomkålskräm under rotsellerin, men eftersom jag själv tycker mer om jordärtskockor än blomkål har jag gjort ett byte.

Det här är nästan som en klassisk kötträtt, men med skillnaden att rotselleriskivorna ersätter skivorna av oxfilé. Jag har lagat maträtten till flera köttälskare som alla sagt att de inte saknat köttet det minsta. Behöver ni ytterligare motivation för att testa den? Kilopriset på oxfilé snittar på 500 kronor – hos min lokala matbutik är kilopriset på rotselleri 23 kronor.

Skriv ut

Ugnsbakad rotselleri med jordärtskockspuré och svamp

Ugnsbakad-rotselleri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading...

En vegetarisk festmåltid av finkrogskaliber! Rotsellerin ersätter oxfilén, och inte ens den mest inbitne köttätare saknar köttet i den här maträtten.

  • Total tid: 1 timme + tid i ugn
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • Ca 800 g rotselleri

Jordärtskockspuré:

  • 400 g potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • Salt & peppar

Topping:

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk, hackad persilja
  • Ca 1 näve rostade hasselnötskärnor
  • Ca 1 dl champinjoner alt. kantareller
  • 4 skivor Västerbottensost

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C. Vira in rotsellerin i aluminiumfolie och ugnsbaka i ca 1,5-2 timmar tills den blivit mjuk rakt igenom. (Detta kan förberedas i förväg, rotsellerin blir ändå varm vid den slutliga stekningen.)

Till jordärtskockspurén; skala potatis och jordärtskockor och skär i ganska små bitar. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, och koka potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör om då och då. Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, så att man inte saknar sås. Även purén kan förberedas innan och värmas vid servering.

Bryn smöret. Det är klart när bubblorna blivit till ett vitt skum som stigit och sedan tystnat, och smöret blivit bärnstensfärgat. Häll över i en liten kanna och ställ åt sidan. Hacka persiljan. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet så gott det går med en handduk. (I vissa butiker finns färdigrostade, skalade hasselnötskärnor.) Rensa och skär svampen i små bitar och stek i smör. Lägg över på en tallrik. Skiva rotsellerin, halvera skivorna om de blir för stora, och stek även dessa. Lägg upp jordärtskockspuré på varje tallrik, toppa med skivor av rotselleri, stekt svamp (vänd den i stekpannan igen om den hunnit svalna när du stekt rotsellerin), nötter och persilja. Smula över en skiva Västerbottensost över varje tallrik, och avsluta med att ringla över lite brynt smör över varje portion.

16 Kommentar

  1. June

    31 januari, 2019 at 7:07 f m

    Wow , snålvattnet rinner bara av att läsa receptet! Den här rätten ska jag bjuda käraste döttrarna o deras sambos på så snart vi ses♡ Tack tack, vilken varm,härlig och humoristisk blogg du har😘 Kram June

    1. Helena

      1 februari, 2019 at 8:18 f m

      Tusen tack June för din fina kommentar, den värmer! 🙂 Lycka till med maträtten! Kram!

  2. Lotta

    31 januari, 2019 at 12:37 e m

    Åh tack! Jag behöver verkligen inspiration till vego mat!

    1. Helena

      1 februari, 2019 at 8:21 f m

      Alltid roligt att få inspirera! Den här rätten är perfekt när det ska serveras något riktigt festligt men ändå vegetariskt. Kram!

  3. Therese

    31 januari, 2019 at 5:05 e m

    Tycker tyvärr aldrig det är lätt att laga vegetariskt. Potatis-och löksoppa kan det bli ett par ggr i månaden, men där tar det stopp.

    1. Helena

      1 februari, 2019 at 8:21 f m

      Några vegetariska vardagsrätter vi brukar laga är spaghetti med zucchinistrimlor, pinjenötter och parmesan, rödbetsbiffar gjorda på rivna rödbetor, ägg och havregryn, spaghetti bolognese gjord på vegofärs och majsplättar med fetaostkräm och ugnsrostade morötter. Kolla i arkivet med vegetariska recept så finns det massor att välja på där, hoppas att du kan hitta lite inspiration i den kategorin. 🙂

  4. Ingrid

    2 februari, 2019 at 8:33 e m

    Det där fick vi till lunch när vi hade konferens på Strandnära i Februari. Jättegott!

    1. Helena

      4 februari, 2019 at 7:22 e m

      Vad kul! Man får alltid så fantastiskt god mat där. 🙂

  5. Liselotte Johansson

    4 februari, 2019 at 9:41 e m

    Våran 15-åriga dotter har varit skeptisk till vegetariska rätter men nu har hon börjat ändra sig. Vi försöker ha minst två vegetariska måltider i veckan. Detta recept såg smarrigt ut. Det ska jag testa någon dag.

    1. Helena

      18 februari, 2019 at 7:33 e m

      Vad roligt Liselotte! Hoppas att både hon och ni kommer att tycka om det! 🙂

  6. Anna

    5 februari, 2019 at 7:04 f m

    Wow! Har beställt hem ingredienserna från min lilla lokala grönsaksbod. Det får bli med blomkålskräm, ska googla receptet på det. Tack för vego-inspiration. Vi äter sällan kött nu för tiden, kanske 2 ggr mån och endast helger isf. Kram på dig! ❤️

    1. Helena

      6 februari, 2019 at 12:23 e m

      Vad roligt, vad glad jag blir! Jag vet att Erica gör blomkålskrämen på både blomkål och potatis. Lycka till! 🙂

  7. Linnea

    9 februari, 2019 at 4:49 e m

    Låter supergott!
    Ett annat riktigt bra vegobjudrecept får du här. Jag har i honung i både sås och fyllning för extra untz. Funkar fint med tryffelolja ist för riven tryffel.

    https://catarinakonig.ellematovin.se/hemgjord-skogssvamps-ravioli-med-kramig-vitvinssas-rostade-pinjenotter-svart-tryffel/

    1. Helena

      12 februari, 2019 at 11:49 f m

      Tack för tipset Linnea, det låter som ett supergott recept! Måste bara skaffa mig en pastamaskin- 😉

  8. Anna Wahlstam

    15 februari, 2019 at 10:31 e m

    Å himmel så smarrigt! Det måste jag bara testa att laga 🙂
    Har nog blivit en flexiterain för precis som du skriver så äter jag uteslutande vegetariskt i veckorna. Äter vi ute så väljer jag uteslutande fisk eller vegetariskt.
    Å bilderna… helt magiska och jag vill bara hoppa in och äta upp den magiska rätten 🙂
    Ha en fin helg!
    Kram Anna

    1. Helena

      18 februari, 2019 at 7:36 e m

      Vi kör också mycket vegetariskt i veckorna, och när jag tänker efter så beställer jag nog ofta vegetariskt på restaurang också. Dock med undantag för vissa restauranger där jag vet att jag kommer att bli supernöjd med köttet! Typ Kalmar Kött å Bar. 🙂

Lämna en kommentar